zwangerschapsverschijnselen symptomen zwangerschap zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap

De periode na je ovulatie is behoorlijk stresserend wanneer je bezig bent met zwanger worden. Ben ik nu zwanger of toch niet? Dat vraag je je waarschijnlijk steeds af. Wanneer de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft in de wand van de baarmoeder, zo ongeveer acht tot tien dagen na de bevruchting, begint deze het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. Je lichaam kan gaan reageren op de aanwezigheid van dit hormoon; de eerste zwangerschapsverschijnselen – ook wel de eerste symptomen zwangerschap genoemd – kunnen dan al zo langzamerhand opgemerkt worden (met de nadruk op KAN, want het kan gerust zo zijn dat je helemaal niets opmerkt).

Zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap. Zwanger of niet?

Hieronder staat een lijstje met deze eerste zwangerschapsverschijnselen. Sommige vrouwen ervaren een hele waslijst, terwijl bij anderen de alarmbellen pas gaan rinkelen als ze niet ongesteld zijn geworden. Wat denk je, ben je zwanger of niet?

Eerste symptomen zwangerschap

Veranderingen aan de borsten

Pijnlijke borsten

Onder invloed van het zwangerschapshormoon wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd en daar kun je erg gevoelige, gespannen, opgezwollen en/of pijnlijke borsten of stekende tepels aan overhouden. Deze verandering aan je borsten is over het algemeen één van de eerste en meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Eens je lichaam aan de toename van dit hormoon gewend is geraakt, zal dat vervelende gevoel minder worden. Sommige vrouwen hebben zo’n last gevoelige borsten, dat de minste aanraking of het dragen van een BH enorm veel pijn doet.

Verandering aan de tepelhof

Rond de tepelhof zitten kleine, witte bultjes; de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes zitten er niet voor niets, ze scheiden namelijk een soort olie af, waardoor de tepels soepel blijven en niet uitdrogen. Al pril in de zwangerschap kunnen deze bultjes in aantal toe nemen en wat groter worden dan normaal. De tepelhof zelf kan ook wat donkerder kleuren.

Blauwe aderen op de borsten

De blauwe aderen die over de huid van je borsten lopen kunnen plotseling veel duidelijker aanwezig zijn. Door de verhoogde bloedtoevoer zetten de aders wat uit en komen dichter aan het oppervlak van de huid te liggen, waardoor ze meer opvallen. Om deze reden kunnen de schaamlippen en vagina er ook ineens wat paarsig gaan uitzien.

Licht bloedverlies en/of krampjes

Een van de zwangerschapssymptomen die voor wat verwarring kan zorgen: licht bloedverlies en/of krampjes. Sommige vrouwen merken een paar dagen voordat ze ongesteld moeten worden wat licht bloedverlies op. Dit wordt vaak onterecht aangezien als het begin van een nieuwe cyclus. Dit lichte bloedverlies – licht paars of licht bruin gekleurd bloed of slijmverlies – heeft hier niets mee te maken. De verklaring hiervoor is een innestelingsbloeding, welke op kan treden wanneer de eicel een plekje zoekt in het baarmoederslijmvlies om daar uit te groeien tot een baby. Ook zijn krampjes en het ongesteldsheidsgevoel een teken van een zwangerschap en is te wijten aan een groeiende baarmoeder. Dat gevoel hoort bij een prille zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Alhoewel ochtendmisselijkheid vaak pas begint zo rond de zesde week van de zwangerschap, willen we deze toch vermelden als één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Er zijn namelijk veel vrouwen die zich een aantal dagen voor de menstruatie weeïg of licht misselijk beginnen te voelen. Ondanks de naam ochtendmisselijkheid, kan deze vervelende kwaal je niet alleen ’s morgens teisteren, maar zelfs de hele dag. Je kunt zelfs continue het gevoel hebben dat je moet overgeven. Met een beetje geluk behoor jij tot de ca. 20% van de vrouwen die totaal geen last hebben van (ochtend)misselijkheid.

Vermoeidheid

Voel je je moe? Of nee… beter gezegd uitgeput? In het begin van een zwangerschap is dit helemaal normaal. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het ineens zwaar te verduren, want zo’n klein wondertje dat in de buik groeit is van begin af aan een heuse energievreter. Probeer steeds wat te rusten wanneer de mogelijkheid zich aandient. Doe bijvoorbeeld een middagdutje of ga extra vroeg naar bed. Je zult zien dat de vermoeidheid als sneeuw voor de zon verdwijnt eens je het eerste trimester gepasseerd bent.

Vaker plassen

Door de combinatie van hormonen, een hoger bloedvolume en je nieren die extra hard werken, kun je het gevoel hebben dat je steeds moet gaan plassen. En eenmaal op het toilet, krijg je er nauwelijks wat uit. Veel zwangere dames zullen dit kunnen beamen! Hou wel in de gaten dat je geen pijn krijgt wanneer je plast, want dan kun je er bijna donder op zeggen dat je geteisterd word door een urineweginfectie. Veel plassen is een typische zwangerschapskwaal waar bijna alle zwangere vrouwen over klagen.

Verandering van geur en smaak

Het kan gebeuren dat je ineens een vreselijke afkeer hebt van koffie, omdat je het zo vind stinken. Je heerlijke boterham met chocoladepasta lust je plotseling niet meer, terwijl je hier anders nooit geen problemen mee hebt. Het kan natuurlijk ook andersom. Iets wat je eerst niet te eten vond, blijkt nu ineens super lekker. Rare vogels, die hormonen!

Vieze smaak in de mond

Sommige vrouwen ervaren een vieze smaak in de mond, zoals een metaal- of ijzersmaak. Deze smaak kan na het eten optreden of soms zelfs een hele dag aanwezig zijn.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je je tijdens de cyclus bezig hebt gehouden met de temperatuurmethode, zul je merken dat je lichaamstemperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cylcus zoals wel het geval is als je ongesteld word. Als je zwanger bent, blijft je basale lichaamstemperatuur namelijk hoog.

Een van de duidelijkste zwangerschapssymptomen: overtijd zijn

Een van de belangrijkste zwangerschapsverschijnselen of zwangerschapssymptomen is het feit dat je niet ongesteld bent geworden en dus overtijd bent. Het is nu dan ook tijd om een zwangerschapstest te doen om er achter te komen of je zwanger bent! Voor diegenen die hun nieuwsgierigheid echt niet in bedwang kunnen houden, zijn er extra vroege zwangerschapstesten op de markt. Deze testen detecteren een lagere hoeveelheid zwangerschapshormoon dan de reguliere testen en kun je – naar gelang de test – ongeveer een dag of vier, vijf voor de menstruatie al uitvoeren.

Onze tip:

sensitest zwangerschapstest

Wat denk je? Ben je zwanger of niet? Wij zijn benieuwd naar jouw zwangerschapssymptomen! Laat het ons hieronder weten in een reactie.

59 reacties op “Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap”

 1. suus

  Hallo.
  Mijn tepels borsten zijn heel gevoelig
  en heb al hele week krampen in mijn onder buik
  heb gemeenschap gehad een dag na eisprong
  kan ik nu zwanger zijn

 2. teenmom

  hallo ik heb een vraag

  ik heb erg veel last van gevoelige borsten en veel overgeven..
  mijn menstrustie heb ik vorige maand niet gehad heb gister een heel klein beetje lichte bloed verlies gehad echt maar heel weinig en is vandaag al gestopt…

  kan ik dan zwanger zijn ofniet??

  en zou ik moeten testen of niet

 3. tess81

  Hi.. ik heb een vraag: sinds begin maart gestoot met dr pil en direct erna wel ongesteld geworden maar daarna helemaal niet meer. Heb nu wel gevoelige borsten en misselijk in de ochtend en soms in de avond. Kan ik nu zwanger zijn of had ik tussendoor ongesteld geweest moeten zijn?

 4. Prissie

  Hallo

  Ik heb een vraag.
  ik heb al van af mijn eisprong het gevoel dat ik ongi moet worden.
  Als ik van buiten af aan mijn borsten druk doet het best veel pijn,
  Rond om de tepel krijg ik allemaal kleine bultjes. niet om de tepel zelf maar om het donkere gebied.
  Zijn al 2 jaar bezig om zwanger te worden maar nog steeds niet gelukt.
  Zou het nu wel gelukt zijn. ik moet rond de 12de ongi worden en is nu 7de. zou ik al een vroegere test kunnen doen..???

  Groet Prissie

 5. lore

  hallo, ik heb, wanneer mijn regels net gedaan waren, sex gehad. ondertussen al 2 weken geleden. ik heb nu last van af en toe krapjes en van een “harde” buik, ook slijm en regelmatig plassen. ik voel me er echt niet goed bij want ik wil absoluut niet zwanger zijn. ik ben slechts 17 jaar. ik ga morgen een test laten doen. kan ik eventueel nog een abortus laten plegen aangezien ik dit niet wil??
  HELP!! 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *