zwangerschapsverschijnselen symptomen zwangerschap zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap

De periode na je ovulatie is behoorlijk stresserend wanneer je bezig bent met zwanger worden. Ben ik nu zwanger of toch niet? Dat vraag je je waarschijnlijk steeds af. Wanneer de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft in de wand van de baarmoeder, zo ongeveer acht tot tien dagen na de bevruchting, begint deze het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. Je lichaam kan gaan reageren op de aanwezigheid van dit hormoon; de eerste zwangerschapsverschijnselen – ook wel de eerste symptomen zwangerschap genoemd – kunnen dan al zo langzamerhand opgemerkt worden (met de nadruk op KAN, want het kan gerust zo zijn dat je helemaal niets opmerkt).

Zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap. Zwanger of niet?

Hieronder staat een lijstje met deze eerste zwangerschapsverschijnselen. Sommige vrouwen ervaren een hele waslijst, terwijl bij anderen de alarmbellen pas gaan rinkelen als ze niet ongesteld zijn geworden. Wat denk je, ben je zwanger of niet?

Eerste symptomen zwangerschap

Veranderingen aan de borsten

Pijnlijke borsten

Onder invloed van het zwangerschapshormoon wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd en daar kun je erg gevoelige, gespannen, opgezwollen en/of pijnlijke borsten of stekende tepels aan overhouden. Deze verandering aan je borsten is over het algemeen één van de eerste en meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Eens je lichaam aan de toename van dit hormoon gewend is geraakt, zal dat vervelende gevoel minder worden. Sommige vrouwen hebben zo’n last gevoelige borsten, dat de minste aanraking of het dragen van een BH enorm veel pijn doet.

Verandering aan de tepelhof

Rond de tepelhof zitten kleine, witte bultjes; de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes zitten er niet voor niets, ze scheiden namelijk een soort olie af, waardoor de tepels soepel blijven en niet uitdrogen. Al pril in de zwangerschap kunnen deze bultjes in aantal toe nemen en wat groter worden dan normaal. De tepelhof zelf kan ook wat donkerder kleuren.

Blauwe aderen op de borsten

De blauwe aderen die over de huid van je borsten lopen kunnen plotseling veel duidelijker aanwezig zijn. Door de verhoogde bloedtoevoer zetten de aders wat uit en komen dichter aan het oppervlak van de huid te liggen, waardoor ze meer opvallen. Om deze reden kunnen de schaamlippen en vagina er ook ineens wat paarsig gaan uitzien.

Licht bloedverlies en/of krampjes

Een van de zwangerschapssymptomen die voor wat verwarring kan zorgen: licht bloedverlies en/of krampjes. Sommige vrouwen merken een paar dagen voordat ze ongesteld moeten worden wat licht bloedverlies op. Dit wordt vaak onterecht aangezien als het begin van een nieuwe cyclus. Dit lichte bloedverlies – licht paars of licht bruin gekleurd bloed of slijmverlies – heeft hier niets mee te maken. De verklaring hiervoor is een innestelingsbloeding, welke op kan treden wanneer de eicel een plekje zoekt in het baarmoederslijmvlies om daar uit te groeien tot een baby. Ook zijn krampjes en het ongesteldsheidsgevoel een teken van een zwangerschap en is te wijten aan een groeiende baarmoeder. Dat gevoel hoort bij een prille zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Alhoewel ochtendmisselijkheid vaak pas begint zo rond de zesde week van de zwangerschap, willen we deze toch vermelden als één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Er zijn namelijk veel vrouwen die zich een aantal dagen voor de menstruatie weeïg of licht misselijk beginnen te voelen. Ondanks de naam ochtendmisselijkheid, kan deze vervelende kwaal je niet alleen ’s morgens teisteren, maar zelfs de hele dag. Je kunt zelfs continue het gevoel hebben dat je moet overgeven. Met een beetje geluk behoor jij tot de ca. 20% van de vrouwen die totaal geen last hebben van (ochtend)misselijkheid.

Vermoeidheid

Voel je je moe? Of nee… beter gezegd uitgeput? In het begin van een zwangerschap is dit helemaal normaal. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het ineens zwaar te verduren, want zo’n klein wondertje dat in de buik groeit is van begin af aan een heuse energievreter. Probeer steeds wat te rusten wanneer de mogelijkheid zich aandient. Doe bijvoorbeeld een middagdutje of ga extra vroeg naar bed. Je zult zien dat de vermoeidheid als sneeuw voor de zon verdwijnt eens je het eerste trimester gepasseerd bent.

Vaker plassen

Door de combinatie van hormonen, een hoger bloedvolume en je nieren die extra hard werken, kun je het gevoel hebben dat je steeds moet gaan plassen. En eenmaal op het toilet, krijg je er nauwelijks wat uit. Veel zwangere dames zullen dit kunnen beamen! Hou wel in de gaten dat je geen pijn krijgt wanneer je plast, want dan kun je er bijna donder op zeggen dat je geteisterd word door een urineweginfectie. Veel plassen is een typische zwangerschapskwaal waar bijna alle zwangere vrouwen over klagen.

Verandering van geur en smaak

Het kan gebeuren dat je ineens een vreselijke afkeer hebt van koffie, omdat je het zo vind stinken. Je heerlijke boterham met chocoladepasta lust je plotseling niet meer, terwijl je hier anders nooit geen problemen mee hebt. Het kan natuurlijk ook andersom. Iets wat je eerst niet te eten vond, blijkt nu ineens super lekker. Rare vogels, die hormonen!

Vieze smaak in de mond

Sommige vrouwen ervaren een vieze smaak in de mond, zoals een metaal- of ijzersmaak. Deze smaak kan na het eten optreden of soms zelfs een hele dag aanwezig zijn.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je je tijdens de cyclus bezig hebt gehouden met de temperatuurmethode, zul je merken dat je lichaamstemperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cylcus zoals wel het geval is als je ongesteld word. Als je zwanger bent, blijft je basale lichaamstemperatuur namelijk hoog.

Een van de duidelijkste zwangerschapssymptomen: overtijd zijn

Een van de belangrijkste zwangerschapsverschijnselen of zwangerschapssymptomen is het feit dat je niet ongesteld bent geworden en dus overtijd bent. Het is nu dan ook tijd om een zwangerschapstest te doen om er achter te komen of je zwanger bent! Voor diegenen die hun nieuwsgierigheid echt niet in bedwang kunnen houden, zijn er extra vroege zwangerschapstesten op de markt. Deze testen detecteren een lagere hoeveelheid zwangerschapshormoon dan de reguliere testen en kun je – naar gelang de test – ongeveer een dag of vier, vijf voor de menstruatie al uitvoeren.

Onze tip:

sensitest zwangerschapstest

Wat denk je? Ben je zwanger of niet? Wij zijn benieuwd naar jouw zwangerschapssymptomen! Laat het ons hieronder weten in een reactie.

59 reacties op “Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap”

 1. mammastef

  Hallo Ik heb vandaag een test gedaan wel smiddags maar ik moet morgen als goed is ongi worden maar ben misselijk gevoelige borsten egt een raar gevoel in me buik hoofd pijn egt het gevoel dat ik zwanger ben
  Wie heeft raad voor mij

  1. Wendy

   Hoii ik zie dat dit bericht al wat ouder is…
   ik zou een test halen en doen 🙂 misschien weet je het nu ondertussen al wel 🙂

   Groetjes

 2. Inge Saeys

  Hallo allemaal

  hier mijn vraag ik heb 4augustus mijn menstruatie beginnen krijgen en 18 augustus was mijn eisprong
  nu sinds 18 augustus heb ik misselijkheid en overgeven en hevige buikpujn en pijn in de onderrug
  kan iemand me zeggen wat dit kan zijn?

 3. peetje

  Hoi allen,

  Ik heb een vraag. Volgens het zh heb ik geen eiersprong en kan ik dus niet zwanger worden. Ik word dan ook niet ongesteld. Nu sinds een week zijn mij tepels ontzettend pijnlijk en het lijkt of ze iets of wat opgezet zijn ze zijn continu stijf. Sins gisteren heb ik als ik naar de wc ga een heel klein beetje helder rood bloed echt minimaal denk op een dag een theeleptje vol. Wat zou dit kunnen zijn? Wordt ik dan toch ongesteld of misschien zwanger?

  Anoniempje

 4. Anoniem

  Hoi dames,

  Ik ben even benieuwd wat jullie mening is over mijn “klachten”. Ik wil namelijk niet meteen een test doen, voor ik er echt een goede reden voor heb, dus laat me weten of jullie denken dat een test nodig is;) Het gaat over het volgende:
  Vorige maand ben ik de pil 2x vergeten, maar heb wel seks gehad met mijn vriend. De menstruatie kwam wel, maar was heel licht en voelde anders aan dan normaal (droog, “dicht” gevoel), inlegkruisjes voldeden. Sinds deze week heb ik pijnlijke, gespannen borsten waarop de anderen opeens zichtbaar zijn, lichte misselijkheid, buikkramp, emotionele onredelijkheid;) en ben ik zeer vermoeid.
  Ik weet het, dit zijn allemaal zwangerschapshormonen, maar het lijkt me (gezien de anticonceptie en bloedverlies) niet mogelijk. Wat denken jullie?? Het zou me super helpen!

  1. Wendy

   Hoi anoniem.

   Ik zou als ik jou was gewoon een test doen… ik zwaar mijn periode gehad erger dan normaal zeg maar en alsnog heb ik nu een kleine man van 10 weken in eendje liggen… zekere voor het onzekere is nooit verkeerd toch? En geen 1 anticonceptie is 100% betrouwbaar. En de bloeding zou wel eens innestelingsbloeding geweest kunnen zijn.
   Zekere voor het onzekere 😉

   1. Anoniem

    Dank je Wendy! Ik kijk het nog een weekje aan, als de “klachten” niet weg zijn, dan doe ik toch maar even een test;)

 5. Brittie

  Hallo allen,

  Ik heb een vraagje.
  Ik heb net hier boven gelezen wat de ‘klachten’ zijn van de beginnende zwangerschap maar ik heb er maar een aantal dingen van zoals:

  Grotere en donkerdere tepels.
  Misselijk in de ochtend en als ik naar bed ga.
  Als ik naar bed ga ook lichte kramp.
  En al hele maal een opgezette buik.

  Als je blieft zou iemand mij kunne zeggen wat het is.
  Heb al een test gedaan en die zegt van niet maar ik vertrouw het niet helemaal.
  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  Alvast bedankt!

  1. Xkatje

   Hoi brittie
   Ten eerste licht het er ook aan wanneer je de zwangerschaps test doet dat kan pas als je overtijd bent (het is een tip ik weet natuurlijk niet of je al overtijd bent of niet) als je te vroeg de zwangerschaps test doet en het is negatief dan zou je altijd nog zwanger kunnen zijn. Maar als ik jou was zou ik het ook niet helemaal vertrouwen het zijn wel zwangerschaps klachten Als ik jou was zou ik het goed goed in de gaten houden.

   Groetjes xkatje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *