Het effect van roken op de vruchtbaarheid

Vandaag de dag kennen we allemaal de gezondheidsrisico’s van roken. We weten dat het schadelijk is voor het hart, de longen en de bloedvaten en dat het keel- en longkanger in de hand werkt. Maar wat ook aan dit lijstje toegevoegd kan worden, is dat roken én passief roken een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw.

Negatieve effecten op de vruchtbaarheid

Over het algemeen kunnen we het volgende stellen:

  • Rokers hebben een hogere kans op onvruchtbaarheid dan niet-rokers
  • Bij rokers kan een zwangerschap langer uitblijven dan bij niet-rokers
  • Rokers hebben een lagere slagingskans bij IVF
  • Rokers hebben hogere dosissen medicatie nodig in het kader van vruchtbaarheidsbehandeling om resultaat te boeken

Rokende vrouwen & vruchtbaarheid

Roken versnelt het natuurlijke verouderingsproces van de eicellen. Daardoor dient de menopauze zich een paar jaar eerder aan dan normaal. Bovendien tasten de chemische stoffen in sigaretten en tabak de eicellen aan, waardoor deze vaker defecten vertonen. Zulke eicellen worden minder snel bevrucht en als dat wel het geval is, hebben ze vaak problemen met de innesteling waardoor de zwangerschap afgestoten wordt. Dat is ook een van de redenen waarom vrouwelijke rokers een verhoogde kans op een miskraam hebben.

Mannelijke rokers & vruchtbaarheid

Mannelijke rokers hebben minder zaadcellen en deze zaadcellen zijn minder mobiel en vertonen vaker een abnormale vorm, waardoor een bevruchting moeilijker wordt.

Stoppen met roken

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer echt te stoppen met roken of de blootstelling aan sigarettenrook te verminderen nu je graag zwanger wilt worden. Want roken verminderd niet alleen je kansen op het zwanger worden, maar als je eenmaal zwanger bent is roken erg schadelijk je baby. Maak het jezelf niet moeilijker dan dat het al is en doe doe er nu al iets aan. Door nog voor je zwangerschap te stoppen met roken, zul je je tijdens deze bijzondere periode beter in je vel voelen, zonder de vervelende neveneffecten van het stoppen te moeten doorstaan.

Hulp bij het stoppen met roken

Heb je al eerder een poging ondernomen om te stoppen en is dit niet gelukt, overweeg dan om hulp te zoeken. Velen zweren bij lasertherapie. Je kunt ook langs de huisarts gaan en de mogelijkheden bespreken.

1 reactie op “Het effect van roken op de vruchtbaarheid”

  1. Hallo, ik ben 16 jaar en heb 9 dagen geleden sex gehad met me vriend nu ben ik uiteindelijk we’ll ongestelt geworden.. 1 week telaat. We hadden onveilige sex gehad, ik slik de pil al heel lang niet meer en hij is is mij klaargekomen. Kan het nu zijn dat ik zwanger ben? Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *