Endometriose en de invloed ervan op de vruchtbaarheid

Wanneer een vrouw endometriose heeft, kan zwanger worden soms moeilijker gaan. Dit wil niet zeggen dat ze helemaal niet zwanger kan worden. Het effect op de vruchtbaarheid ligt eraan in welke mate en waar in het lichaam de endometriose voorkomt. Iemand met een lichte vorm wordt in veel gevallen net zo snel zwanger als iemand zonder. Een zware vorm geeft vaker aanleiding tot vruchtbaarheidsproblemen.

Wat is endometriose

Tijdens elke menstruatiecyclus groeit er baarmoederslijmvlies aan de baarmoederwand. Bij endometriose groeit dit ook daar waar het niet thuis hoort. Bijvoorbeeld in de eileiders of in de eierstokken en soms ook in de buikholte. Dit baarmoederslijmvlies kan zelfs ook op andere organen in het lichaam zitten. Wanneer een vrouw met endometriose haar menstruatie krijgt, wordt niet alleen het baarmoederslijmvlies afgestoten zoals bij elke andere vrouw, maar ook het ‘zwervende’ baarmoederslijmvlies. Op deze plaatsen ontstaan dan bloedinkjes en dat geeft meestal verschillende vervelende klachten.


Klachten

 • Veel pijn tijdens de menstruatie
 • een langdurige menstruatie
 • een pijnlijke vagina
 • soms wat bloed bij de ontlasting
 • aanwezigheid van met oud bloed gevulde cysten in de eierstokken

Hoe ontstaat endometriose?

De echte oorzaak is tot op heden nog steeds niet bekend. Wel doen er een aantal theorieën de ronde.

Terugvloeien van menstruatiebloed

Een van de theorieën is dat er tijdens de menstruatie bloed terugvloeit van de baarmoeder via de eileiders naar de bekkenholte.

Menstruatiebloed valt op organen en weefsels

Een andere mogelijke oorzaak is dat er menstruatiebloed door de uiteinden van de eileiders vloeit en neervalt op andere organen en weefsels. De levende stukjes baarmoederslijmvlies die in het menstruatiebloed zitten, kleven daar dan aan vast en beginnen te groeien.

Hormonale schommelingen

Andere deskundigen zeggen weer dat hormonale schommelingen aan de basis liggen van het ontstaan.

Erfelijkheid

Er is ook een theorie die zich baseert op de erfelijkheid ervan; studies wijzen uit dat er veel vrouwen binnen dezelfde familie endometriose hebben.

Endometriose en de gevolgen voor de vruchtbaarheid

Vrouwen met ernstige endometriose hebben soms problemen met zwanger worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De bloedingen van het baarmoederslijmvlies kunnen verklevingen veroorzaken. Door deze verklevingen of de aanwezigheid van littekenweefsel is het mogelijk dat de eileider niet zo beweeglijk is, waardoor ze zich niet naar de eierstok kan bewegen om de eicel op te vangen.
 • De wanden van de eileider kunnen door verklevingen aan elkaar vastgegroeid zitten. Hierdoor kan er geen bevruchting tot stand komen.
 • Er kan geen eisprong plaatsvinden als er endometriose op de eierstokken zit. En zonder eisprong is het onmogelijk om op een natuurlijke wijze zwanger te worden.
 • Als er één of meerdere cystes zijn, kunnen deze de innesteling van een bevruchtte eicel verhinderen.

Endometriose is vrij goed te behandelen als het snel ontdekt wordt. Bovendien worden de meeste vrouwen met een lichte vorm van endometriose – al dan niet na behandeling – gewoon zwanger.

Diagnose

Als de gynaecoloog vermoedens van endometriose heeft, worden er soms een of meerdere van de onderstaande onderzoeken uitgevoerd om endometriose definitief vast te stellen of uit te sluiten:

 • Door een inwendig onderzoek. Soms valt er in de vagina iets te zien.
 • Als er bloed bij de ontlasting zit, kan een rectoscopie soms uitsluitsel geven.
 • Een echografie kan afwijkingen van buikorganen, zoals de eierstokken opsporen.
 • Een bloedonderzoek. Bij endometriose is de stof CA 125 verhoogd.
 • Door een röntgenscan uit te voeren.

Endometriose behandelen om zwanger te worden

Een behandeling met hormonen, een meer alternatieve behandeling zoals acupunctuur of een chirurgische ingreep zijn de behandelingsmogelijkheden van endometriose. Deze laatste kunnen we opdelen in verschillende soorten ingrepen:

Laparoscopie

Bij een matige of lichte vorm van endometriose is deze ingreep het meest geschikt. Tijdens deze kijkoperatie worden endometriose plekken weggehaald of weggebrand. Afhankelijk van de aard van de endometeriose, herstelt men hier zeer snel van.

Laparotomie

Een laparotomie is een buikoperatie waarbij de endometriose plekken weggesneden of weggebrand worden. Deze operatie wordt veelal uitgevoerd bij een matige tot ernstige endometriose.

Bij een hele zware vorm van endometeriose, kan het noodzakelijk zijn om een hysterectomie of een volledige uit te voeren. Bij deze chirurgische ingreep wordt de baarmoeder weggenomen, inclusief alle endometeriose haarden. Na deze operatie, is de vrouw volledig onvruchtbaar en kan ze zelf geen kinderen meer krijgen. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor.

Zwanger worden lukt niet

De vruchtbaarheidsbehandeling In-Vitro Fertilisatie, afgekort IVF is een mogelijkheid als zwanger worden na eventuele endometriose behandelingen niet lukt.
You may also like...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *