Waarom foliumzuur belangrijk is bij het zwanger worden en de zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je net zwanger? Je hebt nu extra behoefte aan foliumzuur. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de periode voor de conceptie en tijdens de zwangerschap. Een tekort aan foliumzuur kan ernstige afwijkingen bij je baby veroorzaken.


Wat is foliumzuur ?

Foliumzuur oftewel vitamine B11 (of B9 in sommige landen) is een vitamine die voorkomt in groene groenten, peulvruchten, eieren en granen. Foliumzuur is belangrijk voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel, het speelt een grote rol bij de vorming van rode bloedcellen en het DNA. Foliumzuur is ook essentieel voor de productie van nieuwe cellen en is dus vooral belangrijk tijdens de zwangerschap.

Foliumzuur: de risico’s van een tekort tijdens de zwangerschap

Foliumzuur speelt een sleutelrol bij de celdeling. Een tekort aan foliumzuur kan serieuze gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. Het kan ernstige afwijkingen veroorzaken tijdens de ontwikkelingsfase van het zenuwstelsel van het embryo, dat al kort na de bevruchting begint.

Afwijkingen

Door een tekort aan foliumzuur kan het neurale-buis defect oftewel een open ruggetje (spina bifida) of een open schedel ontstaan. Een hazenlip (schisis) en een open gehemelte worden ook gelinkt aan een foliumzuurtekort.

spina bifida open ruggetje

Een baby met een spina bifida oftewel een open ruggetje

Hoeveel foliumzuur innemen bij zwanger worden en zwangerschap ?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur bij het zwanger worden en tijdens de zwangerschap is erg hoog. Het is quasi onmogelijk om dat uit de voeding te halen. Dat is de reden waarom vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen minimaal 400 µg/dag extra foliumzuur moeten innemen. Vrouwen met een verhoogd risico (voorgeschiedenis neurale-buis defect of behandeling van epilepsie wat een tekort aan foliumzuur kan veroorzaken) nemen in overleg met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog 4 mg per dag.

Wanneer begin je met foliumzuur slikken ?

Het advies bij zwanger worden is om zeker een maand voor een eventuele bevruchting te starten met het slikken van een supplement foliumzuur. De reden hiervoor is dat het lichaam pas na een maand voldoende foliumzuur heeft opgeslagen om extra bescherming te bieden tegen de eerdergenoemde aangeboren afwijkingen. Je mag stoppen met foliumzuur slikken als je 10 weken zwanger bent.

Pas zwanger en nog geen foliumzuur geslikt?

Maak je vooral geen grote zorgen om het feit dat je te laat bent en begin er alsnog mee. Er worden maar heel weinig baby’s geboren met een neurale-buis defect. De kans dat jouw baby’tje hier iets aan over houdt is dus erg klein.

Sneller zwanger door foliumzuur?

Veel vrouwen vragen zich af of ze sneller zwanger worden door foliumzuur. Alleen foliumzuur heeft geen directe invloed op de vruchtbaarheid; het heeft geen nut om extra foliumzuur in te nemen om snel zwanger te worden. Wel is het zo dat een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk is voor een betere vruchtbaarheid.

Foliumzuur speelt wel een belangrijke rol bij de mannelijke vruchtbaarheid. Studies hebben aangetoond dat mannen met een laag foliumzuurgehalte in het lichaam problemen kunnen ondervinden met de productie van het sperma.

Waar foliumzuur kopen ?

Foliumzuur is te koop bij elke drogist of apotheek. Uiteraard kun je het ook op internet bestellen. Pak de tabletjes van 400 of 500µg.

Een andere optie: neem een multi-vitamine, bijvoorbeeld van VSM puur mama. Hier is al voldoende foliumzuur aan toegevoegd en geschikt bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap zwangerschap en borstvoedingsperiode.


You may also like...

6 reacties

 1. Patricia Dubois schreef:

  Hey,

  Mijn dokter had dit aangeraden, en het helpt echt! Over de neveneffecten maakte ik me niet al te veel zorgen

  Groetjes,
  Patricia

 2. stephanie schreef:

  En als je nu al een aantal jaar foliumzuur moet slikken. Is dit dan ook extra of moet ik daar boven op nog extra slikken? Ik slik al foliumzuur omdat er in de familie een verhoogde kans op tia is.

 3. Yasmina schreef:

  Hallo,

  Ik ben al een maand gestopt met het slikken van de pil maar begin nu pas met het slikken van foliumzuur. Is dit erg of.loop ik een risico? Dank voor jullie reactie!

 4. mama schreef:

  Ik ben gestopt met de pil paar dagen geleden ongesteld geweest nu slik ik foliumzuur maar van dat ga ik weer bloeden is dat wel goed

  • Gigi schreef:

   Volgens mij is foliumzuur niet de reden dat je weer bloed verliest hoor. Dit is gewoon een vitamine die je ook via je eten binnenkrijgt. Alleen heb je er nu meer van nodig. Het is meer waarschijnlijk dat je cyclus nog wat ontregeld is door het stoppen met de pil denk ik.

 5. Moeder schreef:

  Ik ben nu jaar van de pil omdat we graag nog een derde kindje willen nu ben ik begonnen met foliumzuur te slikken zou ik nu hierdoor eerder zwanger worden of

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *