Zwanger worden is foliumzuur slikken!

Slik foliumzuur als je zwanger wilt worden!

Foliumzuur oftewel vitamine B9 (en in het buitenland vaak B11 genoemd) is een vitamine die voorkomt in groene groenten, peulvruchten, eieren en granen. Tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap heeft een zwangere vrouw hier extra behoefte aan, want een juiste hoeveelheid foliumzuur in het lichaam verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip tot wel 70%. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is tijdens die periode erg hoog (0,4 mg per dag extra) en het is quasi onmogelijk om dit uit de voeding te halen. Dat is de reden waarom zwangere vrouwen extra foliumzuur moeten innemen.

Begin op tijd met extra inname van foliumzuur

Het wordt aangeraden om extra foliumzuur in te nemen op het moment dat je besluit om zwanger te worden en indien mogelijk nog in de maand ervoor. Je lichaam zal pas na een maand voldoende foliumzuur hebben opgeslagen om de extra bescherming te bieden tegen de eerdergenoemde aangeboren afwijkingen. Je mag stoppen wanneer je tien weken zwanger bent. Vanaf dan is het in principe niet meer nodig.

Onze tip:

vsm puur mama foliumzuur

6 reacties op “Zwanger worden is foliumzuur slikken!”

 1. Hey,

  Mijn dokter had dit aangeraden, en het helpt echt! Over de neveneffecten maakte ik me niet al te veel zorgen

  Groetjes,
  Patricia

 2. stephanie

  En als je nu al een aantal jaar foliumzuur moet slikken. Is dit dan ook extra of moet ik daar boven op nog extra slikken? Ik slik al foliumzuur omdat er in de familie een verhoogde kans op tia is.

 3. Hallo,

  Ik ben al een maand gestopt met het slikken van de pil maar begin nu pas met het slikken van foliumzuur. Is dit erg of.loop ik een risico? Dank voor jullie reactie!

 4. mama

  Ik ben gestopt met de pil paar dagen geleden ongesteld geweest nu slik ik foliumzuur maar van dat ga ik weer bloeden is dat wel goed

  1. Gigi

   Volgens mij is foliumzuur niet de reden dat je weer bloed verliest hoor. Dit is gewoon een vitamine die je ook via je eten binnenkrijgt. Alleen heb je er nu meer van nodig. Het is meer waarschijnlijk dat je cyclus nog wat ontregeld is door het stoppen met de pil denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *