Garnalen en zwanger: mag je garnalen eten tijdens de zwangerschap?

Voor zwangere vrouwen is het niet altijd even eenvoudig om te bepalen wat wel veilig is, en wat niet als het om eten gaat. Ze stellen vaak vragen omtrent voeding, over wat ze wel en niet mogen eten tijdens de zwangerschap. Zo’n veelgestelde vraag is: ” Mag je garnalen als je zwanger bent ? ”


Garnalen tijdens zwangerschap

Garnalen zijn erg gezond. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B6, B11, B12, vitamine C, vitamine D en zink, koper, ijzer, magnesium, fofsor, calcium, natrium en kalium en zijn een bron van omega-3 vetzuren. Ze bevatten veel eiwitten en zijn vetarm. Garnalen dragen bij aan een gezonde en gevarieerde voeding.

Hollandse garnalen, Noorse garnalen
De kleine, grijze, hollandse garnalen ook wel bekend als noordzeegarnalen waarmee de bekende garnalencocktail mee gemaakt wordt, zijn altijd eerst vooraf gekookt. Alle schadelijke bacterieën en virussen werden tijdens dit kookproces gedood. Daarom zijn ze gewoon veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor de roze garnalen of Noorse garnalen. Het feit dat ze roze zijn, wil zeggen dat ze gekookt zijn.

Lees ook: risico’s van toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Meer veilige garnalendingen
Garnalenkroket, scampi, kroepoek, garnalensalade, garnalencocktail, het zijn allemaal producten op basis van garnalen die je gewoon op het menu kunt zetten nu je zwanger bent. Ook gegrilde garnalen, gebakken garnalen of gamba’s zijn door de verhitting gewoon veilig.

Listeriose

Garnalen kunnen wel eens besmet zijn met bacterieën. Deze bacterieën overleven het koken niet, maar er kan later een besmetting onstaan via de handen van de mensen die handmatig garnalen pellen. Zulke bacterieen kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken, zoals buikpijn, diarree en overgeven. Ondanks dat je er flink ziek van kunt worden, is het niet gevaarlijk voor de zwangerschap zelf of voor je baby.

De listeria bacterie is dat wél. Het kan de infectie ziekte listeriose veroorzaken met ernstige gevolgen voor de baby. In principe is het mogelijk dat gekookte, voorverpakte garnalen besmet zijn geraakt met listeria. De listeria bacterie groeit vaak pas uit tot gevaarlijke hoeveelheden bij voorverpakte producten die lang bewaard kunnen worden. De voorverpakte, gekookte garnalen hebben een te korte houdbaarheid, dus bang om listeriose op te lopen moet je niet zijn als je ze tenminste niet buiten de koeling bewaart. Omwille van listeriose zijn rauwe garnalen absoluut niet veilig om te eten.

Nu je weet dat het eten van garnalen en zwanger zijn gewoon een veilige combinatie is, wil je misschien zelf wel eens een heerlijke garnalencocktail maken. Van het garnalencocktail recept van Chickslovesfood krijg je echt geen spijt. Maar nu wel even zonder de whiskey in de cocktailsaus uiteraard.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *