Geen eisprong wel ongesteld, een menstruatie zonder ovulatie. Een aantal oorzaken.

De menstruatie is een proces waarbij een onbevruchte eicel samen met het aanwezige baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en via de vagina naar buiten komt. Voor de menstruatie is er eerst een eisprong aan vooraf gegaan, want het rechtstreekse gevolg van een eisprong is een menstruatie. Kort gezegd: je wordt ongesteld, omdat je geovuleerd hebt.

Als er tijdens de menstruatiecyclus geen eisprong is geweest dan word je ook niet ongesteld. Toch komt het in de praktijk vaak voor een vrouw een soort van bloed verliest, terwijl ze geen eisprong heeft. Omdat het over vaginaal bloedverlies gaat, wordt er al snel van een menstruatie uitgegaan, maar eigenlijk is daar helemaal geen sprake van.


Hoe verloopt de menstruatiecylcus

Om te kunnen begrijpen hoe het komt dat je zonder een eisprong toch ‘ongesteld’ kunt worden, is het handig om te weten hoe de menstruatiecyclus precies verloopt. Elke vrouw heeft vanaf de pubertijd tot de menopauze een menstruatiecyclus waarbij het lichaam zich elke keer weer opnieuw voorbereid op een eventuele zwangerschap. Een mooie, regelmatige menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien 28 dagen en begint op de eerste dag van de menstruatie, op de dag dat de bloeding goed doorzet en duurt tot de dag voor de volgende menstruatie.

Een menstruatiecyclus verloopt volgens hetzelfde patroon: het begint met een menstruatiebloeding, je wordt ongesteld. Ongeveer 14 dagen voor het begin van de menstruatie vindt er normaal gezien een eisprong plaats. De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het meest vruchtbare moment van de cyclus; de dag waarop je zwanger kunt raken als er op dat moment zaadcellen aanwezig zijn die de eicel kunnen bevruchten. Tijdens de cyclus wordt het baarmoederslijmvlies dikker met het oog op een eventuele innesteling van de bevruchte eicel. Mocht de eicel niet bevrucht worden, dan zal je lichaam onder invloed van verschillende hormonen dit opgebouwde baarmoederslijmvlies samen met de eicel af te stoten. Daardoor krijg je opnieuw je menstruatie en daarmee begint meteen een nieuwe cyclus.

Ongesteld zonder eisprong

Als een vrouw geen eisprong heeft tijdens haar cyclus, heeft ze in medische termen een anovulatoire cyclus. Dit betekent dat er geen eicel vrijkomt, dat er geen ovulatie plaatsvindt. Kun je toch ongesteld worden zonder eisprong?

In de praktijk hebben toch veel vrouwen een soort menstruatie-achtige bloeding tijdens deze cyclus, hoewel er geen eisprong is. Deze bloeding wordt een anovulatoire bloeding genoemd en ook al lijkt dit bloedverlies op een normale menstruatie, het is niet hetzelfde. Dat zo’n bloeding vaak verward wordt met een gewone ongesteldheid is helemaal niet zo gek. Het verschil opmerken tussen deze twee is niet zo makkelijk.

Eisprong of niet?

Het kan heel moeilijk zijn om zeker te weten of je een eisprong hebt of niet. Regelmatige, normale menstruaties kunnen sterk overeenkomen met anovulatoire bloedingen. Vooral als je je cycli niet goed bijhoudt, valt het je misschien niet op dat je menstruatie anders is dan normaal.

Als je wel goed op de hoogte bent van je menstruatiecyclus, zou je misschien kunnen opmerken dat je cycli anders zijn. Je bloedingen zijn veel zwaarder of juist lichter dan dat je gewend bent. Of door de afwezigheid van ovulatie symptomen, zoals meer afscheiding kan er een belletje gaan rinkelen. Daarom is het bij het zwanger worden zo belangrijk om de lengte van je cyclus en alle veranderingen bij te houden. Zonder ovulatie kun je namelijk niet zwanger raken.

Ongesteld zonder eisprong: de oorzaken

Er zijn een aantal reden waarom je toch een soort van menstruatie kunt ervaren terwijl je geen ovulatie hebt.

 • Drastische daling van de oestrogeenspiegels

  Om de eisprong te stimuleren produceert je lichaam het hormoon oestrogeen. Samen met het hormoon progesteron zorgt oestrogeen voor een verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit verdikte baarmoederslijmvlies is de plaats waar een bevruchte eicel zich gaat innestelen en zich verder zal ontwikkelen.

  Oestrogeen kan zich langzaam opbouwen. Maar als het niveau dat nodig is voor een ovulatie niet bereikt wordt, kunnen de oestrogeenspiegels drastisch beginnen dalen. Deze daling kan een bloeding (ontrekkingsbloeding) veroorzaken, waarbij het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten wordt. Zo’n bloeding lijkt veel op een ongesteldheid, maar verschijnt meestal niet op het moment van de gewone menstruatie.

 • Te dik baarmoederslijmvlies

  Een andere reden van een anovulatoire bloeding is dat wanneer het baarmoederslijmvlies zo dik wordt dat de baarmoederwand moeite heeft met het vasthouden ervan. Het baarmoederslijmvlies komt los en er ontstaat bloedverlies. Er vindt dan een soort menstruatie plaats zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.
Geen eisprong. Hoe komt dat?

Er zijn veel redenen waarom vrouwen geen eisprong hebben en daarom moeite hebben met zwanger worden. In de meeste gevallen kunnen de oorzaken aangepakt worden. Maar helaas is dat heel soms niet het geval. Hieronder de verschillende oorzaken van het ontbreken van een ovulatie.

 • Onregelmatige eisprong in de pubertijd

  Meisjes die tijdens de pubertijd voor het eerst ongesteld worden, hebben vaak tijdens de eerste twee jaar na deze eerste menstruatie cyclus onregelmatige bloedingen. Dit komt omdat ze tijdens deze periode vaak cycli hebben zonder eisprong.

 • Geen eisprong door hormonale problemen

  Een goed op elkaar afgestemde samenwerking tussen de hypothalamus en de hypofyse in de hersenen en de geslachtsorganen zorgen voor de rijping van de eicel en de eisprong zelf. Soms raakt deze wisselwerking verstoort en daardoor kan de ovulatie uitblijven.

  • PCOS

   Rond de 10% van de vrouwen heeft last van het polycysteus-ovariumsyndroom, afgekort PCOS. Het is de meest voorkomende oorzaak van ovulatiestoornissen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Door de hormonale disbalans die syndroom veroorzaakt, ontstaat er een zeer onregelmatige menstruatiecyclus met vaak een uitblijvende ovulatie. ‘Ongesteld zijn’ zonder eisprong komt vaak voor bij het polycysteus-ovariumsyndroom. Vrouwen met PCOS moeten behandeld worden door een gynaecoloog. Het doel van de behandeling is kunstmatig een ovulatie opwekken.

   Te hoog prolactinegehalte

   Soms is er een te hoog gehalte aan prolactine in het bloed. Prolactine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofyse. Een te hoog prolactinegehalte kan de rijping van de eicellen verstoren met anovulatie als gevolg.

   Snel- of traagwerkende schildklier

   De hormonen die de schildklier – een vlindervormig orgaantje in je hals – aanmaakt, werken nauw samen met de voorplantingshormonen. Door schildklierproblemen, bijvoorbeerd door een langzaamwerkende schildklier (= hypothyroïde) of een snelwerkende schildklier (= hyperthyroïde) en de auto-immuunziekten ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves die de schildklier aanvallen, kunnen de hormonen uit balans raken en een zeer onregelmatige cyclus veroorzaken zonder eisprong. Na behandeling met schildklierhormonen (in tabletvorm) zal er weer een eisprong optreden.

 • Geen eisprong door je lichaamsgewicht: je bent te zwaar of te licht

  Het feit is dat als er te veel lichaamsvet is, dit je hormonale niveaus kan verstoren. Door een te hoog vetgehalte in je lichaam, produceer je namelijk meer oestrogeen ​​en te veel oestrogeen kan de eisprong verstoren. Vrouwen met extreem overgewicht of obesitas hebben om deze reden anovulatoire cycli. Aan de andere kant hebben vrouwen die extreem ondergewicht hebben, niet genoeg lichaamsvet om hormonale niveaus te reguleren.

  De enige manier om dit probleem op te lossen, is door naar een arts te gaan die je doorverwijst naar een diëtiste. Een diëtiste kan je helpen om een gezond gewicht te krijgen dat nodig is om je lichaam weer goed te laten functioneren, zodat je weer regematig gaat menstureren en een eisprong krijgt.

 • Slechte levensstijl

  Slechte voeding, roken, te veel alcohol en drugsgebruik heeft zijn weerslag op de menstruatiecyclus en ovulatie. Door fit te blijven, gezond te leven en te eten, door je alcoholinname te beperken, niet te roken, geen drugs te gebruiken, geraffineerde suikers en koolhydraten te verminderen, kun je er zelf voor zorgen dat je lichaam in optimale conditie blijft.

 • Veel stress

  Iedereen heeft wel eens stressvolle periodes in zijn leven. Maar als de stress zo hoog is dat je nauwelijks kunt functioneren, dan is dat slecht voor je lichaam. Stress kan leiden tot onregelmatige of niet voldoende rijping van de eicellen, waardoor de ovulatie uitblijft.

  Om stress te helpen verminderen, kun je relaxatiemetoden toepassen, zoals yoga, meditatie, muziek luisteren of een goed boek lezen om je gedachen af ​​te leiden.

 • Minder vaak een ovulatie in de premenopauze

  De premenopauze is een periode van ongeveer 10 jaar voorafgaand aan de menopauze (= overgang). Door de vele hormoonschommelingen krijgt een vrouw in de premenopauze vaak last van opvliegers, stemmingswisselingen en onregelmatige menstruaties.

  In de premenopauze ovuleren vrouwen minder, ze hebben vaker last van anovulatoire cycli. De premenopauze kan al beginnen aan het begin van de 40 en kan duren tot rond de 50-51 wanneer de menopauze inzet en de vruchtbare leeftijd op zijn eind loopt.

  Onvruchtbaarheid

  Helaas is er een kleine groep vrouwen (1%) die voor het veertigste levensjaar in de overgang komt. Bijvoorbeeld door bepaalde auto-immuunziekten of door chemotherapie of bestralingsbehandelingen. Niets kan deze vrouwen helpen opnieuw vruchtbaar te worden, tenzij ze zwanger proberen te worden met behulp van een eiceldonor In Vitro Fertilisatie (IFV).

Naar de dokter

Als je denkt dat je menstruaties zonder eisprong heb of als je denkt dat je niet goed of helemaal niet ovuleert, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Er kan dan vastgesteld worden of je een eisprong hebt of niet. Als blijkt dat je geen eisprong hebt, en je niet in de vervroegde overgang zit, kan je geholpen worden om weer een ovulatie te krijgen waardoor je weer zwanger kunt worden.

Je arts zal enkele bloedtesten uitvoeren om te zien of er een aandoening is waardoor de eisprong uitblijft. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal een behandeling opgestart worden. De eiprong kan bijvoorbeeld kunstmatig opgewekt worden door de inname van het medicijn Clomid of hormooninjecties met Pregnyl.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *