Harde buiken (oefenweeen), zo kun je ze herkennen en onderscheiden van echte weeën

Bijna elke zwangere vrouw krijgt vroeg of laat last van een harde buik of een serie harde buiken na elkaar tijdens de zwangerschap. Bij een harde buik spannen de spieren van de baarmoeder aan en de buik wordt hard. Echt veel pijn doet het meestal niet, maar ongemakkeijk is het des te meer. Harde buiken zijn volkomen normaal tijdens de zwangerschap. Ze zijn verder ook onschuldig, maar mocht je er heel veel last van hebben, kan het het teken zijn dat je iets rustiger aan moet doen.


Harde buik zwangerschap

Harde buiken, ook wel oefenweeen of Braxton Hicks contracties genoemd, het is een normaal verschijnsel. Je buik wordt letterlijk zo hard als een bal. Een harde buik kan je de hele zwangerschap krijgen, maar ze komen vooral voor tijdens het tweede en derde trimester. Hoe ontstaan deze harde buiken, hoe kun je ze herkennen, wat is het verschil met andere soorten weeën en wanneer zijn harde buiken zorgelijk in die zin dat je contact moet opnemen met je verloskundige?

Wat zijn harde buiken?

Vanaf het prille begin van de zwangerschap verandert er ontzettend veel in je lichaam. Je kunt allerlei zwangerschapsverschijnselen krijgen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, vaker plassen, pijnlijke borsten. En natuurlijk groeit je baarmoeder. Harde buiken zijn een reactie op de groei van de baarmoeder. Maar in tegenstelling tot de weeen die je tijdens de bevalling hebt, gaan deze baarmoedercontracties gewoon weer over. Ook hebben ze hebben totaal geen invloed op de baarmoederhals en de baarmoedermond; ze veroorzaken geen opening of onsluiting.

Oorzaken van harde buiken tijdens de zwangerschap

Bij een harde buik trekt je baarmoeder zich samen. Door steeds te oefenen met samentrekken, bereidt de baarmoeder zich beter voor op de ontsluitingsweeën van de bevalling zelf. De baarmoeder moet heel hard werken en krachtig samentrekken om de baarmoedermond te openen. En dat vergt wat oefening van te voren. Daarom worden ze ook wel oefenweeen genoemd.

Een harde buik is niet altijd alleen een willekeurige samentrekking. Harde buiken kunnen ook ontstaan door stress, een volle blaas of een blaasontsteking, snelle bewegingen, zoals snel bukken of opstaan, tijdens het vrijen of tijdens een orgasme. Ook als je baby een groeispurt heeft, kun je er sneller last van krijgen.


Verschil harde buiken en weeen

Het verschil tussen harde buiken en echte weeen is best duidelijk. Het is niet zo moeilijk om zelf het onderscheid te maken. Een harde buik duurt veel korter dan een wee, is minder pijnlijk, zijn onregelmatig en worden ook niet pijnlijker naarmate de tijd verstrijkt. Harde buiken gaan over bij rust, terwijl echte weeen gewoon doorgaan.

  Harde buiken herkennen

  Oefenweeen (harde buiken) kun je als volgt herkennen:

 • Enkele keren per dag, maar gewoonlijk niet veel vaker dan 1 tot 3 keer per uur;
 • Ze zijn heel onregelmatig;
 • Duren kort, maximaal 30 seconden;
 • Ze zijn over het algemeen niet pijnlijk. Mochten ze toch wat pijn doen dan verergert de pijn niet bij de volgende baarmoedercontracties;
 • Worden minder als je bepaalde activiteiten staakt, even rust neemt of van houding wisselt.
 • Zorgen nooit voor ontsluiting op opening van de baarmoedermond

  Weeën herkennen

  Echte weeën herkennen doe je zo:

 • Echte weeën volgen elkaar regelmatig op, bijvoorbeeld elke 5 of 6 minuten;
 • Duren minimaal 30 seconden en gaan langer duren naarmate de weeën aanhouden;
 • Ze komen steeds vaker (bijvoorbeeld elke 5 minuten, vervolgens elke 4 minuten) en ze nemen toe in intensiteit, ze worden steeds pijnlijker;
 • Andere mogelijke symptomen die je tijdens weeen kunt hebben, maar niet bij harde buiken: pijn in de rug, pijn in de bovenbenen, een drukkend gevoel in de vagina, het verlies van de slijmprop;
 • Onsluiten de baarmoedermond; hij gaat beetje bij beetje meer openstaan, zodat de baby er uiteindelijk door kan als je volledige onstsluiting hebt. Dat is bij 10 centimeter opening of ontsluiting.

Harde buiken verlichten

Harde buiken zijn meestal niet echt pijnlijk, maar wel vervelend. Met deze tips kun je het ongemak voorkomen of verlichten:

 • Ga rustig liggen. Harde buiken verergeren vaak als je blijft staan of lopen, want dat is belastender voor de banden waar de baarmoeder aan vast zit.
 • Probeer over het algemeen wat meer rustpauzes in te lassen indien dat mogelijk is. Stress, veel drukte, teveel hooi op je vork nemen; allemaal zaken die harde buiken kunnen veroorzaken.
 • Door warmte, zoals een warme kruik op je buik, een lekker warm bad of een hete douche zullen de harde buiken minder worden.
 • Speciaal ondersteunend ondergoed geeft de juiste ondersteuning aan je baarmoeder. De banden worden minder belast en dat helpt tegen bandenpijn en harde buiken.

Wanneer verloskundige bellen?

Wanneer heb je een reden om bezorgd te zijn en moet je de verloskundige bellen?

Als je regelmatig een harde buik hebt, en dan niet een paar op een dag, maar als je er rond de
6 of 7 per uur hebt of zelfs meer en als ze eventueel pijn doen, samen gaan met wat bloedverlies of vruchtwaterverlies dan is het toch wel verstandig om de verloskundige te bellen en te laten controleren wat er aan de hand is. Een harde buiken of oefenweeen horen niet pijnlijk te zijn. Ze moeten weg gaan na een moment rust. Ook bij elke vorm van twijfel bel je de verloskundige.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *