hCG waarden

Het hCG, ook wel zwangerschapshormoon genoemd, is het hormoon dat door zwangere vrouwen wordt geproduceerd en ligt aan de basis van de werking van een zwangerschapstest. De hCG waarden variëren gedurende de zwangerschap.

Normale hCG waarden

Een prille zwangerschap verloopt normaal wanneer de hCG waarden elke twee à drie dagen verdubbelen in hoeveelheid. De piek ligt rond de 10e week van de zwangerschap en vanaf dan zal het hCG dalen tot de 16e week. Vanaf dan blijven de hCG waarden constant.

Lage hCG waarden

Op zich is een te lage hCG waarde voor de duur van de zwangerschap geen reden tot paniek. Je zou eventueel minder lang zwanger kunnen zijn dan je denkt. Het is eerder de regelmatige stijging dat een normaal verloop van de zwangerschap vaststelt. Als het hCG zich niet verdubbelt binnen de eerdergenoemde termijn, zou er mogelijk sprake kunnen zijn van een miskraam.

Hoge hCG waarden

Als het niveau van het zwangerschapshormoon ‘abnormaal’ hoog is, zou je zwanger kunnen zijn van een meerling of langer zwanger zijn dan je denkt. Dit kan later worden bevestigd door een echografie. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft vaak hoge hCG waarden.

Soms zijn de waarden hoog of laag zonder aanwijsbare reden. Iedere vrouw is anders en het verloop van de hCg waarden ook.

Invloeden op de hCG waarden

Sommige medicijnen die bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden voorgeschreven bevatten hCG en kunnen logischerwijs de hCG waarden beïnvloeden. Als je zo’n medicijn gebruikt, overleg dan met je behandelend arts in hoeverre dit invloed heeft op de uitslag van een zwangerschapstest.

HCG waarden tabel in het begin van de zwangerschap

Onderstaand schema is een gemiddelde van de hCG waarden bij een zwangere vrouw.

Vanaf de conceptie Vanaf laatste menstr. HCG mIU/ML
1 week 3 weken 0 tot 5
2 weken 4 weken 3 tot 426
3 weken 5 weken 18 tot 7,340
4 weken 6 weken 1080 tot 56,500
5 – 6 weken 7 – 8 weken 7,650 tot 229,000

 

►Tip: heb jij het gratis cadeaupakket met pak Pampers NewBaby al aangevraagd?


ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…


12 reacties op “hCG waarden”

 1. Yvonne

  Dag dames,
  Afgelopen december heb ik een miskraam gehad. Met behulp van medicijnen is het vruchtje half december eruit gekomen. Nu heb ik begin januari m’n HcG laten meten (bloed prikken) en die was goed gedaald naar 190. Nu ben ik gisteren weer geweest (17-2) om te checken of het HcG nu minimaal zou zijn, maar het HcG is nu 5000, echo gehad maar waarschijnlijk nog te klein om het hartje te zien kloppen.
  Ben toch wel erg bang dat het weer niet goed zit, maar over 2 wkn weten we dat zeker. Tot die tijd blijf ik toch een beetje zenuwachtig.

  Maar goed, de vraag: een waarde van 5000 op hoeveel wkn zou ik dan zitten? Is 3-4 wkn mogelijk met deze waarden?

  P.s. Ik heb een prachtige zoon van bijna 3 jaar. Ik mag me gelukkig prijzen met 1 geweldig kind!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *