HCG waarden tabel: interpreteer het hCG hormoon in je bloed

Veel aanstaande mama’s willen aan de hand van hun hCG waarden weten of hun zwangerschap verloopt zoals het hoort. In dit artikel lees je meer over de verschillende hCG waarden per week en kun je met behulp van de tabel jouw waarden interpreteren.

hCG: humaan choriongonadotrofine

hCG of humaan choriongonadotrofine wordt vanaf de innesteling van een bevruchte eicel aangemaakt. De waarde van dit hormoon in het bloed (Béta Hcg) verdubbelt elke twee a drie dagen tijdens de eerste 8 weken van de zwangerschap. HCG bereikt zijn maximale waarde tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek. Dit noemt ook wel de hCG piek. Daarna zakt de waarde, maar blijft stabiel tot het einde van de zwangerschap.

Het teststaafje van een zwangerschapstest reageert op de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid hCG hormoon in de urine, afhankelijk van de gevoeligheid van de test.

Lees ook: wanneer zwangerschapstest doen

hCG bloedtest

Een positieve zwangerschapstest bevestigt dat je zwanger bent, maar geeft je geen enkele verdere informatie. De waarde van het Béta Hcg in het bloed doet dit wel. De hCG waarde vertelt je zo ongeveer hoe lang zwanger je bent en onthult ook het verloop van de zwangerschap als je een aantal dagen later een tweede bloedtest doet. In het geval van een miskraam zakt de hcg waarde. En tussen de 9e en 11e week van de zwangerschap kan men onder andere aan de hand van de hCG waarden het risico op een baby met trisomie 21 inschatten.

HCG waarden tabel per week

De onderstaande hCG hormoon tabel geeft de gemiddelde hCG waarden weer.

Vanaf de conceptieVanaf laatste menstr.HCG mIU/ML
1 week3 weken0 tot 5
2 weken4 weken3 tot 426
3 weken5 weken18 tot 7,340
4 weken6 weken1080 tot 56,500
5 – 6 weken7 – 8 weken7,650 tot 229,000

Normale hCG waarden

Een zwangerschap verloopt goed als de hCG waarden elke twee à drie dagen verdubbelen. De piek ligt rond de 10e week van de zwangerschap en vanaf dan zal het hCG dalen tot de 16e week. Vanaf dan blijven de hCG waarden constant.

Lage hCG waarden

Een lage hCG waarde voor de duur van je zwangerschap is op zich geen reden tot paniek. Je kunt eventueel iets minder lang zwanger zijn dan dat je denkt. Het is eerder de regelmatige stijging van het zwangerschapshormoon dat je vertelt dat je zwangerschap normaal verloopt. Als het hCG niet binnen de twee of drie dagen verdubbelt, dan kan er mogelijk sprake zijn van een miskraam.

Lees ook: Symptomen van een miskraam

Hoge hCG waarden

Soms is het hCG ‘abnormaal’ hoog. Je kunt eventueel langer zwanger zijn dan je denkt. Is dit uitgesloten, dan zou je kunnen denken aan een tweeling (of meerling). Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de aanleiding zijn van hoge hCG waarden.

Soms zijn de waarden hoog of laag zonder aanwijsbare reden. Iedere vrouw is anders en het verloop van de hCg waarden ook.

Invloeden op de hCG waarden

Sommige medicijnen die bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden voorgeschreven bevatten hCG en kunnen logischerwijs de hCG waarden beïnvloeden. Als je zo’n medicijn gebruikt, overleg dan met je behandelend arts in hoeverre dit invloed heeft op de uitslag van een zwangerschapstest.


You may also like...

24 reacties

 1. Mamavan2Boys schreef:

  Ik heb op 3 December 2012 een miskraam gehad, mijn HCG was toen 90 in het bloed. Ik heb tijdens de miskraam maar 2 dagen bloed verloren het was nog een prille zwangerschap 3 á 4 weken.

  Nu zijn wij eigenlijk na mijn bloedingen door gegaan met klussen want we willen heel graag een derde erbij.
  Ik heb mijn Eisprong heel duidelijk gevoeld.

  Nu heb ik gister 18-12-12 een zwangerschapstest gedaan om te kijken of deze negatief was, en dat mijn HCG uit mijn bloed is. Maar deze is nog steeds/weer positief.

  of zou het zo kunnen zijn dat dit een begin is van en nieuwe zwangerschap, kun je eigenlijk wel zwanger worden als je nog HCG in je bloed hebt.

  Er gaan nu zoveel vragen door mij heen, ik wil zo graag een derde kindje, heeft iemand hier ervaring mee gehad.

  gr

 2. Cherine schreef:

  Hallo,

  Ik was 1 mei bevallen en na de bevalling heb ik 6 a 7 maande. Lang nonstop gebloed .
  Nu blijkt dat ik zwanger beb maar hoelang weet ik niet , dokter heeft via de inwendige echo geen baby kunnen zien , dus moest ik maar gaan bloedprikken en blijkt dat me hcg waarde 2000 is , dus wat ik vreemd vind waar is de baby dan ?

  Wie heeft dit ook gehad of kan mij meer vertellen hier over .
  Ik.moet vrijdag wel terug om te kijken of me hcg waarde verdubbeld is

  Maar ik.vind het allemaal erg vreemd gegaan

 3. Nele schreef:

  Wij zijn al 13maanden aan het proberen voor een 2de wondertje.. nu ben ik gisteren bij de gyn geweest om te kijken of ik eisprong had gehad.. ja dus vandaag 1 week geleden.. nu was in de baarmoeder ook een verdikking van het baarmoederslijmvlies te zien.. dus wou hij dat ik bloed liet prikken voor hcg te meten.. vandaag gebeld nu heb ik hcg waarde 2 maar het is nog geen volledige 3 weken geleden dat ik mijn menstruatie heb gehad.. nu weet ik niet wat denken ben ik nu niet zwanger of is er misschien toch een kans dat ik zwanger ben.. wij hopen van wel. Dit is nu weer zo’n onzekerheid word er gek van.. maar volgens mij was het ook nog veel te vroeg om te testen wat wil die hcgwaarde 2 betekenen?? Is er iemand die mij kan helpen..

 4. ralitsa schreef:

  mijn bloedtest waarde wijst 4.4 ben ik dan zwanger.

 5. sanne schreef:

  Ik moest vrijdag 18/4 mijn maandstonden krijgen, en omdat ze uitbleven heb ik zondag een testje gedaan..
  Daar stond op “1-2 weken”.
  Dinsdagavond heb ik bloed laten nemen en ik had 51hcg. mijn huisarts vond dit weinig.. heb morgenvroeg opnieuw een test.. hopelijk is deze hoger..

 6. Julie schreef:

  hallo,

  ik liet gisteren mijn bloed trekken en mijn hcg waarde ligt al boven de 800. Ik ben 5 weken ver zeiden ze. heb ik nu kans op een meerling ?

  groetjes

 7. Nele Segers schreef:

  Hallo,

  Verleden week had ik waarden van rond de 94000, eergisteren had ik een waarde van 118000. Volgens de monitoring van Jette zou mijn waarden aan het afzwakken zijn dus heb ik er geen goed oog en ben ondertussen 8weken ver.

  Groetjes

 8. tatiana schreef:

  Goededag , ik heb eeb vraagje waarop ik geen antwoord vind, meschien kan iemand me helpen?
  Ik ben tatiana, bijna 21jaar. Ik heb vorig jaar in augustus een miskraam gehad . Nu heb ik al meer dan 4 weken bruinverlies. Ik heb op 5augustus 2 zwangerschapstesten gedaan die beiden positief tekenden, maar weet niet hoelang het al zou zijn, dus heb k mijn bloed laten afnemen gisteren op 6 augustus, mijn hcg blijkt maar 18 te zijn, moet nu 48u wachten om opnieuw te kijken of ze gedaald of gestegen zijn. Indien gedaalt moet ik curitage laten uitvoeren.
  Ik ben zoo bang dat ik opnieuw mijn kindje kwijt ben. Kan er mij iemand helpen? Kan en mag ik nog hoop hebben dat ik mijn kindje niet opnieuw verloren heb? Ik wil dit nu al zo lang

 9. Nele Segers schreef:

  Hallo,

  Ik ben ondertussen begonnen aan mijn 2de poging.Zondag is inseminatie gebeurd en moet ik nu 15dagen wachten voor mijn bloedtest!Ik hoop dat het weer positief is zoals 1ste x en dat ik het nu kan houden terwijl ik vorige keer een miskraam gekregen heb op 8weken.
  Ondertussen voel ik me wat slapjes en futloos en mijn maag keert langs alle kanten. Zou dat al iets te maken hiermee?
  Kan me hierin iemand verstaan?
  Groetjes,xxx

 10. kimme schreef:

  hallo
  ik ben nu tussen de 5 a 6 weken en mijn hcg waarden staan u op 3002
  kan iemand me daar meer over vertellen het is mijn eerste zwangerschap
  alvast bedankt

 11. Yvonne schreef:

  Dag dames,
  Afgelopen december heb ik een miskraam gehad. Met behulp van medicijnen is het vruchtje half december eruit gekomen. Nu heb ik begin januari m’n HcG laten meten (bloed prikken) en die was goed gedaald naar 190. Nu ben ik gisteren weer geweest (17-2) om te checken of het HcG nu minimaal zou zijn, maar het HcG is nu 5000, echo gehad maar waarschijnlijk nog te klein om het hartje te zien kloppen.
  Ben toch wel erg bang dat het weer niet goed zit, maar over 2 wkn weten we dat zeker. Tot die tijd blijf ik toch een beetje zenuwachtig.

  Maar goed, de vraag: een waarde van 5000 op hoeveel wkn zou ik dan zitten? Is 3-4 wkn mogelijk met deze waarden?

  P.s. Ik heb een prachtige zoon van bijna 3 jaar. Ik mag me gelukkig prijzen met 1 geweldig kind!

 12. N schreef:

  Hallo, ik heb te zaterdag een test gedaan van clearblue, er kwam erop te staan 1-2 en een +.dat voor mijn menstruatie. . Nu heb ik maandag ook bloed laten trekken en de hcg waarde was 10. . . Ik moet vrijdag terug bloed laten trekken om te zien of het hcg hormoon toe neemt. .Ben ik nu zwanger en hoelang? Moet ik me zorgen maken?

 13. anoniempje schreef:

  geachte ,
  Ik zou nu 5 weken zwanger moeten zijn volgens bloedwaarde sta ik op 21
  maar urinetesten blijven negatief
  kan ik dan toch echt nog zwanger zijn of loopt het fout ??

 14. anoniempje schreef:

  vergeten bij vermelden dat de 5 weken wel vanaf de laatste menstruatie geteld is dus eigenlijk maar 3 weken echt zwanger vanaf bevruchting

 15. marieke schreef:

  testen blijfen negatief? hoe lang al van de pil af en wat is er uit bloed onderzoek gekomen?

 16. Klein wonder schreef:

  Ik heb 2 positieve zwangerschapstest maar de HCG waarde ligt nog laag, want moet ik hiervan denken, wacht al ze lang op een kindje maar heb schrik dat ik ga uitdraaien op een miskraam (hopelijk niet, natuurlijk) door die lage HCG waarde.

 17. Jill schreef:

  Hallo mama’s ik bloed sinds dinsdag twee weken geleden bloed laten pakken zou toen ongeveer 3 weken zwanger zijn bloedwaarden was 258 nu gisteren bloed laten nemen en inwendige echo maar daar was wel vruchtzak maar geen kindje te zien bloedwaarden van gisteren was iets meer dan 1000 morgen op ieuw bloed laten nemen zijn er mama’s waar dit ok is gekomen of moet ik mij toch een miskraam denken

 18. Marleen schreef:

  Er klopt iets niet in het artikel: bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blijven de HCG-waarden juist achter. Je HCG stijgt veel mínder snel. Ik spreek uit ervaring (3x een buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Hoge, goed-stijgende HCG-waarden zijn dus geen indicatie voor een bbz.

  • Riek schreef:

   Ze denken dat ik ook buiten de baarmoeder nu heb op die er blue staat 2-3 weken.
   Geen klachten maar niks op de echo te zien. Me waarde hcg was 30 juni 261 en vandaag 5 july 1986 ben zo benieuwd

 19. Riek schreef:

  Ze denken dat ik ook buiten de baarmoeder nu heb op die er blue staat 2-3 weken.
  Geen klachten maar niks op de echo te zien. Me waarde hcg was 30 juni 261 en vandaag 5 july 1986 ben zo benieuwd

 20. StevSAIQUE schreef:

  Propecia 3 Months 1 Mg Z Pack Ordering [url=http://durazy.com]viagra online[/url] Isotretinoin roaccutane how to buy Amoxicillin And Clavulanate Potassium Without Prescription Cialis Konstanztherapie

 21. StevSAIQUE schreef:

  Viagra Generic No Pescription Cialis Sans Ordonnance En Pharmacie [url=http://buysildenaf.com]online pharmacy[/url] Propecia Pharmacie En Ligne Cialis 100mg Dosage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *