hCG waarden

Het hCG, ook wel zwangerschapshormoon genoemd, is het hormoon dat door zwangere vrouwen wordt geproduceerd en ligt aan de basis van de werking van een zwangerschapstest. De hCG waarden variëren gedurende de zwangerschap.

Normale hCG waarden

Een prille zwangerschap verloopt normaal wanneer de hCG waarden elke twee à drie dagen verdubbelen in hoeveelheid. De piek ligt rond de 10e week van de zwangerschap en vanaf dan zal het hCG dalen tot de 16e week. Vanaf dan blijven de hCG waarden constant.

Lage hCG waarden

Op zich is een te lage hCG waarde voor de duur van de zwangerschap geen reden tot paniek. Je zou eventueel minder lang zwanger kunnen zijn dan je denkt. Het is eerder de regelmatige stijging dat een normaal verloop van de zwangerschap vaststelt. Als het hCG zich niet verdubbelt binnen de eerdergenoemde termijn, zou er mogelijk sprake kunnen zijn van een miskraam.

Hoge hCG waarden

Als het niveau van het zwangerschapshormoon ‘abnormaal’ hoog is, zou je zwanger kunnen zijn van een meerling of langer zwanger zijn dan je denkt. Dit kan later worden bevestigd door een echografie. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft vaak hoge hCG waarden.

Soms zijn de waarden hoog of laag zonder aanwijsbare reden. Iedere vrouw is anders en het verloop van de hCg waarden ook.

Invloeden op de hCG waarden

Sommige medicijnen die bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden voorgeschreven bevatten hCG en kunnen logischerwijs de hCG waarden beïnvloeden. Als je zo’n medicijn gebruikt, overleg dan met je behandelend arts in hoeverre dit invloed heeft op de uitslag van een zwangerschapstest.

HCG waarden tabel in het begin van de zwangerschap

Onderstaand schema is een gemiddelde van de hCG waarden bij een zwangere vrouw.

Vanaf de conceptie Vanaf laatste menstr. HCG mIU/ML
1 week 3 weken 0 tot 5
2 weken 4 weken 3 tot 426
3 weken 5 weken 18 tot 7,340
4 weken 6 weken 1080 tot 56,500
5 – 6 weken 7 – 8 weken 7,650 tot 229,000

 

►Tip: heb jij het gratis cadeaupakket met pak Pampers NewBaby al aangevraagd?


ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…


11 reacties op “hCG waarden”

 1. Julie

  hallo,

  ik liet gisteren mijn bloed trekken en mijn hcg waarde ligt al boven de 800. Ik ben 5 weken ver zeiden ze. heb ik nu kans op een meerling ?

  groetjes

 2. Nele Segers

  Hallo,

  Verleden week had ik waarden van rond de 94000, eergisteren had ik een waarde van 118000. Volgens de monitoring van Jette zou mijn waarden aan het afzwakken zijn dus heb ik er geen goed oog en ben ondertussen 8weken ver.

  Groetjes

 3. tatiana

  Goededag , ik heb eeb vraagje waarop ik geen antwoord vind, meschien kan iemand me helpen?
  Ik ben tatiana, bijna 21jaar. Ik heb vorig jaar in augustus een miskraam gehad . Nu heb ik al meer dan 4 weken bruinverlies. Ik heb op 5augustus 2 zwangerschapstesten gedaan die beiden positief tekenden, maar weet niet hoelang het al zou zijn, dus heb k mijn bloed laten afnemen gisteren op 6 augustus, mijn hcg blijkt maar 18 te zijn, moet nu 48u wachten om opnieuw te kijken of ze gedaald of gestegen zijn. Indien gedaalt moet ik curitage laten uitvoeren.
  Ik ben zoo bang dat ik opnieuw mijn kindje kwijt ben. Kan er mij iemand helpen? Kan en mag ik nog hoop hebben dat ik mijn kindje niet opnieuw verloren heb? Ik wil dit nu al zo lang

 4. Nele Segers

  Hallo,

  Ik ben ondertussen begonnen aan mijn 2de poging.Zondag is inseminatie gebeurd en moet ik nu 15dagen wachten voor mijn bloedtest!Ik hoop dat het weer positief is zoals 1ste x en dat ik het nu kan houden terwijl ik vorige keer een miskraam gekregen heb op 8weken.
  Ondertussen voel ik me wat slapjes en futloos en mijn maag keert langs alle kanten. Zou dat al iets te maken hiermee?
  Kan me hierin iemand verstaan?
  Groetjes,xxx

 5. kimme

  hallo
  ik ben nu tussen de 5 a 6 weken en mijn hcg waarden staan u op 3002
  kan iemand me daar meer over vertellen het is mijn eerste zwangerschap
  alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *