Zwangerschapshormoon hCG in het bloed of urine tijdens de zwangerschap

Een van de termen waar je veel van hoort als je zwanger wilt worden of zwanger bent is hCG. HCG wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Lees hieronder meer over het hCG hormoon dat verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke processen in je lichaam.

Wat is het zwangerschapshormoon hCG

Elke maand, net na het moment van de ovulatie verplaatst de eicel zich door de eileiders. Als er op dat moment een zaadcel aanwezig is, kan er een bevruchting plaatsvinden. Na de bevruchting verplaatst de eicel zich langzaam naar de baarmoeder en installeert zich ongeveer 8 dagen later in het baarmoederslijmvlies dat een laag vormt op de wand van de baarmoeder. Deze gebeurtenis heet de innesteling en ontketent de productie van het hCG hormoon oftewel het zwangerschapshormoon. Dit onmisbare hormoon is verantwoordelijk voor een aantal processen in het lichaam.

Wat is de rol van het zwangerschapshormoon hCG?

 • HCG houdt het geel lichaam in stand

  Het zwangerschapshormoon hCG houdt het geel lichaam in stand dat na de ovulatie in de eierstok is achtergebleven.

  Het geel lichaam – of corpus luteum in medische termen – heeft zeer belangrijke functies:

  1. de productie van het hormoon progesteron;
  Het embryo dat zich heeft ingenesteld kan zich alleen maar ontwikkelen en uitgroeien tot een baby als het baarmoederslijmvlies niet afgestoten word. Progesteron zorgt er voor dat dit niet gebeurt. Het houdt de zwangerschap in stand.

  2. het stopt de rijping van andere eicellen;
  Dat er nu verder geen eicellen rijpen en daarmee het hele proces van de ovulatie stopt is wel duidelijk. Er groeit immers al een baby in je baarmoeder.

 • HCG beschermt het embryo

  Het embryo wordt beschermd tegen het immuunsysteem van de mama. Zonder deze bescherming zou moeders’ lichaam het embryo als indringer zien. HCG zorgt ervoor dat je baby niet afgestoten wordt.

Het zwangerschapshormoon is verantwoordelijk voor vele zwangerschapskwaaltjes

Het hCG is ook verantwoordelijk voor de eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals de extreme vermoeidheid, misselijkheid, en zere borsten waar vrouwen die net zwanger zijn vaak last van krijgen.

HCG zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je de aanwezigheid van hCG in het bloed of in de urine opsporen.

 • Urinetest

  Bij een urinetest kleurt het teststaafje als er voldoende hCG in de urine aanwezig is. Het ligt aan de gevoeligheid van de zwangerschapstest hoeveel hormoon er in de urine moet zitten voor een positief resultaat. Meestal is dit tussen 10 en 50 mIU/mL. Hoe lager de hoeveelheid mIU/mL, hoe eerder je er mee kunt testen.

 • Bloedtest

  De bloedtest is positief als de waarde van het beta HcG in het bloed hoger is dan 5 mUI/mL (of 5 UI/L). In dat geval ben je zwanger. De bloedtest is negatief als de waarde minder dan 5 mUI/mL (of 5 UI/L) is.

HCG waarden

Bij een zwangerschap die normaal verloopt, stijgen de hCG waarden elke 2 à 3 dagen. Rond de tiende week van de zwangerschap dalen de waarden weer (de eerder genoemde zwangerschapskwaaltjes worden dan ook minder) en dat gaat door tot ongeveer week 16 van de zwangerschap. Vanaf dan blijven de hCG waarden de rest van de zwangerschap redelijk constant. Een paar dagen na de bevalling is er al niet veel meer over van het zwangerschapshormoon dat de hele zwangerschap aanwezig is geweest.

Met behulp van de hcg waarden tabel kun je de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon in je bloed interpreteren.

You may also like...

1 reactie

 1. 18 maart 2020

  viagra

  WALCOME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *