zwangerschapshormoon hCG

Het zwangerschapshormoon hCG

Een van de termen waar je veel van zult horen als je zwanger wilt worden of zwanger bent is hCG. hCG  is een hormoon dat in grote hoeveelheden aangemaakt wordt door zwangere vrouwen en om deze reden wordt het ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. In het prille begin van de zwangerschap – vanaf de innesteling – wordt het zwangerschapshormoon geproduceerd door het embryo en later zal de placenta deze taak over nemen. Een zwangerschapstest spoort de aanwezigheid van hCG in het bloed of in de urine op.

De rol van het zwangerschapshormoon

Het zwangerschapshormoon speelt een grote rol in het creëren van een veilige omgeving waar het embryo zich goed kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een baby. Anderzijds speelt het zwangerschapshormoon een beschermende rol: het embryo wordt beschermd tegen het immuunsysteem van de mama, zodat het niet afgestoten wordt. Het hCG is ook verantwoordelijk voor de eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals de extreme vermoeidheid en misselijkheid waar je als prille zwangere vaak mee te kampen krijgt.

hCG waarden

Bij een zwangerschap die normaal verloopt, stijgen de hCG waarden elke 2 à 3 dagen. Rond de tiende week van de zwangerschap dalen de waarden weer (de eerder genoemde zwangerschapskwaaltjes worden dan ook minder) en dat gaat door tot ongeveer week 16 van de zwangerschap. Vanaf dan blijven de hCG waarden de rest van de zwangerschap redelijk constant. Een paar dagen na de bevalling is er al niet veel meer over van het hCG dat de hele zwangerschap aanwezig is geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *