Hoeveel weken zwanger – de duur van jouw zwangerschap berekenen met de zwangerschapscalculator

Je hebt wellicht pas ontdekt dat je zwanger bent en wil je nu graag de lengte of de duur van je zwangerschap berekenen. Hoeveel weken zwanger ben ik? En hoe kan ik dat uitrekenen?


Hoeveel weken duurt een zwangerschap?

Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken, gerekend vanaf de dag van de ovulatie. Omdat niet iedereen weet wanneer de ovulatie heeft plaatsgevonden, maar meestal wel nog weet wanneer de eerste dag van de laatste menstuatie was, is er een systeem bedacht dat internationaal gebruikt wordt om de duur van een zwangerschap mee vast te stellen.

40 weken zwanger
Artsen en verloskundigen berekenen de duur van je zwangerschap niet vanaf de eisprong, maar vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eerste dag van de laatste menstruatie is bij de meeste vrouwen ongeveer zo’n twee weken voor de ovulatie en de bevruchting van de eicel. Omdat er op deze manier twee weken bijgeteld worden, gaan we uit van een zwangerschapsduur van 40 weken in plaats van 38 weken.

Twee weken extra cadeau
Alhoewel je officieel gezien helemaal nog niet zwanger was op de 1e dag van je laatste menstruatie (je was ongesteld) en er 40 weken gerekend wordt vanaf deze dag in plaats van 38 vanaf de ovulatie, krijg je deze twee weken die teveel gerekend zijn automatisch cadeau bij de duur van je zwangerschap.

Bekijk ook: hoeveel maanden zwanger (tabel van weken naar maanden zwangerschap)

Hoeveel weken zwanger berekenen

Nu je weet hoe lang je ongeveer zwanger zult zijn, wil je natuurlijk graag weten hoeveel weken zwanger je bent en hoe je deze duur van jouw zwangerschap kunt berekenen. Je kunt handmatig deze details van je zwangerschap berekenen, maar het is veel makkelijker dat de zwangerschapscalculator dit werk voor je doet.

 • Duur zwangerschap berekenen: gebruik de zwangerschapscalculator
 • Onze zwangerschapscalculator is een tool waarmee je niet alleen uit kunt rekenen hoe lang zwanger je bent, maar ook de uitgerekende datum te weten komt, en ook de datum waarop het eerste + tweede trimester eindigt, de vermoedelijke conceptie datum, hoe lang zwanger je bent op een bepaalde datum. Hier kun je de uitgerekende datum berekenen met behulp van de zwangerschapscalculator.


 • Handmatig berekenen
 • Als je nieuwsgierig bent hoe handmatig kunt berekenen hoe lang je zwanger bent, lees dan hieronder even verder.

  Tel vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie

  Je telt als volgt: begin te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Vervolgens tel je het aantal weken en dagen tot de dag van vandaag. De uitkomst hiervan is theoretisch gezien het aantal weken en dagen dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld 7 weken en 4 dagen ook wel genoteerd als 7w4d. Heel simpel eigenlijk!

  Tel vanaf de ovulatie

  Als je weet wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden omdat je bijvoorbeeld ovulatietesten hebt gebruikt, dan kun je jouw zwangerschapsduur als volgt uitrekenen: begin te tellen vanaf de eisprong, wat tevens de vermoedelijke dag van de bevruchting is, en tel dan door tot de dag van vandaag. Tel bij de uitkomst twee weken op en dan weet je precies hoeveel weken zwanger je bent. Ook dit is niet moeilijk.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *