hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders: TV uitzending ZEMBLA 10 juni 2015

Hormoonverstoorders

Volgens wetenschappers bevatten veel blikken groenten, plastic speelgoed voor kinderen en crèmes voor op ons gezicht schadelijke stoffen die hormonen in ons lichaam kunnen verstoren. Deze hormoonverstoorders, zoals ze genoemd worden, kunnen onder andere gevaarlijk zijn voor jonge kinderen en ongeboren baby’s.

Invloed op het hormoonsysteem

De schadelijke stoffen kunnen het hormoonsysteem zo dusdanig in de war brengen dat kinderen op latere leeftijd te maken kunnen krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. Ook worden bepaalde stofwisselingsziektes, borstkanker en zaadbalkanker en een verminderde vruchtbaarheid in verband gebracht met hormoonverstoorders.

Geen voorlichting over de risico’s

Volgens de uitzending van Zembla in december 2013 worden zwangere vrouwen in Nederland niet voorgelicht over de risico’s van deze gevaarlijke stoffen. De overheid in Denemarken doet dat bijvoorbeeld wel. Verschillende experts hebben toen reeds opgeroepen dat de Nederlandse overheid maatregelen moet treffen. De minister liet na de desbetreffende uitzending weten dat er onderzocht zou worden of zwangere vrouwen voldoende ingelicht worden. Hoe is het mogelijk dat nu, anderhalf jaar later, het woord hormoonverstorende stof nog steeds niet voorkomt in de voorlichtingsfolder?

Economische belangen

Volgens wetenschappers heeft dit alles te maken met de economische belangen. Het kost namelijk miljarden euro’s om alle hormoonverstoorders uit alle producten te halen. Toxicologen en artsen zijn om deze reden begonnen om hun eigen balans op te maken. Hoeveel geld kost het om ziektes te behandelen die duidelijk door hormoonverstoorders wordt veroorzaakt? De conclusies zijn schokkend! Zembla onderzoekt de gevolgen van het uitblijven van de juiste voorlichting en ook waarom de overheid nog steeds niets heeft gedaan om de hormoonverstoorders te verbannen.

Bekijk de uitzending

Bekijk de interessante ZEMBLA uitzending Hormoonverstoorders op woensdag 10 juni om 20:25 uur op NPO 2 (VARA)

 

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *