Hyperemesis gravidarum (HG)

Zwangerschapsmisselijkheid is iets waar je meteen aan denkt als je het woordje zwangerschap hoort. Dat klopt ook wel, want het merendeel van de vrouwen krijgt hier last van. Maar soms is het zo erg dat zelfs het kleinste slokje water er binnen de kortste keren weer uitkomt. Deze extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid waarbij je gewicht verliest, heet in medische termen hyperemesis gravidarum, afgekort HG.

Wat is hyperemesis gravidarum?

Een zwangere vrouw met hyperemesis gravidarum is bijna de hele dag misselijk en moet non-stop overgeven. Hierdoor raakt ze ondervoed en kan ze uitdrogen. HG is een serieuze complicatie tijdens de zwangerschap. Het kan erg gevaarlijk zijn; een ziekenhuisopname is vaak onvermijdelijk.


Weetje: Catherine, hertogin van Cambridge en vrouw van Prins William van Engeland lag in het begin van haar eerste zwangerschap in het ziekenhuis vanwege hyperemesis gravidarum.

Symptomen van hyperemesis gravidarum

Heb je één of meerdere van de onderstaande symptomen van HG, neem dan zeker contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts of ga langs de spoedeisende hulp van het ziekenhuis:

  • Je bent te slap om nog maar iets te ondernemen.
  • Je hebt al 24 uur bijna niets kunnen eten of drinken.
  • Als je wat eet of drinkt, komt het er direct weer uit.
  • Je geeft ontzettend veel over; 10 tot 30 keer is niet abnormaal bij HG.
  • De urine is erg donker en veel minder dan normaal.
  • Het overgeven verergert vaak door bepaalde geuren en soms door geluid, licht en beweging.
  • Je huid is minder veerkrachtig. Dit kun je controleren door een stukje huid tussen duim en wijsvinger te pakken. Deze valt minder snel terug op z’n plaats.
  • Je voelt je duizelig en hebt neiging tot flauwvallen.

Behandeling van HG

De meeste vrouwen met HG moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, waar ze een infuus krijgen. Dat helpt tegen de uitdroging. Vaak wordt er naast het infuus medicatie tegen zwangerschapsmisselijkheid gegeven, zoals primperan, zofran of emesafene. Het doel van de ziekenhuisopname is om de voedsel- en vochtinname langzaam weer omhoog te krijgen. Dit lukt meestal wel, maar niet altijd. In dat laatste geval kan er beslist worden om op sondevoeding over te gaan. HG verdwijnt in de meeste gevallen spontaan rond de twintigste zwangerschapsweek.

Lotgenoten

Het Steunpunt Hyperemesis Gravidarum (stichting ZEGH) is een centrale plaats waar vrouwen die last van HG hebben of gehad hebben samenkomen en ervaringen en tips uitwisselen. Je vindt er ook meer informatie over HG.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *