Ik ben zwanger en heb een vaginale schimmelinfectie (candida-infectie)

Help, je bent zwanger en je hebt plotseling jeuk en een branderig gevoel down under en veel witte brokkelige afscheiding. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van een vaginale schimmelinfectie (candida-infectie). Candida is een gist of schimmel die van nature in een kleine hoeveelheid in en rond de vagina leeft. Van deze aanwezige gisten heb je geen last. Soms breidt de candida zich ineens uit en onstaat er een candida-infectie of een vaginale schimmelinfectie. Veel meiden hebben hier last van tijdens hun zwangerschap. Zo’n schimmelinfectie kan makkelijk behandeld worden.

Vaginale schimmmelinfectie – oorzaken

Op een vaginale schimmelinfectie heerst nog altijd een taboe terwijl het niets met hygiëne te maken heeft. Door de bacteriën die in de vagina aanwezig zijn, krijgen de gisten geen kans om zich te vermenigvuldigen. Het gebeurt wel eens dat er een verstoring is tussen de hoeveelheid bacteriën en gisten, bijvoorbeeld door een antibioticakuur, door de vagina te vaak met zeep te wassen, door vaginale douches, door stress of door de hormonen van een zwangerschap. Gisten krijgen dan de kans om flink te groeien met een schimmelinfectie als gevolg.


Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie in en rond de vagina uit zich meestal als volgt:

  • Jeuk rond en in de vagina
  • Een brandende of zeurende pijn bij de vagina
  • De vagina en schaamlippen zijn rood en opgezwollen
  • Verliest van witte, korrelige afscheiding
  • Vrijen is pijnlijk
  • Pijn bij het plassen (niet te verwarren met een blaasontsteking)

Heb je meerdere van deze klachten, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie. Als je er al eens last van hebt gehad, zul je het direct herkennen. Je kunt even langs je huisarts gaan voor onderzoek of als je dit liever niet hebt kun je zelf zonder voorschrift een schimmeldodend middel kopen om van deze vervelende kwaal af te raken.

canesten gyno vaginale schimmelinfectie

Is een candida-infectie gevaarlijk voor mijn baby?

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk als je zwanger bent; het komt niet bij je baby terecht en het heeft geen enkel effect op een goede ontwikkeling van je baby’tje. De infectie kan wél tijdens de bevalling doorgegeven worden aan je baby als je niet op tijd behandeld werd. Dit manifesteert zich door witte plekjes in het mondje, ook wel spruw genoemd. Spruw is onschuldig, maar heeft wel een behandeling nodig.

Is een candida-infectie besmettelijk?

Candida is geen besmettelijke ziekte of een SOA, want het komt van nature in de vagina voor. Toch kan het gebeuren dat de gist overgebracht word op het geslachtsdeel van je partner en dat hij/zij ook klachten krijgt. Een behandeling is dan nodig.

Een vaginale schimmelinfectie behandelen

Een schimmelinfectie kan behandeld worden met een schimmeldodend middel, zoals Canestene of Gyno-Daktarin, verkrijgbaar in crème, vaginale tabletten of ovules. Voor dat je gaat slapen breng je het product diep in de vagina in. Een éénmalige behandeling is meestal voldoende om van de klachten af te raken.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *