Ik ben zwanger en moet veel plassen

Veel plassen, een typische zwangerschapskwaal

Veel plassen en zwanger? Het is één van de typische zwangerschapskwaaltjes waar vrouwen last van hebben tijdens hun zwangerschap. Bijna alle zwangere vrouwen moeten veel plassen, ook tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Veel plassen is trouwens niet alleen een zwangerschapskwaal, maar ook één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en kan zich al heel vroeg in de zwangerschap manifesteren. Door de combinatie van hormonen, een verhoogd bloedvolume en de nieren die nu extra hard moeten werken, heb je steeds aandrang om naar het toilet te gaan. Dit ongemak verdwijnt min of meer tijdens het tweede trimester, maar helaas niet voorgoed. Tijdens het derde trimester is de baby flink gegroeid en drukt op de blaas. Vooral wanneer hij indaalt in het bekken zul je merken dat je ontzettend vaak richting wc moet.

Tips om minder vaak naar het toilet te moeten

Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk om je goed te hydrateren. Het wordt aangeraden om ongeveer twee liter vocht per dag binnen te krijgen. Vind je het vervelend om vaak te moeten plassen, ga dan zeker niet minder drinken om minder naar het toilet te moeten. Wat je wel zou kunnen doen is tijdens de dag wat meer drinken en gedurende de avond minder om nachtelijke wc bezoekjes te verminderen. Van koffie, thee, cola en andere cafeïne houdende dranken moet je meer urineren, drink deze dranken dus met mate. Teveel cafeïne is sowieso niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Veel plassen, blaasontsteking of niet?

Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Een van de symptomen van een blaasontsteking is vaak en kleine beetjes plassen. Blijf in ieder geval alert. Hoe weet je nu of dit vele plassen door de zwangerschap komt of door een blaasontsteking? Wanneer je één of de volgende symptomen opmerkt, neem je beter contact op met je huisarts, verloskundige of gyneacoloog, want dan heb je hoogstwaarschijnlijk een blaasontsteking te pakken:

 • Pijn en/of een branderig gevoel bij het plassen;
 • De urine komt er in druppels uit in plaats van in een straal;
 • Het gevoel dat je nog moet plassen, terwijl je net naar het toilet geweest bent;
 • Pijn in de onderbuik, vooral vlak na je toiletbezoek;
 • Bloed bij je urine.
 • Als jouw behandelend arts een blaasontsteking vaststelt, krijg je het antibioticum Amoxicilline voorgeschreven. Dit is het enige antibioticum dat zwangere vrouwen zonder risico kunnen gebruiken.

   

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *