Indalen baby: je baby bereidt zich voor op de bevalling

indalen baby

Aan het eind van de zwangerschap bereid je baby zich voor op de bevalling; het indalen gaat beginnen. Wat betekent indalen, wanneer begint het, wat is de invloed op de bevalling en wat zijn de voordelen en nadelen? Hieronder lees je alles over het indalen van je baby.

Wat betekent indalen?

Indalen betekent dat je baby dieper in het bekken zakt. Maar voordat hij dit doet zal hij eerst een positie aannemen waarin hij zich gemakkelijk voelt. In de meeste gevallen is dit met het hoofd naar beneden. Dit heet de achterhoofdsligging. Soms gaat je baby met zijn billen naar beneden liggen. We spreken dan over een stuitligging. Bij het indalen zakt het hoofdje of de billen diep in je bekken. De baby komt dan klem te liggen en kan geen kant meer uit. Je baby kan nu niet meer terugdraaien.

Wanneer begint het indalen van de baby

Wanneer het indalen begint is moeilijk te zeggen. Bij de meeste zwangere vrouwen gebeurt dit in het derde trimester van de zwangerschap zo ongeveer tussen de 30 en 35 weken. Dit zijn natuurlijk maar gemiddelden. Misschien is het bij jouw wel anders. Soms daalt de baby pas in op het moment van de bevalling. Dit gebeurt vaker bij een volgend kindje dan bij een eerste kind.

Heeft het indalen invloed op het moment bevalling

Het indalen van de baby heeft geen enkele invloed op het moment van de bevalling. Als je baby al vroeg ingedaald is, wil dit niet zeggen dat je ook vroeg bevalt. En omgekeerd geldt hetzelfde. Is je baby aan het eind van de zwangerschap nog niet ingedaald dan wil dit niet zeggen dat je nog heel lang moet wachten.


Indalen baby; hoe voelt dat?

Omdat het indalen een proces is en geleidelijk aan gaat, kan het zijn dat je buitenom het feit dat je buik wat lager komt te zitten en je wat meer adem krijgt verder niets voelt of merkt. Toch zijn er genoeg vrouwen die last van indalingsweeën hebben. Indalingsweeën zijn krampen in je onderbuik of een stekende en scherpe pijn richting je liezen en in je vagina. Indalingsweeen duren meestal maar een paar uurtjes en zwakken wat af als je een warm bad of een warme douche neemt of een warme kruik op je onderbuik legt.

De voordelen en nadelen van het indalen

Dat je baby ingedaald is, heeft een aantal voordelen maar ook een paar nadelen. We sommen ze hier op:

Voordelen

Omdat je baby minder op je longen drukt, krijg je meer ademruimte. Ook vermindert het maagzuur, want ook de druk op je maag wordt minder. Je baby ligt in de juiste positie voor de geboorte. Je hoeft nu niet bang meer te zijn dat hij nog draait. Het hoofdje sluit het bekken af. Het voordeel hiervan is dat de navelstreng niet naar buiten kan zakken als je vliezen breken. Tijdens de bevalling moet je minder lang persen als je baby ingedaald is; er moet een kortere afstand afgelegd worden.

Nadelen

Het indalen van je baby heeft ook wat nadelen. Je kunt last krijgen van pijn in je liezen, onder in de buik en in je vagina of indalingsweeën voelen. Je baby en je buik zitten na het indalen behoorlijk lager. Er ontstaat dan extra druk op de blaas, waardoor je erg vaak naar de wc moet. Lopen wordt wat lastiger.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *