indrooglijntje zwangerschapstest

Indrooglijntje op een zwangerschapstest

Indrooglijntje zwangerschapstest: de verklaring

Wanneer je een zwangerschapstest uitvoert moet je altijd nauwkeurig de instructies opvolgen van de bijsluiter. Je mag de test bijvoorbeeld niet meer aflezen na een bepaald aantal minuten, omdat er na de maximale afleestijd een heel licht lijntje – meestal zeer lichtgrijs van kleur – kan verschijnen. Dit is een indrooglijntje en dit kan voor heel wat verwarring zorgen. Je denk misschien dat je zwanger bent, terwijl dit niet zo is.

Hoe kan een indrooglijntje verschijnen?

Een zwangerschapstest werkt volgens het volgende principe. Er zit een stripje op de test dat kleurt als het in contact komt met urine, dat is de controlestreep en geeft aan dat de test goed uitgevoerd is. Het andere stripje reageert op het zwangerschapshormoon hCG. Als er geen hCG in de urine gevonden werd, blijft de teststreep wit. Je bent dan niet zwanger. Maar als je te lang wacht om de test af te lezen, droogt de urine op kan er op de plaats van de T (teststreep) een heel licht grijzig streepje tevoorschijn komen. Onterecht denk je dan misschien dat je zwanger bent. Een indrooglijntje verschijnt trouwens niet op elke zwangerschapstest.

Een licht streepje binnen de afleestijd

Als je een heel licht streepje op de zwangerschapstest waarneemt binnen de afleestijd gaat het niet om een indrooglijntje. Je bent dan wel degelijk in blijde verwachting!

1 reactie op “Indrooglijntje op een zwangerschapstest”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *