Innesteling berekenen: wanneer is de innesteling

Zou het niet handig zijn dat je precies weet wanneer de innesteling zal gaan plaatsvinden, zodat je vanaf die bewuste dag je lichaam extra in de gaten kan houden op eventuele signalen en symptomen? En dat je vanaf die dag stiekem al een idee zou hebben of je zwanger bent of niet? Dat zou helemaal geweldig zijn, want de periode vanaf de bevruchting of terugplaatsing van het embryo bij vruchtbaarheidsbehandelingen tot en met het moment dat je een zwangerschapstest kunt doen lijkt een eeuwigheid te duren als je graag zwanger wilt worden.


Innesteling berekenen

Helaas bestaat er niet zoiets als een rekentool waarmee je de dag van de innesteling berekenen kunt. Je kunt dat wel gewoon handmatig doen.

Om de vermoedelijke dag van de innesteling te berekenen, moet je weten wanneer de conceptie, oftewel de bevruchting van de eicel door een zaadcel heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt meestal vlak na de ovulatie, dus als je weet wanneer jouw eisprong was, weet je ook zo ongeveer wanneer de bevruchting was.

Wanneer innesteling na bevruchting

Dertig tot vijftig uur na de bevruchting, zal de eerste cel van je toekomstige baby zich gaan delen. Deze splitsing vormt twee nieuwe cellen van dezelfde grootte, blastomeren genaamd. Op dit moment lijkt de eicel op een ronde massa die lijkt op bramen, vandaar de naam morula (braambes in het Latijn). De cellen gaan ondertussen op weg naar de baarmoeder en tijdens deze ‘doortocht’ gaat de celdeling gewoon verder. Bij aankomst in de baarmoederholte zal het embryo een mooi plaatsje uitzoeken en zich innestelen.

Aankomst van de eicel in de baarmoeder
Tussen de 4 en 5 dagen na de bevruchting zal het klompje nieuw gevormde cellen in de baarmoederholte aankomen dankzij de samentrekkingen en de bewegingen van de trilhaartjes van de eileiders die helpen om deze verplaatsing van een paar centimeter te maken.

Bij het binnenkomen van de baarmoeder zweven de cellen vrij in de baarmoederholte tot het noodzakelijke stadium van ontwikkeling is bereikt en zich gaat innestelen in het baarmoederslijmvlies dat tegen de wand van de baarmoeder zit. Dit gebeurt ongeveer 7 – 8 dagen na de bevruchting.

De innesteling vindt ongeveer 7 – 8 dagen na de bevruchting plaats of 3 – 5 dagen na de terugplaatsing van een embryo wat bij sommige vruchtbaarheidsbehandelingen gebeurt.

Wanneer innesteling na IVF of ISCI

Zwanger worden gaat niet bij iedereen op de natuurlijke manier. Er zijn vrouwen of koppels die afhankelijk zijn van vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij IVF en ISCI bijvoorbeeld wordt er een kunstmatig bevruchte eicel rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst. De innesteling na zo’n terugplaatsing of tp zoals dat genoemd wordt, zou bij een succesvolle poging na 3 tot 5 dagen moeten volgen.

Of je nu op de natuurlijke weg zwanger probeert te worden of met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen, het in geen enkel geval mogelijk om de precieze dag van de innesteling te berekenen. De innestelingsdag blijft een schatting dat gemaakt wordt.

Innestelingsbloeding

Omdat het embryo zich als het ware ingraaft, kan er tijdens of na de innesteling wat bloed vrijkomen. Dit heet een innestelingsbloeding. Dat is tevens het enige wetenschappelijk bewezen symptoom van de innesteling. Je moet hier echter niet op gaan zitten wachten, want bij de meeste vrouwen verloopt de innesteling zonder bloedverlies.

Wat merk je verder van de innesteling

Van de innesteling op zich zul je niet al te veel merken, of je moet bij het kleine groepje vrouwen horen dat wat krapjes of steekjes voelt tijdens dit proces. Na de innesteling – als er echt sprake is van een zwangerschap – en het embryo het hcg hormoon aanmaakt, zul je wel een aantal duidelijkere kwaaltjes en symptomen kunnen opmerken: de eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals een vermeerdering van afscheiding, een vieze smaak in je mond, vermoeidheid, stemmingswisselingen, pijnlijke of gevoelige borsten en misselijkheid.

Zwanger

De innesteling verloopt niet altijd zoals het zou moeten. Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen nestelt zich niet in. Er ontstaat dan een zeer vroege miskraam. De ‘menstruatie’ komt vervolgens op gang rond de periode dat je hem ook verwacht. Natuurlijk is dat geen echte menstruatie. Het is de afstoting van de bevruchte eicel en het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Maar daar heb jij op dat moment geen weet van.

Gelukkig gaat de innesteling in de meeste gevallen wel gewoon goed en kun je op de dag dat je je menstruatie verwacht een zwangerschapstest doen. Met een vroege zwangerschapstest kan dat zelfs al vanaf 4 dagen voordat je ongesteld moet worden.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *