IVF behandeling – kom alles te weten over In Vitro Fertilisatie

Een IVF behandeling is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de vrouwelijke eicel niet in maar buiten het lichaam wordt bevrucht. IVF oftewel In Vitro Fertilisatie of reageerbuisbevruchting wordt voorgesteld aan koppels met een verminderde vruchtbaarheid waarbij natuurlijk zwanger worden niet lukt.

Wanneer een IVF behandeling?

Je komt in aanmerking voor een IVF behandeling als je endometriose hebt, problemen met je eileiders of eierstokken hebt, bij het uitblijven van een eisprong door hormonale stoornissen, als je partner een slechte zaadkwaliteit heeft en als eventuele andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals kunstmatige inseminatie gefaald hebben.

Stappen IVF behandeling

ivf in vitro fertilisatie behandelingEen In Vitro Fertilisatie behandeling verloopt altijd volgens de volgende vijf stappen:

1. Stimulatie met hormonen

Tijdens een IVF behandelijg krijg je hormonen. De hormonen stimuleren de eierstokken om meerdere eicellen te laten rijpen; zo’n 5 tot 10 per behandeling. Door verschillende vaginale echo’s tijdens de hormonenkuur uit te voeren, wordt de voortgang van de rijping van de eicellen bekeken.

2. Punctie van eicellen

Het is tijd voor een punctie als de eicellen rijp zijn. De eicellen worden uit de eierstokken weggezogen met behulp van een holle naald die dwars door de vaginawand gaat. Een punctie is pijnlijk, maar met een verdoving voel je hier niets van.

3. Bevruchting

De man levert zijn sperma in. De beste, meest beweeglijke zaadcellen worden geselecteerd, samengebracht met de eicellen en in een broedstoof geplaatst. De dag nadien wordt er met een microscoop bekeken of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. We spreken van een bevruchting als een spermacel en een eicel samengesmolten zijn.

4. Terugplaatsing

Een terugplaatsing van één of twee embryo’s gebeurt een paar dagen later via de vagina. Een terugplaatsing is – in tegenstelling tot een punctie – niet pijnlijk. Je bent zwanger als er een innesteling van een embryo is geweest.

Soms zal de gynaecoloog je het medicijn utrogestan voorschrijven voor inname na de terugplaatsing. Utrogestan is een natuurlijk progesteron en bevordert de innesteling.

5. Bloedtest

In veel ziekenhuizen ga je 14 dagen na de terugplaatsing (TP) terug voor een bloedafname. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG. Zit er voldoende van dat hormoon in je bloed, dan ben je zwanger. Zelf kun je 12 tot 14 dagen na de TP een zwangerschapstest doen.

Hoe vaak naar het ziekenhuis

Hoe vaak je naar het ziekenhuis of fertiliteitskliniek moet, hangt af van waar je behandeld wordt. Elk ziekenhuis heeft namelijk zijn eigen protocol. Reken in ieder geval op een paar ziekenhuisbezoeken per poging. Eerst en vooral ga je voor een echo om te zien of je met hormonen kan starten. Vervolgens een drietal keer voor een follikelmeting (om de dag), een keer voor een punctie (circa twee dagen na de laatste meting) en een keer voor de terugplaatsing (2 tot 4 dagen na de punctie).

Slagingskans van IVF

Hoe groot de kans is op een zwangerschap hangt af van de volgende factoren:

Leeftijd

Net als bij natuurlijk zwanger worden, ligt de slagingskans van IVF grotendeels aan de leeftijd van de vrouw. Jongere vrouwen hebben meer kans op een zwangerschap. Bekijk hieronder de slagingskans percentages eens uit een groot Amerikaans onderzoek:

32.2% voor vrouwen onder de 35 jaar
27.7% voor vrouwen tussen de 35–37 jaar
20.8% voor vrouwen tussen 38–39 jaar
13.6% voor vrouwen tussen 40–42
5.0% voor vrouwen tussen 43–44
1.9% voor vrouwen van 45 en ouder

De reden van onvruchtbaarheid

De reden waarom je verminderd vruchtbaar bent, speelt een rol bij de kans op een zwangerschap na een IVF behandeling.

Aantal teruggeplaatste embryo’s

Hoe meer embryo’s er teruggeplaatst worden, hoe groter de kans is op een zwangerschap. Omdat dit ook meer kans geeft op een meerlingzwangerschap, worden er niet meer dan twee embryo’s teruggeplaatst.

Kosten IVF

De kosten van IVF zijn min of meer afhankelijk van je leeftijd. Tot de leeftijd van 43 jaar krijg je 3 pogingen vergoed door het basispakket van je zorgverzekering. Vanaf 43 jaar krijg je geen volledige IFV behandeling meer vergoed, enkel de terugplaatsing van embryo’s tot de leeftijd van 45 jaar. Wanneer je uit eigen zak moet betalen omdat je te oud bent of omdat je pogingen op zijn, kost een IVF behandeling gemiddeld een slordige € 2000,00. Daar zijn de kosten voor de medicijnen (hormonen) nog niet bij inbegrepen. Tel hier dus zeker nog een paar honderd euro extra bij op.

Extra voorwaarden vergoeding zorgverzekering

De vergoeding van IFV en het aantal embryo’s dat teruggeplaatst wordt, is leeftijdsgebonden:

  • Drie pogingen tot 38 jaar: twee keer terugplaatsen van één embryo en terugplaatsen van twee embryo’s bij de derde poging.
  • Drie pogingen van 38 t/m 42 jaar: drie tergplaatsingen van maximaal twee embryo’s per keer
  • Vanaf 43 jaar:Volledige IVF behandeling wordt niet vergoed; enkel terugplaatsing van embryo’s tot 45 jaar.

In België worden tot en met de leeftijd van 42 jaar 6 IVF behandelingen inclusief medicijnen bijna helemaal terugbetaald door de verplichte zorgverzekering (mutualiteit). Per poging betaal je zelf ongeveer € 300.

Wat één IVF poging omvat

Eén poging is verzekeringstechnisch pas voorbij als er een punctie heeft plaatsgevonden van rijpe eicellen. De bevruchting, de terugplaatsing en het invriezen van de overgebleven embryo’s (cryopreservatie) valt onder dezelfde poging en wordt vergoed. Latere terugplaatsing van eventuele ingevroren embryo’s wordt ook vergoed. De poging is pas voorbij na een zwangerschap van 12 weken.

Onderschat IVF niet

Lichamelijk is een IVF behandeling zwaar, maar ook de onzekerheid en stress weegt flink door op je gemoedstoestand. Probeer tijdens deze periode steun te vinden in je omgeving. Misschien is er wel iemand die precies hetzelfde heeft moeten doorstaan. Wil je met lotgenoten kletsen? Je kunt hiervoor terecht op het forum IVF moeders.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *