zwangerschapskans kans op een zwangerschap

De kans op een zwangerschap

De kans op een zwangerschap is niet zo makkelijk te voorspellen. Hoe lang het duurt voordat jij zwanger bent is van een aantal factoren afhankelijk. Zo speelt bij het zwanger worden je leeftijd een rol, maar ook je levensstijl, je gezondheid en heeft ook je partner zijn aandeel in de kans op een zwangerschap. Het is belangrijk dat ook hij gezond is en er een dito levensstijl op nahoudt.

Hoe lang duurt zwanger worden

Een vruchtbaar koppel heeft tijdens elke menstruatiecyclus ongeveer 20 procent kans om zwanger te worden als ze onbeschermde seks hebben. Natuurlijk is dit maar een gemiddelde. Er zijn ontzettend vruchtbare stellen die wel 60% kans hebben op een zwangerschap, maar ook bij wie de kansen veel kleiner zijn.

Kans op zwangerschap: een aantal gemiddelden

• Ongeveer 30% raakt zwanger binnen drie maanden

• Ongeveer 70% raakt zwanger binnen zes maanden

• Ongeveer 80% raakt zwanger binnen één jaar

• Bij de rest duurt het langer en hebben soms hulp van een arts of gynaecoloog nodig om zwanger te worden.

Over het algemeen heeft een vruchtbaar koppel een goede kans op een zwangerschap binnen één jaar.

Invloeden op de zwangerschapskans

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op je kansen om zwanger te worden:

• Je leeftijd, je eetgewoontes en levensstijl;

• De leeftijd van je partner, zijn eetgewoontes en levensstijl;

Problemen met de schildklier of een andere ziekte die de vruchtbaarheid kan beïnvloeden;

• Onder- of overgewicht;

• Vroegere eileiderontsteking(en) of endometriose;

• Hoe vaak je geslachtsgemeenschap hebt;

Medicijngebruik.

Als jullie allebei jong en gezond zijn en langer bezig zijn dan één jaar, dan is het verstandig op contact op te nemen met de huisarts. Jullie worden dan waarschijnlijk aan een aantal standaardonderzoeken onderworpen om mogelijke problemen op te sporen. Ben jij als vrouw 35 jaar of ouder, schakel dan al eerder hulp in.

De kans op een zwangerschap verhogen

Het allerbelangrijkste punt om meer kans te hebben op een zwangerschap is dat jij en je partner regelmatig seks hebben. Het is beter om de één a twee dagen met elkaar te vrijen dan elke dag. Teveel zaadlozingen kan de kwaliteit van zijn zaadcellen doen verminderen. En natuurlijk vrij je tijdens de vruchtbare dagen, omdat dat hét moment is om zwanger te raken. Het is daarom belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbaar bent.

Zwanger worden is vaak een stresserende bedoeling en het beheerst het dagelijkse leven van veel vrouwen met een kinderwens. Te veel stress is niet goed, omdat het je menstruatiecyclus in de war kan schoppen, wat een negatieve invloed heeft op je zwangerschapskans. Probeer relaxed te blijven, til er niet te zwaar aan als het niet direct lukt en geniet van je partner en de seks. Lees onze zwanger worden tips ook eens door, want er zijn nog meer zaken die je kunt doen (én laten) om de natuur een handje te helpen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 


3 reacties op “De kans op een zwangerschap”

 1. Hallo, ik heb wat vraagjes; waarom is de kans om zwanger te worden per cyclus maar 20%? Is hier van uitgegaan dat je beiden gewoon vruchtbaar bent? en is die kans groter in je meest vruchtbare periode?
  Als je in je meest vruchtbare periode intiem bent geweest, dus als de eicel al vrijgekomen is, dan zijn er toch altijd zaadcellen aanwezig? Dan is er toch altijd wel 1 die dan de eicel bevrucht in die 12 tot 24 uur dat de eicel leeft als je gewoon gezond bent? (Omdat een zaadcel al in 45 minuten bij de eicel aan kan komen).
  Of er staan al zaadcellen te wachten op de sprong van het eitje, dan kan het toch ook hoogstwaarschijnlijk niet misgaan? Dus als je het gegeven hebt dat je elke maand de eisprong voelt dan is de kans toch eigenlijk wel 100% dan?
  En wat is Supervruchtbaar? ervan uitgaande dat je beide gezond leeft en lichamelijk helemaal in orde bent? ik hoop op wat antwoorden. Bedankt.

  1. Marrr

   @B. :En al zwanger?? We zijn nu een jaar verder dus je zou bij die 80 procent moeten horen die al zwanger is 🙂

   Moeilijk om te geloven hè dat de kans van slagen maar 20 procent per maand is, hoe vervelend ook het klopt ongeveer wel wat hier boven omschreven is, het kan een paar procent verschillende per persoon, maar het gaat hier om het gemiddelde.
   Eigenlijk ook niet zo vreemd ook, als je weet wat er allemaal mis kan gaan voordat het eitje bevrucht en al aankomt in de baarmoeder en dan moet het zich nog innestellen en dan nog kan hierna nog iets fout gaan waardoor de zwangerschap zich niet voortzet.
   Dus mocht een bevrucht eitje dit alles goed doorstaan dan is het vaak ook gezond genoeg om helemaal uit te kunnen groeien tot een gezond kindje 🙂

   1. Andrea

    Hoe is dit percentage berekent? Dus er is eigenlijk elke maand maar een kleine kans op dat je zwanger kan worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *