Kraampakket: artikelen voor tijdens en na de bevalling

kraampakket bevallingHet kraampakket is een verzamelnaam voor de medische benodigdheden voor tijdens de thuisbevalling en voor de verzorging van je baby net na de bevalling. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, moet je een kraampakket in huis hebben. Geheel onverwachts kan je toch thuis bevallen. Het kraampakket haal je beter tijdig in huis. Zeker voor de 32e zwangerschapsweek.

Inhoud van het kraampakket

Niet elk kraampakket is hetzelfde. Er kunnen wat verschillen zitten in de inhoud ervan. De volgende zaken zitten er meestal standaard in:

Matrasbeschermer

Zoals de naam al zegt. Een matrasbeschermer is een waterdichte bescherming voor je matras. Mochten je vliezen breken in bed dan is je matras beschermd. Je hebt dit niet nodig als je sowieso een waterdichte molton op je bed hebt liggen.

Onderleggers

Onderleggers van celstof zijn matjes die dienen voor het opvangen van bloed, vruchtwater of tijdens inwendig onderzoek.

Kraammatras

Een kraammatras wordt gebruikt om vruchtwater op te vangen en wordt alleen gebruikt bij een thuisbevalling.

Navelklem

De navelstreng van je baby wordt eerst met een navelklem afgeklemd en daarna doorgeknipt.

Ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol wordt gebruikt om de huid te desinfecteren, maar ook om de navel van je baby en de thermometer mee schoon te maken.

Desinfecterende handgel

Desinfecterende handgel is handig om je handen te ontsmetten.

Steriele gaasjes

Striele gaasjes worden gebruikt om de wond na een scheurtje of knip (episiotomie) schoon te maken. De gaasjes kunnen ook gebruikt worden voor het schoonmaken van je baby’s navelstompje.

Kraamverband

Kraamverband zijn grote lappen maandverband welke je de eerste dagen na de bevalling nodig hebt tegen het vloeien. Je kunt gewoon maandverband gebruiken van zodra het vloeien minder wordt.

Stretchbroekjes (netbroekjes)

Om het grote kraamverband op de juiste plaats te houden heb je goede broekjes nodig. Netbroekjes zijn daar erg geschikt voor. Je kunt ze na gebruik weggooien.

Verbandwatten

Watten worden gebruikt om verschillende zaken de ontsmetten. Denk daarbij aan de thermometer.

Zoogcompressen

Zoogcompressen leg je in je BH en vangt de melk op die uit je borsten lekt.

Kraampakket aanvragen

Het kraampakket kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Bij veel aanvullende zorgverzekeringen krijg je deze na aanvraag gratis thuisgestuurd. Doe de aanvraag tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. Je krijgt geen kraampakket als je alleen een basiszorgverzekering hebt. Je moet het pakket dan zelf kopen en dat kost je ongeveer 30 euro.

Koop hier je kraampakket (gratis verzending)
Tip: doneer de ongebruikte materialen uit je kraampakket aan Stichting Baby Hope. Deze stichting zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in derdewereldlanden met als doel meer hygiëne tijdens bevallingen en de babysterfte de kop in te drukken.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *