Kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de werking van een ovulatietest en een zwangerschapstest. Een ovulatietest spoort een verhoogde aanwezigheid van het luteïniserend hormoon – oftewel LH – in de urine op, welke geproduceerd wordt door de hypofyse in de hersenen. Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van het hCG hormoon in de urine. Dit hormoon – ook wel het zwangerschapshormoon genoemd – wordt aangemaakt door de ingenestelde embryo in de baarmoeder en later door de placenta.

Als een ovulatietest LH opspoort en een zwangerschapstest hCG waarom zou je een ovulatietest als zwangerschapstest kunnen gebruiken?

LH en hCG zijn zowat identiek

Wanneer men LH en hCG door een scheikundige bril bekijkt, blijkt dat de moleculen van deze twee hormonen uit zowat identieke ketens van aminozuren bestaan. LH en hCG zijn niet alleen zowat gelijk qua uiterlijk, maar ook qua functie. hCG wordt onder andere gebruikt voor medicijnen die de eisprong stimuleren, zoals bijvoorbeeld Pregnyl.

Theoretisch gezien kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken, omdat LH en hCG bijna identiek zijn.

Wat een positieve ovulatietest bevestigt

Toch is het beter om gewoon de test te gebruiken waar hij voor bedoeld is. Een positieve ovulatietest bevestigt dat er of LH of hCG in je lichaam aanwezig is. Het zou zomaar eens goed kunnen zijn dat je denkt dat je zwanger bent na een positieve ovulatietest, terwijl je wellicht gewoon een late ovulatie hebt. Mocht je op één of andere manier zeker weten dat je je eisprong al gehad hebt en later toch een positieve ovulatietest hebben, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Let op: met een zwangerschapstest kun je geen ovulatie opsporen!
You may also like...

28 reacties

 1. Bianca schreef:

  Ik ben op dit moment 9 weken en 2 dagen zwanger. Ik had nog een ovulatietest in de kast liggen. Ik had voor de gein gekeken wat de ovulatietest zou doen. Ik kreeg een positieve test. Kan dat? aangezien ik al in verwachting ben.

  Groetjes,
  Bianca

 2. evelien schreef:

  hoi bianca,

  dat kan kloppen de lH hormoon die vrij komt voor de eisprong lijkt heel weer op de gewoone hormoon die je aanmaakt terwijl je zwangerbent. daardoor kun je ook een ovulatie test als zwangerschapstest gebruiken. (wordt wel afgeraden hoor).

  Je lichaam maakt een soort zuuraan dat de ovulatie test ook kan meten.

  groetjs evelien

 3. freeke schreef:

  Ja dus, Hcg wordt ook opgevangen door een ovulatietest. En daarvan heb je voldoende in je urine.

 4. Erekin schreef:

  Heb ook een kleine vraagje heb 5dagen voor mijn nod positiefe ovulatietest gehad, ben altijd vrij regelmatig nu heb ik sinds 3dagen steken in mijn onderbuik net alsof ik ongi moet worden vandaag is mijn noddag ben nog nie ongesteld zou ik zwanger kunnen zijn? Zit nu in ronde 9na een msk vorig jaar…

 5. Anita schreef:

  Hallo iedereen,

  is het ook mogelijk om na de eisprong niet meer positief te testen (ovulatietesten) maar wel zwanger zijn? Voor mij is een lichte 2e streep nl. niet positief.

  Ik moet nog 9 dagen voor NOD dus 6 dagen na eisprong ben ik nu. Ik heb regelmatig krampjes en 3 dagen na eisprong weeen-achtige/menstruatiekrampen gehad en ontzettend koud in de nacht. Nu ben ik bij vlagen misselijk. Kan ook zijn dat in ontzettend oplet natuurlijk. Maar ik vind het wel leuk om ervaringen te delen.

 6. marieke schreef:

  Hoi hoi,

  Ik heb ook een vraagje over de ovulatie test.
  Heb deze de laatste twee dagen gebruikt, eerst licht streepje, en nu 1 dag voor nod donkerder streepje.

  Zou ik zwanger kunnen zijn? Heb verder nog niet echte zwangerschapssymptonen. Alleen soms boos en huilen om niets, ( niet echt leuk voor vriend) en steken in mijn onderbuik.
  Morgen mijn nod dag, nog heel even afwachten dus….

 7. Ashley schreef:

  Hoihoi

  Wij willen heel graag zwanger worden en daarom had ik ovulatietesten mee op vakantie. Op 4juni had ik een positieve ovulatie test. 2x die dag gedaan. de dag erna al iets minder streepje en die dag erna nog slechter. Nu ben ik er erg veel mee bezig en heb ik voor de gein nog een ovulatietest gedaan omdat ik op internet las dat je die soms ook als zwangerschapstest kan gebruiken. 2 vet dikke strepen opnieuw! ik hoef pas vrijdag ongesteld te worden maar had nnog een zwangerschapstest liggen dus gedaan. De tweede streep is niet heel dik maar zeker wel zichtbaar. Betekent dit dat ik zwanger ben? Morgenvroeg ga ik een early test doen maar kan bijna niet wachten …

 8. Nonnie schreef:

  Ik heb een vraag . Ik moet maandag 15 juli ong. worden , maar heb zo af en toe een raar gevoel in me . Steken in mn buik(heel rommelig) opgezette buik ,duizeligheid, pijnlijke borsten ! Dat mn borsten pijn doen , heb ik vaker ! Heb namelijk last van Cyste’s , en die zetten zo af en toe op . Maar heb het gevoel dat mn borsten wat steviger zijn. Nu heb ik begrepen dat je een evulatietest soms ook kan gebruiken als zwangerschapstest. Gister heb ik dat gedaan , omdat ik toch heel nieuwsgierig was en kreeg een lichte streep , maar hij stond er wel . Dit is nog maar mijn eerste maand dat ik gestopt ben met de pil , maar zou ik nu al zwanger kunnen zijn ? Ik voel me namelijk anders als normaal. De ene dag meer als de andere ..

 9. rini schreef:

  ik ben al 4 weken over tijd en heb pijnlijke borsten en ze zijn heel dik geworden en mijn tepel is zwart

 10. Lieve allemaal, Ik hoop dat ik hier op de juiste plek zit om dit even voor te leggen en jullie reacties te vragen. Ik heb namelijk ergens wel eens gelezen dat je een ovulatietest ook als (vroege) zwangerschapstest kon gebruiken, maar is dit ook zo? en zo ja, hoe lang na je eisprong duurt het uberhaupt dat het LH hormoon uit je lijf is? ik heb mijn eisprong vorige week zondag of maandag gehad en de ovulatietest geeft vandaag een licht tweede streepje ik weet ik moet de tijd even uit zitten tot mijn NOD maar is dit hoopvol of wishfull thinking (heb namelijk wel al een paar dagen het gevoel ongesteld te worden…) wat denken jullie?

 11. sun schreef:

  hallo,
  ik heb vorige maand een miskraam gehad…

  25 dec. mesntruatie begonnen
  3 jan. (10de dag) ovulatie test positief 2 dikke strepen.
  6jan. (13de dag) ovulatie test gedaan negatief.
  9jan. +- mijn eisprong
  17 jan. (vandaag 24ste dag) ovulatie test gedaan positief test streep dikker dan de controle streep.

  kan het zijn dat ik nu weer vruchtbaar ben??
  of miss toch zwanger???

  moet de 23ste ong worden…

  wie heeft hier ervaring mee????

 12. Roxanne Ten Broeke schreef:

  Hallo
  ik ben net de ovulatietesten bezig
  en nu heb ik op 22-01-2014 me ongestelheid gehad en nu hebben we sex gehad op 09-02-2014
  En nu geeft tie aan een lichte streepjes

 13. J schreef:

  Ovulatie testen geven bijna altijd een licht streepje, je ovuleert pas als de strepen beide even donker zijn of de test streep zelfs donkerder! 🙂

 14. Elske schreef:

  Ik denk dat de eerste positieve ovulatietest nog het HcG registreerde van voor de miskraam en dat de 2e je echte ovulatie is.

 15. annemarie schreef:

  Hallo,
  Ik heb vorige maand in de onveilige week sex gehad, en hij is 2 a 3 x in me klaar gekomen en 2 weken later ben ik ongesteld maar kan ik als nog zwanger raken naar de menstruatie.

  Gr annemarie

 16. Alicia schreef:

  Halloo dames ik moest 16 mei 2014 ongi worden maar nu al 3 dagen overtijd ben ik dan zwanger ? Heb wel laage rugpijn en pijn in mn linker onderbuik (eierstok) mijn laaste ongi was 18 april 2014

 17. wensje schreef:

  hoi wie kan mij helpen dag 15 van mijn cyclus
  positieve ovu test gehad, twee dagen later
  terug negatief…nu dag 24 terug heel duidelijke
  positieve ovulatie! wat wil dit nu zeggen?

 18. Marianne schreef:

  Hallo.
  Ik heb op 9 augustus 2014 een iui gehad en mocht 26 augustus testen. Test gaf een heel licht streepje af. Een dag later was hij negatief. Nu las ik op internet dat je ook kunt testen met een ovulatie test. Dat heb ik nu net gedaan. Positief. 2 dikke strepen. Is er iemand met ook zo’n ervaring.

 19. bella schreef:

  Haii allemaal,
  Ik had een vraagje en hoop dat jullie me kunnen helpen.
  Ik ben sinds januari gestopt met mij prikpil.
  Ik heb de prikpil 4jaar gehad, Sinds ander half maand geleden weer voor
  het eerst ongesteld geweest.
  Vanochtend toch een evoluatie test gedaan was nieuwschierig want had dat nog nooit gedaan.
  Die was positief.
  en duidelijk 2blauwe streepjes wat houd dat in?
  Ben sinds vanochtend wel erg moe rugpijn hoofdpijn.
  Hoop dat iemand me kan helpen,

 20. Oedda schreef:

  Hallo,

  Ik heb 20 december een duidelijk positieve ovulatietest gehad.
  Ongeveer een week later was die zonder twijfel negatief.
  2januari, op de dag van mijn nod was die opnieuw duidelijk positief.
  Kan ik zwanger zijn?

 21. whoopi schreef:

  Je weet alleen zeker of je zwanger bent als je een zwangerschapstest doet! 😉

  • Oedda schreef:

   Vorige keer, zwangerschapstest op 5 weken,
   die was negatief. Dus durf ik er nog gene doen….
   20 december naar de gyn,
   Nog even wachten dus voor ik het zeker weet.
   Spannend wel

 22. Anoniempje schreef:

  Ik heb net een zwangerschaps test gedaan die is negatief. ik weet niet waarom maar ik deed ook een ovulatie test en die sloeg positief uit. toen heb ik de clearblue ovulatie test indicator gedaan en die gaf een SMILE aan.
  maar ik weet zeker dat ik me ei al heb gehad…. Wat betekend dit???

 23. Whoopi schreef:

  Hoe weet je dat zo zeker dan? Dat vertel je namelijk niet. Daarbij kan het alsnog dat je een late eisprong hebt.

 24. sophie schreef:

  heey ik kreeg een streepje op mijn ovulatie test kan ik nu duszeker nog niet zwanger zijn??????????/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *