Kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de werking van een ovulatietest en een zwangerschapstest. Een ovulatietest spoort een verhoogde aanwezigheid van het luteïniserend hormoon – oftewel LH – in de urine op, welke geproduceerd wordt door de hypofyse in de hersenen. Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van het hCG hormoon in de urine. Dit hormoon – ook wel het zwangerschapshormoon genoemd – wordt aangemaakt door de ingenestelde embryo in de baarmoeder en later door de placenta.

Als een ovulatietest LH opspoort en een zwangerschapstest hCG waarom zou je een ovulatietest als zwangerschapstest kunnen gebruiken?

LH en hCG zijn zowat identiek

Wanneer men LH en hCG door een scheikundige bril bekijkt, blijkt dat de moleculen van deze twee hormonen uit zowat identieke ketens van aminozuren bestaan. LH en hCG zijn niet alleen zowat gelijk qua uiterlijk, maar ook qua functie. hCG wordt onder andere gebruikt voor medicijnen die de eisprong stimuleren, zoals bijvoorbeeld Pregnyl.

Theoretisch gezien kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken, omdat LH en hCG bijna identiek zijn.

Wat een positieve ovulatietest bevestigt

Toch is het beter om gewoon de test te gebruiken waar hij voor bedoeld is. Een positieve ovulatietest bevestigt dat er of LH of hCG in je lichaam aanwezig is. Het zou zomaar eens goed kunnen zijn dat je denkt dat je zwanger bent na een positieve ovulatietest, terwijl je wellicht gewoon een late ovulatie hebt. Mocht je op één of andere manier zeker weten dat je je eisprong al gehad hebt en later toch een positieve ovulatietest hebben, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Let op: met een zwangerschapstest kun je geen ovulatie opsporen!

29 reacties op “Kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?”

 1. whoopi

  Je weet alleen zeker of je zwanger bent als je een zwangerschapstest doet! 😉

  1. Oedda

   Vorige keer, zwangerschapstest op 5 weken,
   die was negatief. Dus durf ik er nog gene doen….
   20 december naar de gyn,
   Nog even wachten dus voor ik het zeker weet.
   Spannend wel

 2. Anoniempje

  Ik heb net een zwangerschaps test gedaan die is negatief. ik weet niet waarom maar ik deed ook een ovulatie test en die sloeg positief uit. toen heb ik de clearblue ovulatie test indicator gedaan en die gaf een SMILE aan.
  maar ik weet zeker dat ik me ei al heb gehad…. Wat betekend dit???

 3. Whoopi

  Hoe weet je dat zo zeker dan? Dat vertel je namelijk niet. Daarbij kan het alsnog dat je een late eisprong hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *