Kun je zwanger worden als je pas na de eisprong vrijt?

Zwanger worden na de eisprong

Veel vrouwen vragen zich af of ze ook zwanger worden als ze pas vrijen na de eisprong. Ondanks dat de kansen kleiner zijn dan voor de eisprong kun je wel degelijk zwanger raken na de eisprong. Dit moment is wel heel erg beperkt en hangt af van de levensduur van de eicel.

Levensduur van de eicel

Wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden, blijft de vrijgekomen eicel maar vrij kort in leven. Terwijl de zaadcellen van je partner gemiddeld twee tot drie dagen in je lichaam kunnen overleven – en in enkele gevallen zelfs tot één week – is de levensduur van jouw eicel maar twaalf tot maximaal vierentwintig uur.

Meer kans voor ovulatie

Vrouwen die graag een baby willen, worden geadviseerd om voor de ovulatie te vrijen. Zo maak je de meeste kans op een bevruchting, want op deze manier wachten de zaadcellen als het ware op de vrijkomende eicel. Maar dit betekent in geen enkel geval dat je niet zwanger kunt worden als je om welke reden dan ook pas na de ovulatie vrijt. Aangezien de eicel pas tussen de twaalf en vierentwintig uur sterft, is de kans aanwezig dat één van je partners zaadcellen de eicel alsnog kan bevruchten. Hou er wel rekening mee dat naarmate de uren na de eisprong verstrijken je zwangerschapskansen enorm afnemen.

Conclusie

Dus, vrij gewoon zo vaak mogelijk. Het liefst om de dag tijdens je vruchtbare dagen en op de dag van de eisprong doe je het gewoon een keertje extra.

2 reacties op “Kun je zwanger worden als je pas na de eisprong vrijt?”

  1. a.noniem

    Hallo, ik heb een vraagje.. klopt het dat als je zeg maar 5 uur na de eisprong gemeenschap hebt gehad, dat je eicel sowieso bevrucht wordt? Maar dat de 25% kans op zwangerschap ligt aan of de innesteling goed gaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *