zwanger worden tijdens menstruatie

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Het merendeel van de vrouwen gaan er van uit dat dit niet mogelijk is. Het tegendeel is echter waar. Theoretisch gezien kan een vrouw zwanger worden tijdens deze periode. Eerst even een stukje uitleg over de ovulatie en de levensduur van de zaadcellen om beter te kunnen begrijpen waarom je zwanger kunt raken als in deze periode geslachtsgemeenschap hebt.

Het enige moment waarop een vrouw zwanger kan raken is tijdens de ovulatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien zo’n 28 dagen. Er zijn vrouwen met een langere cyclus maar zeker ook met een kortere cyclus. De ovulatie vind meestal plaats zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen. Om deze reden is de zaadcel in staat om een eicel te bevruchten als er een aantal dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Situaties: wanneer zwanger worden tijdens menstruatie

We geven je hieronder een drie concrete voorbeelden van verschillende situaties.

Korte cyclus

Je hebt een korte cyclus van éénentwintig dagen. De ovulatie vind plaats rond de zevende dag van de cyclus. Dit is vaak maar een paar dagen na de menstruatie. Als je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je menstruatie, kun je zwanger raken. De zaadcellen kunnen eventueel in leven blijven tot het moment van de ovulatie en vervolgens de eicel bevruchten.

Lang durende menstruatiebloeding

Je menstruatiebloeding duurt lang, zo’n acht dagen. Je hebt de ovulatie rond dag veertien, want je hebt een normale menstruatiecyclus van achtentwintig dagen. Als je geslachtsgemeenschap hebt op dag zeven en je partners zaadcellen erg sterk zijn, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de eisprong. De kans dat de zaadcellen zeven dagen overleven is niet zo groot, maar wel aanwezig.

Ontregelde cyclus

Een cyclus kan om verschillende redenen wel eens in de war zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je ovulatie veel eerder is dan normaal. Heb je in dit geval sex terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de vervroegde ovulatie.

Conclusie

Mits je geen zeer korte cyclus hebt, is de kans op effectief zwanger worden tijdens de menstruatie
aanwezig, maar niet zo groot. Het komt wat vaker voor dat een vrouw zwanger wordt van een vrijpartij tijdens de menstruatie, terwijl de bevruchting pas na de menstruatie plaats vind.

8 reacties op “Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *