zwanger worden tijdens menstruatie

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Het merendeel van de vrouwen gaan er van uit dat dit niet mogelijk is. Het tegendeel is echter waar. Theoretisch gezien kan een vrouw zwanger worden tijdens deze periode. Eerst even een stukje uitleg over de ovulatie en de levensduur van de zaadcellen om beter te kunnen begrijpen waarom je zwanger kunt raken als in deze periode geslachtsgemeenschap hebt.

Het enige moment waarop een vrouw zwanger kan raken is tijdens de ovulatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien zo’n 28 dagen. Er zijn vrouwen met een langere cyclus maar zeker ook met een kortere cyclus. De ovulatie vind meestal plaats zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen. Om deze reden is de zaadcel in staat om een eicel te bevruchten als er een aantal dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Situaties: wanneer zwanger worden tijdens menstruatie

We geven je hieronder een drie concrete voorbeelden van verschillende situaties.

Korte cyclus

Je hebt een korte cyclus van éénentwintig dagen. De ovulatie vind plaats rond de zevende dag van de cyclus. Dit is vaak maar een paar dagen na de menstruatie. Als je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je menstruatie, kun je zwanger raken. De zaadcellen kunnen eventueel in leven blijven tot het moment van de ovulatie en vervolgens de eicel bevruchten.

Lang durende menstruatiebloeding

Je menstruatiebloeding duurt lang, zo’n acht dagen. Je hebt de ovulatie rond dag veertien, want je hebt een normale menstruatiecyclus van achtentwintig dagen. Als je geslachtsgemeenschap hebt op dag zeven en je partners zaadcellen erg sterk zijn, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de eisprong. De kans dat de zaadcellen zeven dagen overleven is niet zo groot, maar wel aanwezig.

Ontregelde cyclus

Een cyclus kan om verschillende redenen wel eens in de war zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je ovulatie veel eerder is dan normaal. Heb je in dit geval sex terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de vervroegde ovulatie.

Conclusie

Mits je geen zeer korte cyclus hebt, is de kans op effectief zwanger worden tijdens de menstruatie
aanwezig, maar niet zo groot. Het komt wat vaker voor dat een vrouw zwanger wordt van een vrijpartij tijdens de menstruatie, terwijl de bevruchting pas na de menstruatie plaats vind.

6 reacties op “Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?”

 1. ik ben echt nerveus en ik hoop dat een van jullie mij zo snel mogelijk kan helpen mijn vriendin slikt de pill maar niet juist ze vergeet hem wel eens 1-2x maar ze was einde van haar stript en ze had het doorgeslikt ze was 3dagen ongesteld toen hen ik seks gehad met haar en in haar klaar gekomen nu is ze inmiddels all 5 dagen ongesteld terwijl ze nog elke dag de pill slikt ze is licht omgestelt ik vraag me af of ze zwanger is of niet want ik maak me er echt verschikkelijk veel zorgen om ze vergeet hem soms 1-2x per strip en niet geregelt op elke tijdstip het zelfde ik had op dag 3 onveilig gevreeen met haar is ze nu zwanger of niet ??? ze wilt niet een zwangerschaps test doen pfff

 2. Mirthe

  Ik zit ergens mee…
  25 december ’15 hebben mijn vriend en ik seks gehad met condoom. na de seks zijn we gelijk in slaap gevallen. met de condoom nog om
  deze bleek de volgende morgen gescheurd te zijn. we weten nu niet of hij in mij gescheurd is of gewoon in zijn slaap.
  28 december hebben wij weer seks gehad maar deze keer onbeschermd.
  hij is in mij klaargekomen.
  ik zou rond de 29e of 30e ongesteld moeten worden, maar ben dit niet geworden.
  ik heb 4 januari wel een bloeding gehad, maar het verliep niet zoals een normale menstruatie. het was wat korter en er kwam niet zoveel bloed uit als normaal. het was wel veel maar gewoon niet zoals normaal. dus ik weet gewoon niet of het nou ongesteldheidsbloeding was of een innestelingsbloeding. kan dat al zo snel? na 6/7 dagen na de seks?

  nu, bijna 3 weken verder, ik voel me al bijna een week misselijk, 3 dagen deze week ging het goed, maar ook nu vandaag weer ben ik kotsmisselijk. ik heb rugpijn, hoofdpijn, buikpijn aan de zijkanten van mijn buik, ben enorm emotioneel (ik wordt heel snel boos/geiriteerd of ga zomaar janken)….
  kan het zijn dat ik zwanger ben?

  xxxx een wanhopig 18-jarig meisje

  1. ikran

   Ik denk wel dat je zwanger bent want je hebt veel symptomen van een zwangere vrouw dus maar testje gaan doen zou ik zeggen

 3. KellyYaraSenna

  De kans is altijd aanwezig. testen is het enigste duidelijke antwoord.
  Gissen over een zwangerschap is erg stressy en geeft nooit de duidelijkheid die je zoekt. doe een test. beste 2 testen, want bij mijn 2 dochters had ik de beide keren aan 1 test niet voldoende. altijd 2 keer testen! Succes!

 4. minatje

  hey ik ben mina ik denk dat ik zwanger ben want heb geen sexs gehad maar heb mijn vinger in mijn vagina wel is vaak gestopt daarm denk ik dat ikk zwanger ben kan iemand me helpen aub

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *