Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie of ongesteldheid?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Het merendeel van de vrouwen gaat er vanuit dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent. Het tegendeel is echter waar. Theoretisch gezien kan een vrouw zwanger worden tijdens deze periode van ongesteldheid (of je regels, zoals ze in België zeggen). Eerst even een stukje uitleg over de ovulatie en de levensduur van de zaadcellen om beter te kunnen begrijpen waarom je zwanger kunt raken als in deze periode geslachtsgemeenschap hebt.Het enige moment waarop een vrouw zwanger kan raken is tijdens de ovulatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien zo’n 28 dagen. Er zijn vrouwen met een langere cyclus maar zeker ook met een kortere cyclus. De ovulatie vind meestal plaats zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen. Om deze reden is de zaadcel in staat om een eicel te bevruchten als er een aantal dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Zwanger worden als je ongesteld bent?

Situaties: wanneer zwanger worden tijdens menstruatie

We geven je hieronder een drie concrete voorbeelden van verschillende situaties.

Korte cyclus

Je hebt een korte cyclus van éénentwintig dagen. De ovulatie vind plaats rond de zevende dag van de cyclus. Dit is vaak maar een paar dagen na de menstruatie. Als je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je menstruatie, kun je zwanger raken. De zaadcellen kunnen eventueel in leven blijven tot het moment van de ovulatie en vervolgens de eicel bevruchten.

Lees ook: ongesteld en toch zwanger

Lang durende menstruatiebloeding

Je menstruatiebloeding duurt lang, zo’n acht dagen. Je hebt de ovulatie rond dag veertien, want je hebt een normale menstruatiecyclus van achtentwintig dagen. Als je geslachtsgemeenschap hebt op dag zeven en je partners zaadcellen erg sterk zijn, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de eisprong. De kans dat de zaadcellen zeven dagen overleven is niet zo groot, maar wel aanwezig.

Ontregelde cyclus

Een cyclus kan om verschillende redenen wel eens in de war zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je ovulatie veel eerder is dan normaal. Heb je in dit geval sex terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de vervroegde ovulatie.

Conclusie

Mits je geen zeer korte cyclus hebt, is de kans op effectief zwanger worden tijdens de menstruatie aanwezig, maar niet zo groot. Het komt wat vaker voor dat een vrouw zwanger wordt van een vrijpartij tijdens de menstruatie, terwijl de bevruchting pas na de menstruatie plaats vind.
You may also like...

44 reacties

 1. jeremy schreef:

  ik ben echt nerveus en ik hoop dat een van jullie mij zo snel mogelijk kan helpen mijn vriendin slikt de pill maar niet juist ze vergeet hem wel eens 1-2x maar ze was einde van haar stript en ze had het doorgeslikt ze was 3dagen ongesteld toen hen ik seks gehad met haar en in haar klaar gekomen nu is ze inmiddels all 5 dagen ongesteld terwijl ze nog elke dag de pill slikt ze is licht omgestelt ik vraag me af of ze zwanger is of niet want ik maak me er echt verschikkelijk veel zorgen om ze vergeet hem soms 1-2x per strip en niet geregelt op elke tijdstip het zelfde ik had op dag 3 onveilig gevreeen met haar is ze nu zwanger of niet ??? ze wilt niet een zwangerschaps test doen pfff

 2. Mirthe schreef:

  Ik zit ergens mee…
  25 december ’15 hebben mijn vriend en ik seks gehad met condoom. na de seks zijn we gelijk in slaap gevallen. met de condoom nog om
  deze bleek de volgende morgen gescheurd te zijn. we weten nu niet of hij in mij gescheurd is of gewoon in zijn slaap.
  28 december hebben wij weer seks gehad maar deze keer onbeschermd.
  hij is in mij klaargekomen.
  ik zou rond de 29e of 30e ongesteld moeten worden, maar ben dit niet geworden.
  ik heb 4 januari wel een bloeding gehad, maar het verliep niet zoals een normale menstruatie. het was wat korter en er kwam niet zoveel bloed uit als normaal. het was wel veel maar gewoon niet zoals normaal. dus ik weet gewoon niet of het nou ongesteldheidsbloeding was of een innestelingsbloeding. kan dat al zo snel? na 6/7 dagen na de seks?

  nu, bijna 3 weken verder, ik voel me al bijna een week misselijk, 3 dagen deze week ging het goed, maar ook nu vandaag weer ben ik kotsmisselijk. ik heb rugpijn, hoofdpijn, buikpijn aan de zijkanten van mijn buik, ben enorm emotioneel (ik wordt heel snel boos/geiriteerd of ga zomaar janken)….
  kan het zijn dat ik zwanger ben?

  xxxx een wanhopig 18-jarig meisje

 3. Skay schreef:

  Ik heb op dag 4 van mijn pilstop en dag 2 van mijn menstruatie onveilig seks gehad met mije partner. Ik neem de pil in maar door wisselende shifte nam ik hem soms Smorgens in en dan eens in de namiddag. Nooit vergeten. Ook heb ik aan het begin van mijn cyclus antibiotica moeten innemen die de werking van de pil kan verminderen. Ik neem 21 dagen de pil in en dan 7 dagen de pil stop. Dag 4 heb ik seks gehad. Kan ik zwanger zijn?

 4. Nimco schreef:

  ik zou rond de 8e of 9e april ongesteld moeten worden, maar ben dit niet geworden. Ik heb 13 april wel een bloeding gehad. Dus ik weet gewoon niet of het nou ongesteldheidsbloeding is of een innestelingsbloeding.

 5. lienneke schreef:

  Hallo, vrijdag ben ik ongestelt geworden en maandag was het al zo goed als over. Ik moest normaal gisteren met mijn nieuwe pil beginnen savonds. Ik ben deze vergeten in te nemen. En ik heb Dinsdag ( nacht ) s’morgens sex gehad.
  Heb mijn pil nu juist pas in genomen voor vandaag dan? Kan dees kwaad?

 6. Suzanne schreef:

  Hallo
  Ik heb een vraag
  Ik had op 10 en 11 mei onveilig sex gehad ,Maar dat was Precies in laaste dagen van mij menstruatie. Is daar mogelijk dat je zwanger kan raken ???

 7. Annika schreef:

  Je kan altijd zwanger worden…als je een beetje vruchtbaar bent dan kun je elke dag zwanger worden hoeft niet perse te zijn met ovulatie ofzo.
  Dat kun je merken aan de mensen die een keer onveilig seks hebben en direct zwanger zijn. Die plannen het niet perse in vruchtbare periode.

 8. katt schreef:

  Hoe zit dit als je de pil gebruikt en soms de stopweek overslaat? Dan ben je onregelmatig maar daarbuiten wel beschermd…

 9. leentje schreef:

  Ik heb een vraagje ik heb mijn spiraaltje laten weghalen de 3e juni maar ik haf toen nog wat bloedverlies nu wou ik weten een zwangerschap kan je dat direct zien of je zwanger bent want mijn test was negatief en we hebben de 2e dag seks gehad zonder condoom

 10. Kay schreef:

  Kan je zwanger geraken van bv al 1 dag na de menstruatie seks te hebben ? Of bv 3 dagen erna ?

  • Alexandra schreef:

   Het resultaat van die keer iets meer dan een jaar geleden seks 1 dag na mijn menstruatie (op cyclusdag vijf/zes) ligt nu in de box te giechelen. Dus ja, dat is prima mogelijk.

 11. Sarah schreef:

  Wat als je al ongesteld bent en je hebt onveilig seks kan je nog steeds zwanger raken?

 12. Emma schreef:

  Ja dat is waar dit hele artikel over gaat meis..

 13. Alisha schreef:

  Wie heeft nou sex tijdens de menstruatie. Bah. Vies. Het is verboden, want de vrouw is onrein.

  • Lisanne schreef:

   Wat is dat nou voor reactie?? Dat moet toch iedereen voor zichzelf weten. Persoonlijk vind ik het onhygienisch, maar ik ken geen wet die verbied seks te hebben tijdens de menstruatie of een straf die hierop staat. En ik weet niet welk geloof dit verbied omdat het onrein is, maar ik vind het ook onrein dat er met meerdere mensen met de handen uit een pan of een bord wordt gegeten en daar is geen verbod op. Of

  • Alicia schreef:

   Dat verschilt per persoon en geloof neem ik aan

 14. C schreef:

  Whahahaha
  Alisha in welke eeuw leef Jij?
  Dat het verboden is voor jou betekent dat nog niet dat het verboden is voor iedereen. ..
  Trouwens hoe weet jij eigenlijk dat sex hebben terwijl je menstrueert vies is? (Stiekem geprobeerd?) ???

 15. p schreef:

  Terechte reactie C! Wat een bekrompen reactie van Alisha. Jij voelt je onrein als je ongesteld bent? Ik voel me geil! Maar ja, ieder z’n ding.

 16. ris schreef:

  Is ook haram ja ze heeft gelijk

 17. Jan schreef:

  Niks haram, gewoon doen. Dat jij het niet mag pech voor jou, maar ik betreed gewoon de rode zee.

 18. Danie schreef:

  Hallo iedereen, ik ben een meisje van 19 jaar maar heb seks gehad met mijn vriend, heb een app waar ik altijd alles in opslaag en heb altijd een regelmatige cyclus, de 4 de van de maand vond mijn ovulatie plaats en heb seks gehad de 13 van de maand wel onbeschermd maar nie klaargekomen in mij, normaal krijg ik mijn regels rond de 23-24 deze keer waren ze er de 18 is er een kans om zwanger te zijn?

 19. Kim schreef:

  Ik ben zondag nacht 1 januari 2017 ongesteld geworden maar ik heb maandag 2januari onveilig sex gehad en mijn ongesteldheid is vrijwel gestopt. Ben ik dan zwanger of is dit gewoon puur toeval?

 20. Anoniem. schreef:

  Hallo, ik heb 5 weken geleden sex gehad met mijn vriend de laatste dag van mijn ongesteldheide, ik haf nog wel bloeding maar niet zo heel veel, ik ben al 1 week te laat met mijn ongesteldheid, maar ik voel mij niet misselijk, maar ik heb wel onder in mijn buik pijn. Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt

  • ester schreef:

   hallo,
   mijn vriendin van 17 is ook zwanger en had wel buikpijn onder in haar buik
   maar ik zal toch voor de zekerheid naar de dokter gaan

 21. Kayleigh schreef:

  Ik heb zaterdag 7 oktober onveilige seks gehad met mijn vriend en ik was toen ongesteld ik ben nu gestopt en ik voel me misselijk en ik heb pijn in mijn buik vooral gisteren (donderdag 12 oktober) tijdens het paardrijden het voelde letterlijk alsof er een stuiterball in mijn buik op en neer ging…….zouden jullie me misschien verder kunnen helpen????

 22. Jennifer schreef:

  Hoi ik ben 9 oktober voor het laatst ongesteld geweest en de 13 snachts dus eigenlijk de 14 heb ik 2 keer seks gehad zou het kunnen zijn dat ik zwanger ben of gaat dat niet zo snel Gr

 23. annoniemd schreef:

  ik heb onveilige seks gehad en ben de dag daarna ongesteld geworden, is er een kans dat ik zwanger zou kunnen zijn?

 24. Michelle schreef:

  Ik heb sex gehad terwijl ik menstrueerde. 2 dagen erna stopte mijn metruatie. Mijn cyclus duurde 26 dagen zou ik zwanger kunnen worden zijn?

 25. Donya schreef:

  Ik heb seks gehad 3 dagen voor mijn menstruatie.
  En ik ben nou 2 dagen overtijd ..
  is er kans op zwangerschap?

 26. Inbe schreef:

  Hallo. De 13de kreeg ik mijn maandstonden. Gisteren (de 18de) waren ze zo goed als gedaan. Vandaag had ik seks en na de seks begon mijn menstruatie terug lichtjes… zou ik nu zwanger kunnen worden? Misschien een stomme vraag, maar ik zou zo gelukkig zijn moest het eindelijk lukken om zwanger te worden!

 27. Isabelle schreef:

  Ik heb 12 Marçe sex dan ben zelf dag ongesteld geworden na 2 dagen was klaar dan heb ik nog sex ben ik zwanger?

 28. Moniek schreef:

  Goedemorgen had een vraagje ik ben bijna 2weken ongsteld maar heb gisteren sex gehad tydens ongsteld kun je dsn zwanger raken ik bloed nu niet zo veel meer

 29. M schreef:

  Hoi ik heb een vraagje ik ben 19 weken zwanger maar weet nu niet van wie ik zwanger ben. Ik ben 29 -12 ongesteld geworden 3jan klaar. Ik heb 1 januari niet echt sex gehad met een jongen ivm ongesteld heid. 6 januari 7 wel 11 12 ook van wie ben ik nu zwanger

 30. liz schreef:

  ik heb seks gehad en was ongesteld op die dag zou het kunnen
  zij dat je dan toch zwanger bent of kan zijn ik hoop het wel
  eigenlijk laat of geef even antwoordt terug alv dankjewel

  Groetjes liz

 1. 16 maart 2020

  viagra

  WALCOME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *