Lachgas tijdens de bevalling

Lachgas is een mengsel van distikstofoxide en zuurstof. Tijdens de bevalling wordt het ingeademd via een masker. Het heeft effect op de pijnsignalen naar de hersenen. Eens dat je het ingeademd hebt, begint het direct te werken: je wordt doezelig en daardoor voel je de scherpe pijn van de weeën een stuk minder.


Wat is lachgas

Lachgas is kleurloos gas van distikstofoxide en zuurstof. Het middel wordt al heel lang in de anaesthesie gebruikt. Tegenwoordig wordt het gas ook in de voedingsindustrie gebruikt. Je vindt het bijvoorbeeld in de gaspatronen voor slagroomspuiten.

Van zodra je lachgas inademt, ervaar je zowat onmiddelijk een korte eurforische roes die vaak samen gaat met lachen of giegelen (vandaar de naam). Dit effect duurt niet langer dan een paar minuutjes.

Van lachgas wordt je niet alleen wat ‘high’, maar het heeft ook effect op de pijnsignalen die via de zenuwen naar de hersenen gaan. Het gevolg: de pijnbeleving is minder groot.

Lachgas als pijnstilling tijdens de bevalling

Lachgas tijdens de bevalling, het is weer aan een opmars bezig. Bijna 15 jaar geleden werd het niet meer toegediend tijdens bevallingen, omdat men vermoedde dat het schadelijk zou zijn voor de baby. Na veel verschillende onderzoeken naar de negatieve effecten op de foetus, bleek echter dat het veilig is voor de baby. Nu wordt het weer steeds meer gebruikt als pijnstilling.

Ander onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas als pijnstilling tijdens de bevalling toont aan dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben tijdens de weeën. Bij ruim de helft helpt lachgas zo goed dat er geen andere pijnstilling meer nodig is.

Van lachgas krijg je een roes en ben je je minder bewust van de pijn die de weeën veroorzaken. Lachgas is daarom een goede manier van pijnstilling tijdens de bevalling. Het heeft ook geen invloed op het verloop van de bevalling, zoals dat met een ruggenprik wel het geval kan zijn. Bovendien heeft lachgas nog een voordeel: het is niet schadelijk. Niet voor jezelf en ook niet voor je baby.

Lees ook: ruggenprik bij bevalling

Hoe werkt de toediening van lachgas?

De bedoeling is dat je zelf het mond/neusmasker opzet die aangesloten is op de fles met lachgas van zodra je een wee voelt opkomen. Vervolgens adem je het lachgas in en na een halve minuut ervaar je een roes van een paar minuten. Terwijl je angsten worden geremd en je spieren ontspannen, verwijnt de pijn van de hevige baarmoedersamentrekking naar de achtergrond. Nu ben je je minder bewust van de pijn. De scherpe kantjes gaan eraf en je kunt je beter ontspannen. Als de wee voorbij is, doe je het masker af en daarmee stopt de toediening. Je zet het masker pas weer op bij de volgende wee.

In tegenstelling tot het mond/neusmaker dat je tussen de weeën door af kunt doen, moet je het kinmasker wel blijven dragen. Door het kinmasker wordt het uitgeademde gas weggezogen. Dit voorkomt dat de verloskudige (en/of andere zorgverleners die bij je aanwezig zijn) niet aan het gas blootgesteld wordt. Langdurige blootstelling aan lachgas kan wel schadelijk zijn. Dit geldt echt niet voor bevallende vrouwen, maar wel voor degenen die er beroepsmatig veel mee in contact komen, zoals verloskundigen.

Bij het persen zelf heb je geen mogelijkheid meer om lachgas te gebruiken, want je moet je volledig kunnen concentreren op de geboorte van je baby. Met je hoofd ‘ ergens in de wolken’ wordt dit natuurlijk wat moeilijk.

Lachgas is niet altijd mogelijk
Lachgas gebruiken is niet altijd mogelijk. Je kunt het enkel krijgen als je een bevalling ‘volgens de boekjes’ verloopt: de weeën moeten goed en krachtig zijn en de ontsluiting moet vorderen. Bij complicaties krijg je het niet, maar dan kun je wellicht een andere vorm van pijnstilling krijgen.


Voordelen van lachgas

Lachgas als pijnbestrijding tijdens de bevalling heeft een aantal voordelen:

  • Het is makkelijk om te gebruiken en het werkt heel snel; 30 seconden na het inademen van het gas voel je de roes al.
  • Het heeft geen nadelige invloed op de weeën. Je weeën zullen niet minder krachtig worden of volledig stilvallen door het gebruik van lachgas.
  • Het is veilig voor je baby. Je kleintje hoeft ook niet extra gecontroleerd te worden.
  • Je hebt zelf volledig de controle over het toedienen tijdens de ontsluitingsfase van je bevalling.

Nadelen van lachgas tijdens de bevalling

Alhoewel het veilig is voor je baby, heeft lachgas toch een aantal nadelen en mogelijke bijwerkingen waar je last van kunt krijgen:

  • Het is niet in elk ziekenhuis beschikbaar. En voor een thuisbevalling is het ook niet altijd mogelijk.
  • Je moet het mogelijk zelf betalen, want niet alle verzekeraars vergoeden lachgas tijdens de bevalling.
  • Door het kinmasker dat je op moet houden tijdens het gebruik van het gas (+20 minuten na stoppen), heb je minder vrijheid qua bewegen.
  • Je kunt er verschillende bijwerkingen van krijgen, zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en je kunt er extreem uitgelaten van worden.

Lachgas bij een thuisbevalling

Tegenwoordig zijn er heel wat verloskundigen die een lachgas voorzien bij een thuisbevalling. Bespreek even met jouw verloskundige of zij die mogelijkheid aanbiedt als je van plan bent om thuis te gaan bevallen.

Contra-indicaties van lachgas tijdens de bevalling

Iedereen met een bevalling zonder complicaties mag lachgas gebruiken mits je geen vitamine B12 tekort hebt en je niet recent geopereerd bent aan je ogen of oren waarbij gasinjecties werden gebruikt.

Vitamine B12 deficiëntie
Vrouwen met een te laag vitamine B12 gehalte (vitamine B12 deficiëntie), mogen het niet gebruiken. Het kan in dat geval een probleem opleveren bij de vitamine B12 en foliumzuurstofwisseling.

Gasinjecties bij oor- of oogoperatie
Heb je recent een operatie aan je oog of oor gehad waarbij er gebruik werd gemaak van gasinjecties dan mag je geen lachgas tijdens je bevalling. Het kan een verhoogde druk veroorzaken in het geopereerde gebied en dat is niet goed voor het herstel van de wond.

Lachgas bevalling ervaring

Als je eens het wereld wijde web afstruint en in dokter Google op “lachgas bevalling ervaring” zoekt, kom je heel wat verhalen tegen van mama’s die er gebruik van hebben gemaakt tijdens het bevallen. Het effect blijkt per persoon te verschillen; bij de één werkt het heel goed en bij de ander weer niet (voldoende). Zo lees je tussen de positieve ervaringen dat deze vrouwen beter kunnen ontspannen, minder pijn hebben waardoor de weeën beter op te vangen zijn en dat het over het algemeen als fijn ervaren wordt.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *