Vruchtbaarheid leeftijd

De invloed van je leeftijd op de vruchtbaarheid

De laatste jaren is het aantal vrouwen dat op een latere leeftijd aan kinderen begint aanzienlijk gestegen. Steeds meer vrouwen krijgen hun eerste kindje na hun 35e levensjaar. Helaas neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid met de jaren af. Ongeveer één derde van de vrouwen boven de 35 krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen.

De vruchtbaarheid neemt af met de jaren

Puur biologisch gezien is het het beste om voor je 35e jaar aan kinderen te beginnen. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar als ze in de twintig zijn. Naarmate je ouder wordt – ongeveer vanaf het dertigste levensjaar- nemen de zwangerschapskansen steeds een beetje meer af. De maandelijkse kans om zwanger te worden is ongeveer 20% per cyclus op die leeftijd, maar vanaf dan wordt dit steeds een beetje minder.

De hoeveelheid en kwaliteit van de eicellen

Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid en de kwaliteit van de eicellen af. Het risico op onvruchtbaarheid wordt groter, omdat er minder eicellen in de eierstokken aanwezig zijn dan toen je jonger was. En de overgebleven eicellen krijgen over het algemeen vaker te kampen met chromosomale problemen. Veel van deze abnormale eicellen worden niet bevrucht. Indien dat wel gebeurt, hebben ze vaak problemen met de innesteling, waardoor de zwangerschap eindigt in een vroege miskraam. Tevens kan een onregelmatige menstruatiecyclus en ovulatie – waar ook de kans op toeneemt naarmate je ouder wordt – tot vruchtbaarheidsproblemen leiden.

Meer risico op een miskraam

Als gevolg van de verminderde kwaliteit van de eicel stijgt het risico op een miskraam met de leeftijd. Tot en met het 35e jaar bedraagt de kans ongeveer 10% dat een zwangerschap eindigt met een miskraam. Tussen het 35e en 40e jaar is dit percentage al behoorlijk gestegen, zo’n 40% ongeveer.

Conclusie

Zoals je hebt kunt lezen neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid met de jaren af. Maak je echt niet ongerust wanneer je de dertig al gepasseerd bent en graag (nog) een kindje wilt. De kans dat zwanger worden wat langer duurt en het risico op een miskraam ligt inderdaad wat hoger. Toch vormt je ietwat hogere leeftijd op zich geen obstakel om zwanger te worden. Hoe hoog jouw zwangerschapskansen zijn, is nog van andere factoren afhankelijk.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

6 reacties op “De invloed van je leeftijd op de vruchtbaarheid”

 1. shana

  ik wil zwanger worden iemand tips?
  ben nu nog maar juist bezig maand ofzo 😉

  ben maar 20 jaar 😉

  1. beste shana

   bij iedere vrouw is het anders de 1 wordt sneller zwanger dan de anderen.

   ben je inmiddels wel al zwanger?

   als het echt heel lang duurt om zwanger te worden kan je altijd even naar de dokter gaan en die kunnen je dan helpen en onder zoekken.

  2. hanneke

   gewoon om de dag vrijen. op jouw leeftijd zou dat moeten kunnen. maar uiteraard nooit 100 % garantie.

 2. candy

  er zijn pillen in de apotheek omnibionta voor vrouwen die gewenst zwanger willen worden er zitten vitaminen in die gezond zijn voor je baarmoeder en slaagkans op zwangerschap groter maken. als je zwanger bent stop je met die pillen en als je wil schakel je over naar een andere omnibionta voor je baby alle vitamines te geven die nodig zijn. en zorg dat je zeker seks hebt op je vruchtbaarste dagen ^^ en succes e (ben ook aan het proberen )

 3. Alice

  Hey Shana

  Je moet gewoon afwachten, een zwangerschap kan je niet forseren.
  Bij mijn eerste was ik meteen de eerste maand zwanger en zijn nu al 3 maanden aan het gaan voor een tweede…
  Ben nu wel 3 dagen overtijd maar wil nog niets zeggen eh.
  K zou zeggen als je echt meer kans wil maken, probeer er niet te fel mee bezig te zijn, vrij wanneer je zin hebt en niet wanneer het ‘moet’. Niet elke dag maar om de dag zou zorgen voor beter sperma (dus daar kan je eventueel wel naar kijken) maar niet beginnen met ovulatie testen enz, want dan krijg je ‘gedwongen’ seks en dan is het niet meer leuk en ontspannend :-).

  Veel succes!

 4. Tina

  Begin met het bijhouden van een cyclus en leer je eisprong te herkennen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *