leeg vruchtzakje blighted ovum

Leeg vruchtzakje – een windei of blighted ovum

Leeg vruchtzakje

In de baarmoeder wordt er een vruchtzak met daarin een embryo, navelstreng en placenta gevormd als de zwangerschap zich goed ontwikkelt. Soms gaat er iets mis en ontstaat er alleen een vruchtzakje, zonder embryo. Dit komt vaak door chromosomale afwijkingen van de bevruchte eicel. Een zwangerschap waarbij er een leeg vruchtzakje – ook wel windei of blighted ovum genoemd – is ontstaan, eindigt helaas altijd in een miskraam. Een leeg vruchtzakje of windei is de belangrijkste oorzaak van een vroege miskraam.

Hoe ontstaat een leeg vruchtzakje of windei

Wanneer de bevruchte eicel op weg gaat richting de baarmoeder en zich eenmaal ingenesteld heeft in de baarmoederwand, gaat er iets mis bij de celdeling. Een vruchtzakje met placenta wordt aangemaakt, maar zonder embryo. Dit gebeurt in de eerste prille weken van de zwangerschap, nog voor dat een vrouw zelfs maar weet dat ze zwanger is.

Toch positieve zwangerschapstest ondanks leeg vruchtzakje?

Omdat placenta in de vruchtzak het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt, blijft de menstruatie uit en is de zwangerschapstest positief. Vroege zwangerschapsverschijnselen, zoals vermoeidheid en misselijkheid komen wellicht opzetten. Omdat de zwangerschap zich niet normaal ontwikkelt, zal de placenta snel stoppen met groeien met als gevolg dat de hormoonlevels dalen. Je kunt dan opmerken dat de zwangerschapssymptomen die je eerst had langzamerhand afnemen.

leeg vruchtzakje blighted ovum

Zet de miskraam door?

Vaak komt de miskraam die te wijten valt aan het lege vruchtzakje, windei of blighted ovum al vrij snel spontaan op gang. Je kunt krampen in de onderbuik gaan voelen en bloedverlies of spotting opmerken; de allereerste symptomen van een miskraam. Als het doorzet, zullen de krampen en het bloedverlies – vergezeld van stolsels – heviger worden. De kans is ook aanwezig dat je helemaal niets merkt dat er iets niet goed zit en pas tijdens de eerste echo ontdekt dat je een blighted ovum hebt.

Als de miskraam niet op gang komt

Soms duurt het een tijdje voordat een miskraam spontaan op gang komt. Sommige vrouwen kiezen ervoor om hier op te wachten, terwijl anderen medicijnen nemen om de miskraam op te wekken. In sommige gevallen wordt er een curettage uitgevoerd.

Goed om te weten: bij de meeste zwangere vrouwen die een miskraam hebben gehad wegens een leeg vruchtzakje, verloopt de volgende zwangerschap gewoon zoals het hoort.

2 reacties op “Leeg vruchtzakje – een windei of blighted ovum”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *