De LH piek uitgelegd…

De LH piek is een stijging van het luteïniserend hormoon in het lichaam. Dat gebeurt wanneer de eisprong eraan komt. Laten we het eerst hebben over de verschillende fases van de menstruatiecyclus, zodat de aanloop en het verloop van de LH piek duidelijker wordt.

De vier fases van de menstruatiecyclus

De menstratiecyclus kunnen we opdelen in verschillende fases: 1. de folliculaire fase: de fase waarin de eicel rijpt, 2. de ovulatiefase welke eindigt met de eisprong, 3. de luteale fase: de fase waarin de baarmoeder zich voorbereid op de innesteling van de bevruchte eicel en 4. de menstruatie: de fase waarin de afstoting van de niet bevruchte eicel plaatsvindt . Als we het over de LH piek hebben, spreken we over de fase waarin de ovulatie plaatsvindt.

Wanneer is de LH piek

lh piekWanneer de menstruatiecyclus aan het eind van de folliculaire fase overgaat in de ovulatiefase, begint het LH oftewel het luteïniserend hormoon te stijgen. Voor en na ovulatie zijn de LH waarden ongeveer 1-8 U/L, terwijl deze rondom de ovulatie 10-55 U/L zijn. Het LH stijgt zo dusdanig door tot het moment dat het zijn top bereikt en de eisprong triggert; dit noemen we de LH piek. Om te weten te komen wanneer de LH piek in jouw cyclus is, kun je ovulatietesten gebruiken. Op het voorbeeld hierboven is de LH piek op dag 13.

De rol van de LH piek bij ovulatietesten

De LH piek speelt de hoofdrol bij het gebruik van ovulatietesten; een ovulatietest spoort verhoogde levels van het luteïniserend hormoon op in de urine. Heb je een LH piek, dan is de ovulatietest positief. Na een positieve ovulatietest volgt de eisprong na ongeveer 24 tot 36 uur.

4 reacties op “De LH piek uitgelegd…”

  1. poppetje

    Misschien een vreemde vraag..maar is het mogelijk dat ik wel een eiersprong heb maar geen cervixslijm aanmaak. Tijdens het sex met mijn partner ben ik altijd heel droog van binnen hij moet Me altijd nat maken met zijn speeksel. Zelfs als ik voel dat ik klaarkom dan ben ik toch nog droog van binnen. Ik begrijp er niets van. Bij voorbaat mijn dank afwachtende op uw reactie.

  2. Wat ik vreemd vind is dat de 2 vruchtbaarste dagen de dag is voor de lh piek en die dag zelf terwijl de eisprong past plaats vind 24-36 uur na de lh piek. Er word dan ook geadviseerd juist dan te klussen. Dan moet toch de dag van de lh piek en die dag erna de 2 vruchtbaarste dagen zijn?

  3. Miranda

    Eergisteren en gister had ik een positieve ovulatietest. Vandaag is deze weer negatief. Is het nu zo dat de eisprong gister heeft plaatsgevonden tijdens de positieve testen of kan dat vandaag ook nog? En heeft het dan zin om vandaag ook nog te klussen of heeft dat voor de eisprong geen zin meer?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *