De verklaring voor een licht streepje op je zwangerschapstest

Alhoewel er digitale zwangerschapstesten bestaan waarbij je een digitale plus of een lachende smiley ziet of waarbij zelfs het woordje zwanger verschijnt bij een positief resultaat, moet je bij de meeste testen nog gewoon streepjes aflezen. En dit blijkt soms nogal eens verwarrend te zijn en dan vooral als er een licht streepje op de zwangerschapstest verschijnt.

Licht streepje zwangerschapstest

Wat betekent nu eigenlijk een licht of vaag streepje of lijntje op de zwangerschapstest? Ben je dan zwanger of is het toch een negatieve test?

Een licht streepje, zwanger of niet?

Als je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd (zie de controle lijn op de test) en de test afleest binnen de tijd die er op de gebruiksaanwijzing staat, betekent een licht streepje of een vaag streepje dat je een positieve zwangerschapstest hebt. Je bent dan zwanger!

3 redenen waarom er een lichte streep kan verschijnen

Nu zul je je vast afvragen hoe het komt dat het streepje zo vaag en ietwat onduidelijk kan zijn. Daar zijn verschillende verklaringen voor:

1. Er is nog niet zo veel van het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig, maar nét voldoende om het streepje op de test licht te laten doen uitvallen. Dit gebeurt vaak als je te vroeg test.

2. Je hebt getest met een zwangerschapstest die niet zo gevoelig is. De meeste testen op de markt detecteren de aanwezigheid hCG tussen de 10 mIU/mL (extra gevoelige zwangerschapstest) en 50 mIU/mL. Hoe minder gevoelig je zwangerschapstest is, hoe lichter het streepje kan zijn.

3. Je hebt teveel gedronken voordat je de zwangerschapstest hebt gedaan, is een andere reden van een licht streepje op de zwangerschapstest. Je urine is dan verdund en bevat minder hCG – de reden waarom het aangeraden wordt om ochtendurine te gebruiken.

vaag lijntje zwangerschapstest
Een voorbeeld van zo’n lichte streep

Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke indrooglijntje dat je ziet. Zo’n indrooglijntje is in geen enkel geval een positief resultaat! Als je over een week nog eens een testje doet, zul je merken dat de streep veel donkerder zal zijn.

58 reacties op “De verklaring voor een licht streepje op je zwangerschapstest”

  1. Fietje

    Hi! Vorige week zondag was mn nod. S ochtends meteen een test gedaan en die was zeer licht maar toch positief. Als ik nu, een week later, test is de positieve lijn nog steeds erg licht. Sinds afgelopen donderdag heb ik bloedverlies variërend van helder rood tot donker bruin. Lastig weet nu gewoon niet waar ik aan toe ben… Iemand tips?

  2. xmuisje

    Dames,

    Ik heb 4 dagen voor nod getest, ik kreeg voor die controle streep een heel doorzichtig dun lijntje die alleen zichtbaar was als ik hem in het licht hield. Ik keek iets later en ik zag dus een dun duidelijker lijntje nog niet helemaal. Maar wel beetje zichtbaar wat betekent dit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *