De verklaring voor een licht streepje op je zwangerschapstest

Alhoewel er digitale zwangerschapstesten bestaan waarbij je een digitale plus of een lachende smiley ziet of waarbij zelfs het woordje zwanger verschijnt bij een positief resultaat, moet je bij de meeste testen nog gewoon streepjes aflezen. En dit blijkt soms nogal eens verwarrend te zijn en dan vooral als er een licht streepje op de zwangerschapstest verschijnt.

Licht streepje zwangerschapstest

Wat betekent nu eigenlijk een licht of vaag streepje of lijntje op de zwangerschapstest? Ben je dan zwanger of is het toch een negatieve test?

Een licht streepje, zwanger of niet?

Als je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd (zie de controle lijn op de test) en de test afleest binnen de tijd die er op de gebruiksaanwijzing staat, betekent een licht streepje of een vaag streepje dat je een positieve zwangerschapstest hebt. Je bent dan zwanger!

3 redenen waarom er een lichte streep kan verschijnen

Nu zul je je vast afvragen hoe het komt dat het streepje zo vaag en ietwat onduidelijk kan zijn. Daar zijn verschillende verklaringen voor:

1. Er is nog niet zo veel van het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig, maar nét voldoende om het streepje op de test licht te laten doen uitvallen. Dit gebeurt vaak als je te vroeg test.

2. Je hebt getest met een zwangerschapstest die niet zo gevoelig is. De meeste testen op de markt detecteren de aanwezigheid hCG tussen de 10 mIU/mL (extra gevoelige zwangerschapstest) en 50 mIU/mL. Hoe minder gevoelig je zwangerschapstest is, hoe lichter het streepje kan zijn.

3. Je hebt teveel gedronken voordat je de zwangerschapstest hebt gedaan, is een andere reden van een licht streepje op de zwangerschapstest. Je urine is dan verdund en bevat minder hCG – de reden waarom het aangeraden wordt om ochtendurine te gebruiken.

vaag lijntje zwangerschapstest
Een voorbeeld van zo’n lichte streep

Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke indrooglijntje dat je ziet. Zo’n indrooglijntje is in geen enkel geval een positief resultaat! Als je over een week nog eens een testje doet, zul je merken dat de streep veel donkerder zal zijn.

58 reacties op “De verklaring voor een licht streepje op je zwangerschapstest”

 1. joyce

  Hallo
  ik ben 5 dagen overtijd en zie steeds een licht streepje heeeelll licht.maar is dit een foutje of ben ik toch zwanger?

 2. Hallo, ik heb dus prz het zelfde. Net een test gedaan (kruidvat). Dus ook een heel lichte streep.. Wat nu?

  1. joyce

   Idd daar heb ik dus ook last van bij de kruitvat plus testen staat er een plusje en bij clear beu ook plusje.maar bij kruitvat 2 voor 5 euro geen streep meer.ik snap er niks van….

  2. Mieppie

   Hallo Cel,

   Als het controlestreepje aanwezig is, en je de test binnen de daarvoor aangegeven tijd hebt afgelezen, betekend een licht streepje dat je zwanger bent. Ik had het een paar dagen nadat ik overtijd was ook. Twijfelde hierdoor. Een digitale test van Clearblue gekocht, deze een aantal dagen later uitgevoerd en die gaf heel erg duidelijk aan dat ik zwanger was.

   Gr.

 3. Elene

  Ik heb al 2 weken op diverse zwangerschapstesten vooral die van de kruidvat 2v5 moet ik erbij zeggen lichte streepjes. Binnen de 5 minuten waren ze licht gekleurd. Hadden ze al niet donkerder moeten zijn? Waarom worden ze niet donkerder?

 4. ellen

  ik had vandaag een zwangerschap test gedaan van de action.
  maar die gaf in het controle vakje 2 strepjes wat heel raar is en niks in het andere vakje! de ene streep is heel donker en de andere is heel licht.
  Maar ik vind het zo raar dat er in het controle streepje wel 2 strepen staan en in het andere vakje niks kunnen jullie me er mee helpen?

 5. mopje

  Haai vanacht ging ik naar de wc bij het afvegen wat rozige afscheiding bij het afvegen en daarna niet meer. Had eergisteren een test gedaan die was negatief. Zou het kunnen dat mijn menstruatie opgang komt? Want ik merk niks had een aantal dagen daarvoor al buikpijnen vandaar dat ik de test had gedaan. Af en toe wat prikkelige borsten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *