Listeriose tijdens de zwangerschap is gevaarlijk; voorkomen doe je zo…

De listeria bacterie komt veel voor in de natuur en kan via voedsel overgedragen worden. Door een besmeting met deze bacterie krijg je de infectieziekte listeriose. Listeriose is goedaardig, behalve tijdens de zwangerschap. Een Listeriose infectie vormt een groot risico voor je baby. In dit artikel lees je meer over listeriose, de symptomen, gevolgen en risico’s en heel belangrijk, hoe je listeriose tijdens de zwangerschap kunt voorkomen.


Wat is listeriose

Listeriose is een infectieziekte veroorzaakt door de Listeria monocytogenes. Dat is een bacterie die veel voorkomt in de natuur. Bijvoorbeeld in de bodem, in water, in rauwe melk en kaas gemaakt van rauwe melk, op fruit, groenten en in uitwerpselen. De overdracht van de bacterie gebeurt bij de mens via besmet voedsel. Er zijn jaarlijks maar heel weinig mensen die listeriose oplopen en bij degenen met een goede weerstand verloopt de infectie meestal mild en zonder veel symptomen.

Bij zwangere vrouwen en mensen met een aangetast immuunsysteem is dit een ander verhaal; ze hebben meer kans om listeriose op te lopen (de kans blijft echter niet groot) en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

Wat zijn de risico’s van listeriose

Listeriose is niet gevaarlijk voor de zwangere vrouw, maar wel voor de baby. Listeriose kan worden doorgegeven via de placenta en kan ernstige bloedvergifitiging veroorzaken. Daardoor onstaat er een miskraam, een vroegtijdige bevalling met een enorme groeiachterstand, of de baby komt te overlijden in de baarmoeder. Heel soms krijgt je pasgeboren baby een infectie na de geboorte.

Listeriose tijdens de zwangerschap voorkomen

Door de ernstige risico’s van een listeriose is het heel belangrijk dat je het niet oploopt. Hoe kun je listeriose tijdens de zwangerschap voorkomen? Je kunt er voor zorgen dat je niet besmet raakt door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en enkele voorzorgsmaatregelen en hygiënemaatregelen te nemen.


Preventieve maatregelen tegen listeriose
Als je zwanger bent, moet je weten wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap en ook dat je bepaalde hygiënevoorschriften in acht neemt.

 • De listeriabacterie wordt vernietigd door koken en bakken (voldoende verhitten).
 • Listeria vermenigvuldigt zich niet bij temperaturen onder 0. In de vriezer zijn je voedingswaren veilig, mits je ze na het ontdooien direct opeet of klaarmaakt. De bacterie kan zich weer snel verder vermenigvuldigen na ontdooiing.
 • De bacterie kan in de koelkast overleven, maar ontwikkelt zich niet zo snel als daarbuiten. Hou dingen die gekoeld bewaard moeten worden ook echt koel. En eet het zo snel mogelijk op na aankoop.
 • Eet alleen vers klaargemaakt voedsel. Eten dat langer dan 12 uur na de bereiding of opening in de koelkast staat, kun je in verband met het risco op besmetting beter niet meer gebruiken.
 • Consumeer voorverpakte producten ruim voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Hoe dichter je bij de houdbaarheidsdatum komt, hoe meer kans je hebt op besmetting.
 • Eet liever geen (vacuümverpakte) gerookte vis zoals gerookte zalm en gerookte markreel. Ook hier geldt, hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting met de listeriabacterie. Ook rauwe vis is niet veilig. Vers gebakken, gekookte, gegrilde, of gekookte vis kun je wel zonder risico eten.
 • Rauw vlees en kip kunnen niet alleen met de listeriabacterie besmet zijn, maar ook met de met de parasiet Toxoplasma gondii, veroorzaker van de infectieziekte Toxoplasmose. Verhit rauw vlees en kip goed, dit wil zeggen: goed doorbakken. Geen rood of medium biefstuk dus.
 • Ook rauwe groenten kunnen besmet zijn. Was daarom de groenten heel goed en ook het keukenmateriaal wat daarmee in aanraking komt.
 • Maak vlees en groenten apart klaar. Gebruik hiervoor verschillend keukengerei (let op de snijplank!)
 • Kant- en klaar maaltijden, voorverpakte salades en rauwkost (altijd opnieuw wassen!) en andere lang houdbare gekoelde producten brengen sowieso een risico met zich mee als je ze lang bewaart. Eet zulke dingen direct na aankoop.
 • Vermijd rauwe melk van de boer, melk uit de supermarkt is wel veilig. Producten van rauwmelkse kaas zoals sommige zachte kazen (bijvoorbeeld Mozzarella, Brie, Camembert) zijn kunnen ook besmet zijn met listeria. Als er op het etiket of verpakking “au lait cru” of iets in de richting van gemaakt van rauwe melk staat, eet het dan niet. Harde kazen of smeltkazen zijn geen probleem.
 • Voor elke maaltijd moet je je handen goed wassen met zeep en ook na elk contact met rauw vlees, groenten en fruit.

Wat zijn de symptomen van listeriose?

Van listeriose kun je griep-achtige verschijnselen van krijgen met koorts. Deze symptomen kunnen gepaard met hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Wanneer de dokter raadplegen?
Tijdens de zwangerschap wordt het aangeraden om een arts te raadplegen als je aanhoudende koorts hebt al dan niet gepaard met de bovenstaande symptomen. De besmetting van de baby kan nog vermeden worden als je er op tijd bij bent. De diagnose liseriose wordt gesteld door een bloedtest en, als het positief is, krijg je een behandeling met antibiotica om de bacterie te doden.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *