Luteale fase tijdens de menstruatiecyclus

Wat is de luteale fase en waarom is deze zo belangrijk als we het over de vruchtbaarheid en zwanger worden hebben? Wat als je een korte luteale fase hebt? Of een lange luteale fase? We vertellen hier alles over dit belangrijke gedeelte in de menstruatiecyclus.

Luteale fase

Wat is de luteale fase

De luteale fase is het laatste gedeelte van de cyclus: de periode tussen de ovulatie en de menstruatie. Deze fase is vernoemd naar het corpus luteum oftewel het gele lichaam. Dit is het omhulsel van de eicel. Na de ovulatie blijft deze achter in de eierstok. Het gele lichaam maakt het hormoon progesteron (en ook oestrogeen) aan. Dit hormoon is nodig om het baarmoederslijmvlies te laten groeien en verdikken, zodat een embryo daar zich eventueel in zou kunnen gaan nestelen en kan uitgroeien tot een baby. Het baarmoederslijmvlies wordt tijdens elke cyclus dikker, ook als er geen bevruchting is geweest.


Menstruatie

Het gele lichaam (corpus luteum) stopt met het aanmaken van progesteron als er geen bevruchting is geweest. Het opgebouwde baarmoederslijmvlies laat door deze plotselinge stop los en wordt afgestoten. Het komt via de vagina naar buiten: de menstruatie is een feit.

De lengte van de luteale fase

De lengte van je luteale fase vertelt je een heleboel over je vruchtbaarheid. De gemiddelde luteale fase is bij een vruchtbare vrouw ongeveer 14 dagen met zo nu en dan een verschil van een dag of twee. Dit betekent dat als jouw luteale fase normaal gezien 13 dagen is dat het ook wel eens 12 of 14 dagen kan zijn.

Lees ook: cyclus berekenen

Korte luteale fase

Bij een korte luteale fase en dan met name minder dan negen dagen, is de kans op een zwangerschap gering. Het gele lichaam stopt te vroeg met het produceren van progesteron, waardoor het baarmoederslijmvlies loslaat. Het embryo krijgt zo niet eens kans heeft om zijn volledige weg vanuit de eileiders – waar de bevruchting heeft plaatsgevonden – richting de baarmoeder af te leggen. Zonder geschikte plaats om zich in te nestelen kan er geen zwangerschap ontstaan. Bij een te korte luteale fase kan er wel een bevruchting ontstaan, maar een innesteling is quasi onmogelijk. Een te korte luteale fase is dan ook één van de vruchtbaarheidsproblemen. Echter wel eentje die makkelijk opgelost kan worden met medicijnen.

Lange luteale fase

Sommige vrouwen hebben een lange luteale fase, bijvoorbeeld 18 of 19 dagen. Dit is vooral lastig omdat de menstruatiecyclus dan langer duurt. Bij het zwanger worden is een lange luteale fase – in tegenstelling tot een te korte – niets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Luteale fase berekenen

Het is belangrijk om de lengte van je luteale fase te berekenen als je een kinderwens hebt. Je kunt je luteale fase als volgt berekenen: als je weet wanneer je eisprong is, bijvoorbeeld omdat je de temperatuurmethode toepast of ovulatietesten gebruikt, begin dan te tellen vanaf de dag van de eisprong tot en met de dag voor je menstruatie. Dat is jouw luteale fase. Als je ovualtietesten gebruikt, begin de dag na de positieve ovulatietest met tellen, want de na een positieve test volgt de eisprong pas tussen de 24 en 36 uur.

Mocht je vaststellen dat de luteale fase te kort is (minder dan 9 dagen) dan is het verstandig om dat aan de huisarts of gynaecoloog te melden. Hij zal direct op jouw bevindingen kunnen inspelen, wat je tijdwinst oplevert. Tijd die heel kostbaar is als het om zwanger worden gaat, want wil je niet het liefst zo snel mogelijk met een positieve zwangerschapstest in je handen staan?
You may also like...

3 reacties

  1. Janneke schreef:

    ik heb al enkele maanden een cyclus van 28-30 dagen. Nu had ik na 12 dagen een positieve ovulatietest. Echter pas na 35 ongesteld. Kan dit? Heb ik een valse ovulatietest gehad of een lange luteale fase?

  2. Annet schreef:

    Een luteale fase van 23 dagen lijkt me wel erg lang

  3. Sara schreef:

    Hallo, ik was 1 oktober ongesteld en het duurde ongeveer 8 dagen. de dag dat ik klaar was ik met m’n man naar bed geweest maar terwijl ik klaar was met ongesteldheid bloedde ik weer nadat we klaar waren. Weet iemand wat dat betekend? En het is nu de 19de kan ik nu echt niet zwanger worden? Moet ik wachten tot de volgende maand ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *