Medicijnen die de vruchtbaarheid kunnen verstoren

Je wordt geteisterd door rugpijn of hebt plotseling last van een verschrikkelijke tandpijn. Oh, wacht, je hebt nog wel ergens een doosje ontstekingsremmers in een la liggen. Nu zal de pijn wel snel minderen.

Het is zo vanzelfsprekend om een ontstekingsremmer in te nemen als we ergens flinke pijn hebben. Maar als je ondertussen ook een kinderwens hebt en actief bezig bent met zwanger worden, dan zou je eens kritisch naar je medicijngebruik moeten kijken. Het is niet alleen zo dat sommige medicijnen schadelijk zijn voor de baby tijdens de (prille) zwangerschap, er zijn ook medicijnen die erom bekend staan dat ze invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid. Het gaat hier over de niet-steroïdale ontstekingsremmers, oftewel de NSAIDs met werkend bestanddeel ibuprofen, naproxen en diclofenac. Het gebruik van deze medicijnen wordt afgeraden als je zwanger wilt worden, omdat ze op verschillende manieren een kinderwens in de weg kunnen staan.

Welk effect op de vruchtbaarheid hebben deze onstekingsremmers?

De bovenstaande NSAIDs kunnen de vruchtbaarheid op twee verschillende manieren verstoren. Enderzijds remmen deze medicijnen de vorming van prostaglandines – een hormoon dat belangrijk is bij de ovulatie – in het lichaam waardoor de menstruatiecyclus in de war geschopt kan worden en de ovulatie kan vertragen. Vermijd ze daarom tijdens je vruchtbare dagen. De dagen ervoor en erna kun je er gerust eentje nemen. Anderzijds kunnen NSAIDs de hormoonbalans dusdanig verstoren waardoor de baarmoederwand een ongeschikte plaats word voor de innesteling van de bevruchte eicel. Nu kan occasioneel gebruik van een ontstekingsremmer niet zo veel kwaad, toch vermijd je ze beter tijdens de vruchtbare dagen.

Soorten NSAIDs

Er zijn verschillende merken ontstekingsremmers die zowel zonder als met doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn en welke het werkzame bestanddeel ibuprofen, naproxen en diclofenac bevatten. We zullen ze hieronder opsommen, zodat je weet met welke je voorzichtig moet zijn als je zwanger wilt worden.

Ibuprofen

De medicijnen die ibuprofen bevatten zijn: Advil, Brufen, Femapirin, Antigrippine Ibuprofen, Ibosure, Nurofen, Zafen en het merkloze Ibuprofen.

Naproxen

De merknamen die naproxen bevatten zijn: Aleve, Anaprox, Apranax, Naprosyne, Femex, Naprocoat, Naprovite, Nycopren, Naprelan, Teva, Topgen en het merkloze Naproxen, Naproxenum en Naproxennatrium.

Diclofenac

De merknamen die diclofenac bevatten zijn: Artrotec, Cataflam, Voltaren en het merkloze Diclofenac en Diclofenacnatrium.

Bespreek medicijngebruik met je arts

Gebruik je reeds sinds langere tijd ontstekingsremmers bijvoorbeeld voor artrose, reuma of om welke reden dan ook, gebruik je andere medicijnen voor een andere ziekte of als je denkt dat je occasioneel medicijngebruik een negatief effect heeft op je vruchtbaarheid, bespreek dit dan met je huisarts of behandelend arts. Het is sowieso verstandig om bij een kinderwens in combinatie met medicijngebruik het advies in te winnen van je dokter, omdat sommige medicijnen erg schadelijk zijn voor de vrucht in het begin van de zwangerschap. Wellicht kan je dokter een alternatief bieden. Ga echter nooit zelf zitten dokteren!

3 reacties op “Medicijnen die de vruchtbaarheid kunnen verstoren”

 1. juist

  De dokter weet dat wih zwanger proberen te worden, maar doordat ik fybromilagie heb kan ik soms echt niet zonder pijnstillen(ontstekingsremmers) ik probeer hier zolang mogelijk vanaf te blijven omdat ik weet hoe slecht dit is. Wij proberen al een jaar zwazwanger te worden maar het wil maar niet lukken. We moeten nu testen gaan doen in het ziekenhuis. Hopen dat dit duidelijkheid geeft….

  1. Hallo!

   Bijna een jaar later lees ik uw berichtje hier, ik hoop dat het ondertussen in orde is gekomen bij jullie.
   Ik heb ook fybro en ben ook al een 7 tal maanden aan het proberen om zwanger te worden. Wat pijnstillers betreft beperk ik mij tot dafalgan forte.
   Ik heb altijd een regematige cyclus gehad van rond de 30 dagen maar mijn vorige cyclus duurde zo’n 45 dagen!
   Nu zit ik mijn temperatuur te meten maar mijn temperatuur schommelt zo hard, elke dag opnieuw en ligt in het algemeen lager dan bij de andere mensen, dus daar kan ik ook ni op verder gaan. Nu heb ik CB ovulatietesten gekocht voor deze cyclus op te volgen maar er komt geen positieve test, mijn 20 testen zijn bijna op.
   Dus vraag ik me nu af hoe het bij u/jullie verder is gegaan, ondertussen al goed nieuws gekregen?
   Heb je enige tips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *