menstruatiecylcus berekenen cylcuslengte cyclus

De menstruatiecyclus berekenen

Hoe kun je jouw menstruatiecyclus berekenen?

De lengte van jouw cyclus is het aantal dagen dat je menstruatiecyclus duurt. Wil je dit gaan uitrekenen omdat je inzicht wil krijgen in je cyclus of als hulp bij het zwanger worden? Lees hieronder verder, want we leggen je precies uit hoe je dit doet.

Je menstruatiecyclus berekenen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De bedoeling is dat je de dagen tussen twee menstruaties in gaat tellen. Pak je agenda erbij of een kalender en schrijf de datum op waarop je ongesteld wordt; dit is de eerste dag van je menstruatiecyclus. Noteer dit als dag 1. Tijdens je volledige menstruatie tel je netjes verder. En ook als je stopt met bloeden, je gaat gewoon netjes door tot de dag dat je weer opnieuw je menstruatie krijgt. Noteer weer bij de juiste datum in je agenda wanneer je weer opnieuw ongesteld bent geworden en noem dit weer dag 1.  De dagen tussen deze twee menstruaties in is jouw cycluslengte. Je begint dus op dag 1 te tellen en je telt door tot de dag voor je niewe menstruatie. Dat is de lengte van jouw menstratiecyclus.

Voorbeeld van cycluslengte berekenen 

Een voorbeeld:  je wordt ongesteld op 3 mei en op 28 mei weer opnieuw. 3 november is de eerste dag (dag 1) van je menstruatiecyclus. 27 november is de laatste dag. Je cycluslengte is dan 25 dagen.

Nu je weet hoe je kunt uitrekenen hoe lang jouw cyclus duurt, wil je natuurlijk ook graag weten wanneer je de eisprong kunt verwachten.  Dat leggen we je hieronder uit en daarbij maken we onderscheid tussen een normale menstruatiecyclus, een onregelmatige menstruatiecyclus, een korte en lange cyclus.

Het verloop van de ovulatie tijdens een normale menstruatiecyclus

Bij de meeste vrouwen duurt hun menstruatiecyclus 28 dagen. Maar elke vrouw is anders dus het is perfect mogelijk dat jouw cyclus een aantal dagen langer of korter duurt. Om de uitleg wat makkelijker te maken, gaan we er nu even vanuit dat de cyclus 28 dagen duurt. Concrete voorbeelden van de vruchtbare dagen en de ovulatie tijdens een langere of een kortere menstruatiecyclus komen uiteraard ook nog aan bod.

Menstruatie, ovulatie, en weer opnieuw ongesteld

De menstruatiecyclus begint op de dag dat je ongesteld wordt. Dit is de eerste dag van de cyclus. In één van de twee eierstokken begint een eicel te rijpen. Na ongeveer 14 dagen, als eicel volledig rijp is, laat eierstok de eicel vrij. Dit is het moment van de ovulatie of eisprong. De eicel komt bij de eisprong in eileider terecht waar het bevrucht kan worden als er op dat moment zaadcellen aanwezig zijn.

Wanneer het meest vruchtbaar

Enkele dagen voor de ovulatie tot de dag na de ovulatie ben je het meest vruchtbaar en heb je de meeste kans op zwanger worden. Probeer daarom te weten te komen wanneer je ovuleert!

Als de bij de ovulatie vrijgekomen eicel niet bevrucht word door een zaadcel, sterft ze af. De afgestorven eicel wordt afgevoerd samen met een deel van het baarmoederslijmvlies dat tijdens deze fase werd opgebouwd en komt na ongeveer 14 dagen naar buiten; je wordt weer opnieuw ongesteld. Daarmee begint weer een nieuwe cyclus. 

Het verloop van een menstruatiecyclus met de vruchtbare dagen en eisprong bij een cyclus van 28 dagen
Het verloop van een menstruatiecyclus van 28 dagen. Het is belangrijk om te weten dat veel vrouwen een andere cycluslengte hebben, waardoor de vruchtbare dagen en eisprong niet op die dagen vallen. 

Desinformatie over het moment van de eisprong bij zwanger worden  

Het moment van de eisprong verhaal kan soms wel eens een beetje verwarrend zijn, omdat heel veel vrouwen roepen dat de eisprong altijd 14 dagen NA de eerste dag van de menstruatie komt. Dit is enkel het geval bij een cyclus van 28 dagen. Stel je maar eens voor dat je een cyclus hebt van 35 dagen en je er vanuit gaat dat je de eisprong hebt op de 14e dag van je cyclus. Dan zit je er door deze desinformatie serieus naast met je vruchtbare dagen! 

Menstruatiecylcus berekenen, de enige juiste telling 

De enige juiste telling bij het berekenen van de menstruatiecylcus is dat het moment van de de eisprong bij de meeste vrouwen ongeveer 14 dagen voor de menstruatie is, ongeacht de lengte van de cyclus. Bij een cyclus van 32 dagen, dan valt de eisprong ongeveer op dag 18. De eisprong schuift naa gelang de lengte van de cyclus gewoon naar voor of naar achter.

De ovulatie berekenen is soms wat lastiger dan gedacht 

En dan nog kan het lastig zijn om de precieze dag van de ovulatie te bepalen. Daarom gebruiken we ook de term “ongeveer” als het op de dag van de eisprong aankomt. Bij sommige vrouwen is de periode tussen de eisprong en de volgende menstruatie – ook wel de luteale fase genoemd – zelfs nog wat korter of langer dan de 14 dagen die deze fase gemiddeld gezien duurt. Als dat het geval is, kan de ovulatie niet zo heel makkelijk berekend worden, mits de cyclus al een aantal maanden goed bijhouden werd en er een superinzicht is ontstaan. 

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus, waarmee er bedoeld wordt dat je elke maand dezelfde cycluslengte hebt, dan geeft de ovulatie calculator een redelijk accuraat resultaat. 

De ovulatie bij een lange of korte menstruatiecyclus

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, is de eisprong ongeveer 14 dagen voor de menstruatie. Als je een lange of korte menstruatiecyclus hebt, schuift deze belangrijke dag gewoon op. Bij een cyclus van 24 dagen is dat rond dag 10. En bij een cyclus van 37 dagen is dat rond de 23e dag. Op deze manier kun je de eisprong bij elke cyclus lengte handmatig berekenen. 

De ovulatie tijdens een onregelmatige cyclus

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het moment van de ovulatie veel moeilijker te bepalen. Je weet immers nooit wanneer je ongesteld zal moeten worden, omdat de ene keer je cyclus langer duurt dan de andere keer. Als je een onregelmatige cyclus hebt, overweeg dan eens om te beginnen met ovulatietesten of leer de ovulatie symptomen te herkennen, zodat je zeker weet wanneer je ovuleert en je de kans op zwanger worden kunt vergroten. 

Invloeden op de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus kan beïnvloed of verstoord worden door een ongezonde leefstijl, stress, bepaalde soorten medicatie, ziekte of schildklierproblemen. Onregelmatigheden in de cyclus kunnen mogelijk op een probleem met de ovulatie wijzen, zoals PCOS. Ga even langs je huisarts als je steeds een zeer onregelmatig menstrueert en je menstruatiecyclus berekenen daardoor erg lastig gaat, en/of er meer dan 6 weken tussen twee menstruaties in zit. De huisarst zal eventuele problemen in kaart brengen en je door verwijzen naar een gynaecoloog indien dat nodig is. De meeste issues kunnen gewoon verholpen worden. 

71 reacties op “De menstruatiecyclus berekenen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *