Je menstruatiecyclus begrijpen: verschillende fases van je vruchtbaarheidscyclus

Elke vrouw zou eigenlijk moeten weten hoe haar menstruatiecyclus werkt. In dit artikel lees je alles over de menstruatiecyclus; over de verschillende fases en processen van de vrouwelijke cyclus, zoals de menstruatie zelf, de aanloop naar de eisprong en de periode tussen de eisprong en de nieuwe menstruatie. Ook lees je hoe je de cyclus berekenen kunt en wat het juiste moment is om zwanger te worden. Je menstruatiecyclus bijhouden is trouwens erg handig bij een kinderwens.

Je menstruatiecyclus begrijpen

De menstruatiecyclus, ook wel eens vruchtbaarheidscyclus genoemd, is een steeds terugkerend proces dat in verschillende fasen verloopt, waarbij het lichaam van een vrouw steeds opnieuw voorbereid word op een eventuele zwangerschap. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten veel verschillende hormonen precies samenwerken.

Een menstruele cyclus van de vrouw begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de eerste dag van de volgende menstruatie. In de volksmond wordt een menstruatie ook wel een ongesteldheid, maandstonden of regels genoemd.

Gemiddelde duur menstruatiecyclus
De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar de werkelijke cycluslengte verschilt van vrouw tot vrouw. Een menstruatiecyclus tussen 21 en 35 dagen is perfect normaal. Korter dan 20 dagen en langer dan 35 weken kun je als abnormaal beschouwen en dan is er mogelijk sprake van een probleem met de cyclus.

Het komt frequent voor bij vrouwen dat de duur van hun cyclus steeds wat schommelt. Er is dan sprake van een onregelmatige menstruatiecyclus als de ene maand de cyclus wat langer of korter is dan de andere. Onregelmatige menstruaties komen vaak voor bij meisjes in de puberteit of vrouwen die de menopauze naderen. Dit is verder onschuldig.

Onregelmatige menstruaties komen vaak voor bij jonge meisjes en bij vrouwen die de overgang of menopauze naderen. Factoren zoals stress, extreme emoties, gewichtsveranderingen, overmatige lichaamsbeweging en reizen kunnen ook voor een onregelmatige menstrutiecylcus veroorzaken.

De menstruatiecyclus is heel gevoelig voor veranderingen. Ziekte, vermoeidheid, stress, voeding, gewichtsverandering, overmatige lichaamsbeweging en bepaalde gewoontes zoals roken, druggebruik en alcohol drinken kunnen de menstruatiecyclus beïnvloeden.


Verschillende fasen van de menstruatiecyclus

Elke vrouwelijke cyclus verloopt steeds volgens hetzelfde terugkerende patroon. Het begint met de menstruatie, vervolgens komt de folliculaire fase, gevolgd door de eisprong of ovulatie en als laatste de luteale fase. De menstruele cyclus begint weer van voor af aan met een nieuwe menstruatie indien de bij de eispong vrijgekomen eicel niet bevrucht werd door een zaadcel.

1. Menstruatie

De menstruatiecyclus begint bij elke vruchtbare vrouw met een bloeding dat vaak samengaat met buikpijn, krampen of lage rugpijn; je wordt ongesteld of in andere woorden: je hebt je menstruatie. Maar voordat je ongesteld wordt, heb je al heel wat verschillende fasen en hormonale processen doorgemaakt.

Handig om te weten – Het begin van de menstruatie noem je de eerste dag van je menstruatiecyclus. Deze term zul je vaker tegenkomen bij het zwanger worden, bijvoorbeeld als je de cyclus wilt berekenen. Maar ook later als je wilt weten hoe lang zwanger je al bent. De eerste dag van je menstruatiecyclus begint op het moment dat je helderrood bloedverlies hebt en je maandverband of een tampon nodig hebt om het bloedverlies op te vangen; de bruine afscheiding voorafgaand aan de menstruatie dat sommige vrouwen hebben, telt niet als eerste dag.

normale 28 daagse menstruatiecyclus

2. Folliculaire fase

Direct na de menstruatie groeit en rijpt er onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) dat in de hypofyse wordt aangemaakt, enkele follikels (eicellen) die al vanaf de geboorte opgeslagen zijn in de eierstokken. De onrijpe follikels zijn niet groter dan enkele tienden van een millimeter en groeien uit tot ongeveer 20 millimeter tegen het einde van de folliculaire fase.

Vruchtbare dagen

Veel vrouwen die graag een baby willen, vragen zich af wanneer de vruchtbare periode is tijdens hun menstruatiecyclus. De vruchtbare periode valt binnen de folliculaire fase: de 5 tot 6 dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Wanneer je tijdens de vruchtbare dagen vrijt, kun je zwanger worden.

Lees ook: wanneer ben ik vruchtbaar

Een belangrijk signaal dat de vruchtbare periode is aangebroken is dat het baarmoederhalsslijm verandert van samenstelling en van kleur. De afscheiding of slijm, ook wel cervixslijm genoemd, wordt dunner, rekbaar en doorzichtig. Het helpt de zaadcellen om zich voort te bewegen richting de eicel. De aanwezigheid van dit rekbare slijm wil zeggen dat het moment van de ovulatie nog slechts een kwestie van enkele dagen is.

3. Ovulatie

Aan het eind van de folliculaire fase, wanneer de eicellen voldoende gegroeid en rijp zijn, begint de ovulatiefase. Zo’n 24 tot 36 uur voor de ovulatie stijgt het luteïniserend hormoon. Als de stijging van dit hormoon zijn hoogtepunt bereikt, spreken we van de LH piek en is een vrouw op haar vruchtbaarst. Door de LH piek barst het omhulsel van één follikel (en soms twee of uitzonderlijk drie). De eicel komt vrij, verlaat de eierstok en wordt opgevangen door de eileider. De eisprong of ovulatie is een feit.


De ovulatie of eisprong is het vrijkomen van een rijpe eicel uit de eierstok. Om de eicel te kunnen bevruchten, moeten er net voor of net na de ovulatie zaadcellen aanwezig zijn. De eicel kan maar maximaal 12 tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Na die tijd is zwanger worden niet meer mogelijk tot het moment van de ovulatie in de volgende menstruatiecyclus.

4. Luteale fase

De luteale fase is de laatste periode van de menstruatiecyclus. Het is de tijd tussen de ovulatie en de nieuwe menstruatie. Deze fase duurt bijna bij elke vrouw even lang, ongeveer ongeveer 10 tot 16 dagen.

Deze periode is vernoemd naar het omhulsel van de eicel dat na de ovulatie in de eierstok achterblijft; het corpus luteum oftewel het gele lichaam. Het gele lichaam begint na de ovulatie het hormoon progesteron te produceren, wat nodig is om de baarmoeder voor te bereiden op de komst van een bevruchte eicel en de zwangerschap in stand te houden. Door progesteron wordt het baarmoederslijmvlies dikker; dit is een optimale omgeving voor de innesteling van de eicel.

 • Wat als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden?

  Wanneer de eicel niet bevrucht word, dalen de oestrogeen en progesteron waarden in het bloed. Het opgebouwde baarmoederslijmvlies waar een bevruchte eicel zich in zou moeten nestelen als er wel een bevruchting had plaatsgevonden, heeft nu verder geen functie meer; het wordt afgestoten en laat los. Er ontstaat een menstruatiebloeding. Deze menstruatiebloeding, welke uit stukjes baarmoederslijmvlies, bloed, cellen en vaginaal vocht bestaat, volgt bij elke vrouw ongeveer 14 dagen na haar ovulatie. De menstruatie is het begin van een nieuwe cyclus. Bij de meeste vrouwen duurt de gehele cyclus met al zijn fasen zo’n 28 dagen.

 • Wat gebeurt er in het geval van een bevruchting?

  Als een zaadcel de eicel bevrucht, begint deze zich onmiddellijk te delen en verplaatst zich door de eileider met behulp van de trilhaartjes die daar aan de wand vastzitten. Na enkele dagen komt de eicel aan in de baarmoeder en zoekt een plekje in het baarmoederslijmvlies dat tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus onder invloed van het hormoon progesteron werd opgebouwd.

bevruchting innesteling

Ondertussen blijft het gele lichaam dat in de eierstok is achtergebleven progesteron aanmaken, waardoor het baarmoederslijmvlies van genoeg voedingsstoffen voorzien wordt. De ingenestelde eicel heeft die voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.

Er is sprake van een zwangerschap als de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft in de wand van de baarmoeder.

Je cyclus berekenen doe je zo…

Bij het zwanger worden is het handig om te weten wat de lengte van jouw menstruatiecylcus is. Niet alleen om te voorspellen wanneer je opnieuw ongesteld moet worden, maar ook op welke dagen je vruchtbaar bent. Door het berekenen van je cyclus en bijvoorbeeld een menstruatiekalender bij te houden, krijg je wat meer inzicht in je menstruatiecyclus.

De lengte van jouw menstruatiecyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties. Je cyclus berekenen kun je als volgt. Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie (vanaf het moment dat het bloeden werkelijk begint, en niet vanaf het moment van de bruine afscheiding) tot en met de dag voor je nieuwe menstruatie. Het aantal dagen dat je geteld hebt, is de duur of de lengte van jouw menstruatiecylcus.

Voorbeeld cycluslengte berekenen: Je wordt ongesteld op 1 november en op 27 november weer opnieuw. 1 november is dag 1 van je menstruatiecyclus, 26 november is de laatste dag. Je cycluslengte is dan 26 dagen.

Zwanger worden

Per menstruatiecyclus ben je maar een aantal dagen vruchtbaar; de 5-6 dagen voorafgaand aan de eisprong tot en met de dag erna. De eisprong valt bij de meeste vrouwen zo’n 14 dagen voor de menstruatie, ongeacht de lengte van de cyclus. Bij vrouwen met een cycluslengte van 28 dagen is dit dus rond dag 14. Bij een cyclus van 32 dagen valt de eisprong ongeveer op dag 18. Toch kan het moment van de ovulatie per cyclus variëren. Het gebeurt regelmatig dat deze een paar dagen eerder of zelfs later komt dan verwacht.

De eisprong is het belangrijkste moment in de menstruatiecyclus, want zonder eisprong kunt je niet op een natuurlijke manier zwanger worden. Wist je dat mannelijke zaadcellen een aantal dagen in de eileiders kunnen overleven, waar ze als het ware de vrijkomende eicel opwachten? Daarom ben je in de dagen voor je eisprong ook al vruchtbaar. En geslachtsgemeenschap na de eisprong kan ook tot een zwangerschap leiden, want de eicel blijft hierna nog maximaal 24 uur in leven.

Ovulatie Calculator

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt (een cyclus die elke maand even lang is), kun je de cyclus berekenen (vruchtbare dagen en ovulatie) met onze ovulatie calculator.

Ovulatie berekenen

Je menstruatiecylcus bijhouden: wanneer weer ongesteld

Zeker als je zwanger wilt worden is je menstruatiecyclus bijhouden zeer handig. Noteer steeds in je agenda of op je kalender op welke dag je menstruatie begon en eventueel de dag van je ovulatie, mocht je dat weten. Op deze manier maak je je eigen menstruatiekalender en krijg je inzicht in je cyclus. Je kunt ongeveer voorspellen wanneer je weer ongesteld moet worden en het opsporen van eventuele onregelmatigheden is erg makkelijk.

Bovendien is de eerste dag van je laatste menstruatie zeker een dag om te onthouden. In het geval van een zwangerschap wordt deze dag gebruikt om de uitgerekende datum te bepalen.

Ovulatie bij een onregelmatige menstruatiecyclus

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het vrij lastig om het moment van de eisprong te bepalen. Je weet immers niet goed wanneer je weer ongesteld wordt. Indien je een onregelmatige cyclus hebt, wat wil zeggen dat je cycluslengtes verschillen vertonen, overweeg dan eens om te beginnen met ovulatietesten of leer de eisprong kenmerken herkennen, zodat je zeker weet wanneer je ovuleert en de kans op een zwangerschap kan vergroten.

Lees ook: Onregelmatige menstruatie en zwanger worden

Invloeden op de menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus lijkt zo gewoon, maar eigenlijk is het een heel complex gebeuren. Het kan gemakkelijk door de war geraken, waardoor je dan weer vroeger en dan weer later ongesteld wordt. De verstoring van bepaalde hormomen is de belangrijkse oorzaak van zo’n onregelmatige menstruatie. Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er helemaal geen eisprong meer tijdens de cyclus. We spreken dan van anovulatie.

Enkele redenen van een onregelmatige cyclus: stoppen met de anticonceptiepil, problemen met de schildklier, zeer intensief sporten, een hormonaal onevenwicht en voedseltekorten. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, stress, roken, overmatig alcohol- en druggebruik zijn zaken die een onregelmatige menstruatie in de hand werken.

Problemen met de menstruatiecyclus

Grote onregelmatigheden of plotselinge veranderingen in de cyclus kunnen mogelijk op een probleem wijzen, zoals PCOS. Bij een korte menstruatiecyclus, korter dan 21 dagen en en lange cyclus vanaf 35 dagen is er misschien iets aan de hand, waardoor je (tijdelijk) minder vruchtbaar bent en moeite kan ondervinden bij het zwanger worden. In zulke gevallen neem je beter even contact op met je huisarts.

Menstruatiecyclus en de pil

De anticonceptiepil of simpelweg de pil genoemd, geeft elke dag een bepaalde dosis hormomen vrij. Daardoor ontstaat er een verstoring van de verschillende fasen van de cylcus. De eisprong wordt meestal tegengehouden, en het baarmoederslijmvlies wordt ongeschikt gemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Bovendien wordt het baarmoederhalsslijm (cervixslijm) veel dikker. Daardoor kunnen de zaadcellen zich niet door de baarmoederhals richting de baarmoeder verplaatsen. Bij correct gebruik van de pil ben je niet vruchtbaar.

Er zijn twee verschillende soorten anticonceptiepillen: de gewone anticonceptiepil (combinatiepil) en de minipil die wordt voorgeschreven aan vrouwen die borstvoeding geven, rokende vrouwen boven de 35, vrouwen boven de 40 en vrouwen die om medische redenen geen anticonceptiepil met oestrogeen mogen gebruiken.

Kunstmatige menstruatiebloeding door de pil

De combinatiepil bestaat uit een strip met 21 tabletten. Dagelijks moet er een tabletje ingenomen worden tot de strip leeg is. Er volgt een stopweek van 7 dagen. Op dag 8 is de start van een nieuwe strip. Tijdens de stopweek volgt er een bloeding. Dit is geen echte menstruatie, maar een kunstmatige ontrekkingsbloeding of dervingsbloeding die ontstaat door de plotselinge daling van de hormoonspiegels. Een ontrekkingsbloeding duurt meestal wat korter en is minder heftig dan een natuurlijke ongesteldheid.

In tegenstelling tot de combinatiepil kent de minipil, welke een strip van 28 tabletten heeft, geen stopweek. De kunstmatige bloeding kun je niet zelf regelen, zoals dat bij de combinatiepil wel het geval is. Er ontstaat wel een soort van menstruatie, maar daar kun je de klok niet echt op gelijk zetten. Onregelmatige bloedingen is een groot nadeel van de minipil.

Stoppen met de pil om zwanger te worden

Stoppen met de pil om zwanger te worden kun je op elk moment, je hoeft daarvoor niet eerst je strip op te maken. Door het stoppen met de pil, ontstaat de gebruikelijke ontrekkingsbloeding. Na het pilgebruik kan het (hoeft niet) even duren voordat je weer vruchtbaar bent. De hormoonspiegels zijn wat verstoord en je lichaam moet zelf weer aan het werk om de eisprong te regelen.

Sommige vrouwen hebben veel geluk en hebben al heel snel weer een ovulatie. Dat kan al binnen één of twee weken zijn, terwijl het bij anderen enkele maanden duurt. Het teken dat je weer vruchtbaar bent, is dat je weer opnieuw ongesteld bent geworden.

Zwanger

Bij een zwangerschap ligt de menstruatiecyclus stil. Je hebt geen eisprong als je zwanger bent, en het baarmoederslijmvlies wordt ook niet afgestoten wat bij de menstruatie wel gebeurt. Het hormoon hcg (zwangerschapshormoon) dat de zwangerschap in stand houdt, blokkeert de cyclus en daarom blijft je menstruatie uit. Toch is het mogelijk om wat bloedverlies tijdens de zwangerschap te hebben en dat wordt nogal eens verward met de maandstonden als dat in het prille begin van de zwangerschap voorvalt.


You may also like...

77 reacties

 1. karima schreef:

  hoi ik stop vandaag met de pil en wil graag zwanger worden hoe moet ik dat aanpakken is namelijk de eerste zwangerschap die ik ga tegemoet komen ben sinds augustus 2010 aan de pil ethinylestradio/levonorgestrel.

  Gr.

 2. Karima schreef:

  Hey,

  Ik ben ook sinds men laatste menstruatie gestopt met de pil. En ik wil ook graag zwanger worden. Ik focus me er niet te hard op en laat komen wat komen wil. Ik heb opgemerkt dat als je er te hard mee bezig bent dat je dan symptomen denkt op te merken van een zwangerschap terwijl dit niet zo is. 🙂

  Dit is voor mij ook de eerste keer. Ben benieuwd!

  Succes ermee zou ik zeggen.

 3. Karima schreef:

  Laatste menstruatie was dus op 24 november… Spannend afwachten dus.

 4. kim schreef:

  salam karima

  ik ben gestopt sinds oktober en nog niks het is nog maar de 2 de maand maar toch hoop ik inshallah rap zwanger te zijn…lmijn laatste menstruatie was dus op 22 noveember we zullen samen afwachten hahha

 5. Karima schreef:

  InchaAllah, wens hetje van harte toe in elk geval.

  laat zeker wat weten indien je zwanger bent he… 🙂 Vanaf wanneer kan je testen?

 6. kelly schreef:

  Hallo ik ben al 3 mnd van de pil af..en we zijn vanaf jan echt bezig om zwanger te raken..ze zeggen als je elke dag gemeenschap heb beter kans op zwangerschap? maar ik las ook ergens dat dat slecht was..hopen dat ik van het jaar zwanger raak 🙂

 7. Kiki schreef:

  Ik wens het jullie allen van harte toe en mezelf ook natuurlijk. 🙂 succes allemaal.

 8. www schreef:

  ik ben ook vanaf december met de pil gestopt..hoop ook dat het snel raak is..bij de eerste was het direct raak..je moet het juist niet elke dag doen om de dag 😉

 9. sherley schreef:

  hallo ik ben sherley en 23 jaar zit met een kinderwens

  ik ben sinds 27november gestopt met de pil halverwege mijn strip dus in week 3 maw moest ik mijn pil nog tot ongev begin december innemen

  nu blijk ik mijn regels te hebben gekregen op 25december
  ik kan mijn cyclus nu niet egt weten doordat ik eerder ben gestopt met mijn pil.

  moest normaal ongesteld zijn op 22januari maar ben het nog niet.(drie dagen overtijd nu). kan wel liggen aan het feit dat mijn lichaam moet ontpillen.

  heb gisterenavond na het vrijen wel beetje bloed verloren en smorgens kwam ik wakker en zag ik wat lichtbruin verlies (praktisch niets)

  nu heb ik zo geel-bruin verlies.

  Ik wil graag zwanger worden maar ben nu eigenlijk aan het wachten tot mijn regels doorkomen want je kent dat he dat hopen en het dan uiteindelijk tog niet zijn.

  grtjs

 10. Kim schreef:

  hey,
  vroeger kreeg ik elke maand op dezelfde datum mijn maandstonden. Sinds 2 maanden geleden is dit anders. Vorige maand moest ik ze normaal de 16de krijgen, maar kreeg ik ze pas de 25ste. Nu is het de 27ste en heb ik mijn maandstonden weer niet.

  Wat kan ik hier aan doen? Ik wil ze echt laten doorkomen want ik ga binnenkort op vakantie.

  Zwanger kan ik niet zijn want ik heb een vriendin ipv een vriend. De pil heb ik ook nooit genomen en ben dat ook niet van plan.

  Wat kan ik doen om ze toch te laten doorkomen?

  alvast bedankt!

 11. Kiki schreef:

  Hey Kim,

  Ik denk dat je uw menstruatie enkel kan regelen door middel van de pil. Zo weet je wanneer je uw menstruatie doorkrijgt. Maar als je zegt dat je de pil niet neemt en ook niet van plan bent deze in te nemen dan kan ik u helaas niets niet verder helpen. Hopelijk kan iemand anders je wel helpen.

  Groetjes,

  Kiki

 12. shana schreef:

  waneer ben je het vaakst vruchtbaarste na de regels of er voor ? 😉

  • Jackie schreef:

   Hey Shana,

   Je kan natuurlijk hiervoor ook je temperatuur een paar keer opnemen voordat je ‘s ochtends opstaat.
   (wel vaginaal)
   Doe dit elke maand na je menstruatie een paar dagen totdat je temperatuur daalt en de volgende ochtend ineens stijgt. Tijdens deze nacht of die ochtend dat de temperatuur stijgt heb je, je eisprong gehad.
   bijv. op maandagochtend 36,4 en dinsdagochtend 37,0.

   Het verschil kan ook maar 0,2 zijn, maar dan weet je zeker dat je de eisprong hebt. Als je dit een paar maanden volhoud en het telkens herhaalt weet je precies op welke dag het telkens is.

   veel succes,
   groetjes Jackie

 13. Tessa schreef:

  Ik snap niets van mijn lichaam. Ik zal eerst even uitleg geven. Ik heb sinds mn 16e de pil geslikt (microgynon en diana wisselend). Ben vorig jaar op mn verjaardag 27/4/2011 gestopt met de pil. Mijn vriend en ik gingen verhuizen (van klein flat naar gewoon huis) en hadden nu eindelijk plek voor een kleintje ins ons leven.
  Gelijk begonnen met foiliumzuur en vitaminen.

  Mijn cyclus was erg onregelmatig. De eerste peer maanden is het niet gelukt. Maar gezien de onregelmatigheid verbaasde mij dat niets. Ik wou nog niet gaan testen op vruchtbaarheid en gewoon afwachten totdat het regelmatiger werd.

  Rond oktober werd ik depressief. (Dit stond volledig los van de kinderwens). Gestopt met proberen zwanger te worden. Niet weer begonnen aan pil. Wel gestopt met foliumzuur en extra vitaminen. En dus maar condooms gebruiken.

  Inmiddels heb ik therapie en antidepressiva en zodra het beter met me gaat ga ik afbouwen met de medicatie zodat we weer verder kunnen met ons baby plannetje 🙂

  Omdat ik dus wel gestopt ben met de pil ben ik nu maandelijks mijn cyclus aan t noteren. Zodat we daar straks beter op kunnen insprinen ivm vruchtbaarheid.

  Tot nu toe is dit mn cyclus:
  27 april 2011 gestopt.
  2 mei ongesteld.
  15 juni ongesteld (46 dagen)
  23 juli ongesteld (38 dagen)
  7 september ongesteld (46 dagen)
  14 oktober ongesteld (37 dagen)
  3 dec ongesteld (50 dagen)
  13 januari 2012 ongesteld (41 dagen)
  5 maart ongesteld (52 dagen)
  7 april ongesteld (33 dagen)
  29 mei ongesteld (52 dagen)
  7 juli ongesteld (39 dagen)
  …………………………………………..

  Tot nu toe ben ik nog niet weer ongesteld geweest. Ik zit al op 62 dagen nu. Ik heb de huisarts gebeld voor een afspraak. Hoe krijg ik regelmaat?

  Iemand goede ideeen?

 14. Nienke schreef:

  Heey, ik ben nienke (bijna 15) en ik ben al zo’n 3 jaar lang ongesteld. Ik ben alleen heel erg onregelmatig, namelijk 1 x in de 7/8/9/10/11/12/13 weken. Als ik ongesteld wordt komt het altijd heel onverwachts (ook altijd op verschillende dagen van de week) waardoor ik er geen rekening mee kan houden. Ook ben ik het altijd 6-8 dagen en moet ik altijd oppassen dat ik niet doorlek omdat ik het altijd heel erg ben. Ook heb ik altijd wel klachten zoals extra veel hoofdpijn ( ik heb een chronische vorm van spierspanningshoofdpijn) en ook me rug doet dan zeerder dan normaal en heb ij bijna constand bijkpijn/spierpijn enzo. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet doen want ik wil niet aan de pil. Maar moet ik hiermee naar de huisarts? Want ik wil niet aan de pil dus kan hij dan verder nog iets doen ofzo waar ik iets aan heb? Ik heb al veel op internet gezocht maar ik krijg geen antwoorden die ik zoek. Ik hoop dat er iemand is die mij een antwoord kan geven. Alvast bedankt!

 15. nicole schreef:

  Hallo ik snap er niet zoveel van die berekening ik ben 2 sep ongesteld geworden en ben tot 5 september geweest wat is dan de dag dat ik het vruchtbaarst ben mvg nicole

 16. maaike schreef:

  Ik heb e en vraag de maand juli/aug heb ik heb 22 dagen cyclus augustus sep 24 dagen en sep/okt 22 dagen. Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen.?

 17. Leslie schreef:

  Hallo,

  Ik heb een probleem! Ik neem de anticonceptiepil (cerazette), ik moet deze steeds doornemen, zodat ik mijn maandstonden niet krijg.
  Vorige week werd ik ziek, waardoor ik mijn pil niet kon nemen. Normaal gezien als ik stop met mijn pil, krijg ik op de 3e dat erna mijn maandstonden. Intussen zijn we reeds 10 dagen verder en heb ik nog steeds mijn maandstonden niet. Toen ik na 7 dagen een zwangerschapstest deed, bleek deze negatief. Ik ben nu wel ongerust dat er iets anders aan de hand is. Kan iemand me helpen?

 18. filicia schreef:

  mijn menstruate cyclus komt onrelegmatig waardoor ik niet stil bij sta wanneer het ovulatie nadert. wat moet ik allemaal doen zodat ik tenminste weet wanneer he mijn ovulatie periode is. vorige maand heb ik mijn menstruatie op 13september gekregen en voor dit maand oktober heb ik het gekegen op 23. ik wil graag in de verwachting zijn

  • wwndydddd schreef:

   tarwekiemolie van Jac Zitman is echt een wondermiddel, na 5 keer ongesteld te zijn geweest heb ik tarwekiemolie geslikt (wel heeel vies) en was gelijk die maand zwanger! google het maar eens! ben nu 33 weken zwanger 🙂
   succces!

 19. Karolien schreef:

  Hoi hoi,

  Ik heb een vraag. Wij zijn begonnen met ovulatietesten. Mijn eisprong is dan met ongeveer 10 dagen. Dat zou betekenen dat ik na 24 dagen weer ongesteld wordt. Toch wordt ik elke keer na 28/ 29 dagen weer ongesteld. Hoe kan dit? Was ik toch even zwanger? Is er wat niet goed misschien? Eerder had ik altijd een cylus van 24/25 dagen….

  Ik ben benieuwd naar antwoorden!!

 20. Li-chan Sanders schreef:

  Hallo meiden,

  Ik heb een probleem. Het is vandaag 25-11-2012 en ik ben nog steeds niet ongesteld.

  Mijn laatste menstruatie was op 16-10-2012.

  Heb afgelopen vrijdag 23-11-2012 bij de huisarts urine in moeten leveren en daar kwam uit dat ik NIET Zwanger was.

  Maar ik wordt niet ongesteld.

  Wat moet ik nu doen?

  • Mamakita schreef:

   Hoi Li-chan Sanders,

   Ik zou als ik jou was opnieuw naar je huisarts gaan.
   Er zijn wel meer vrouwen die niet positief testen op een urine test maar wel zwanger zijn.
   Je moet even aan je huisarts vragenof zij bloed willen prikken en dat willen testen op een zwangerschap, als daar uitkomt dat je niet zwanger bent dan moeten ze dan weer verder kijken.

   Ik hoop dat je hier een beetje mee geholpen bent!

   Groetjes Mamakita

 21. Li-chan Sanders schreef:

  hallo hier ben ik weer,

  Ik ben naar het Fertiliteitskliniek geweest heb een inwendige echo gehad en er bleek geen zwangerschap te zijn maar ik zat wel middenin mijn eisprong.

  De bloedtest gaf aan dat ik rond 8 uur morgens op 29-11-2012 mijn eisprong had gehad.
  Maar ben nog steeds niet ongesteld en heb nog steeds een ontzettend dikke buik.

  Wéér naar de huisarts dan maar!

  Hartelijk bedankt mamakita voor je berichtje!

  • moedertje schreef:

   Ik zou maar heel even wachten je word ongeveer 2 weken na je eisprong weer ongesteld! dus wacht maar eerst even rustig af! veel succes!

 22. bolly schreef:

  Hi ik word 28 oktober ongi en heb 12 november en laprascopie gehad verklevingen verwijderd. Nu heb ik sex gehad op 20november ben nog steeds niet ongesteld zal t zijn dat ik zwanger ben

 23. Missy26 schreef:

  Hoe weet je nou precies wanneer je het meeste kans hebt om zwanger te worden snap het niet helemaal meer..! Als je 1 dec. ongesteld bent geworden en 5 dec. ben je klaar..?

 24. sharlina schreef:

  hallo
  ik had een klein vraagje vandaag is mijn eerste dag na mijn ongsteldheid en ik heb sex gehad met mijn vriend en hij had geen condoom en ik had de pil niet ingenomen zou ik na mijn eerste dag van mijn ongestledheid zwanger kunnen geraken ? bedankt voor jullie antwoorden alvast
  grtjes

 25. Sanne schreef:

  Kun je als je maagd bent ook zwanger worden? Want dat ben ik en ben ook nog gew ongesteld, maar mss komt het door ut vingeren? Dat je vriend mss nog sperma in zn hand had. Kan dat? Help me alstublieft.

 26. anoniem schreef:

  Hallo,,
  De eerst dag van mijn laatste menstruatie was op 8 augustus 2012.. en daarna ben k helemaal niet meer geworden.. ik maak me nu wel heel erge zorgen. Mijn ongesteldheid is altijd al onregelmatig geweest.. maar nu duurt het wel erg lang. De huisarts os op dot moment op vakantie. En k begin nu wel een beetje in paniek te raken. Ik eet weinig ongezond, ik heb ondergewicht.. en zwanger ben k ook niet.. wat zou er dan wel aan de hand kunnen zijn?

 27. Sylvia schreef:

  Hey in januari ben ik 5 dagen ongesteld geweest, normaal gezien zou ik op 16 februari terug ongesteld moeten zijn. Ik ben nu al enkele dagen overtijd, maar niet zwanger! Is mijn ovulatiecyclus hierdoor ook ontregeld?

 28. Melenay schreef:

  Hi, ik wordt altijd om de 17-19 dagen ongesteld en ben 22 jaar oud. Best wel vaak vind ik. Is dit erg? Want ik zat nog te denken om naar de huisarts te gaan, want ik vind het wel vervelend om zo vaak ongesteld te worden en het duurt ook altijd 5-7 dagen.

 29. essa schreef:

  Heey ik werd ongesteld op 26augustus.toen werd ik niet ongesteld
  Op september,en wel op oktober en op november en december niet
  Toen had ik het weer van januari-mei en opeens op juni niet
  Ik moest eigenlijk op 12 juni 2013 ongesteld worden.maar het is nu bijna
  Juli en ik ben nog,steeds niet ongesteld hoe kom dat?
  Kunnen jullie me helpen?

 30. Li-chan Sanders schreef:

  Hallo meiden,

  Heb een tijdje niet getypt en dit kwam omdat ik na de miskraam van 27 augustus 2012 een tijdje rust wou. Wij zijn weer begonnen vanaf April 2013 maar mijn partner heeft door een operatie aan zijn endeldarm koorts gehad wat van invloed had op zijn zaadkwaliteit.

  Dat is zó verslechterd dat we nu alleen nog via ISCI (reageerbuisbaby) een kindje kunnen krijgen. Dit willen we liever niet.

  Nu had ik op 16 september ongesteld moeten worden en ben tot op heden niet geworden. Zit nu op dag 34/35 van mijn cyclus en nog steeds niks.

  Heb ook geen krampjes ofiets wel heb ik gespannen en pijnlijke borsten en tepels en een opgezwollen buik. Verder plas ik iets meer dan normaal.

  Heb vanmorgen een test gedaane n die was NEGATIEF!

  Moet ik wachten of wat moet ik nu? Snap helemaal niks meer van mijn lichaam!

  Heb elke maand een andere cyclus ondanks dat ik aan de Duphaston en Chlomid zit!

  Kan iemand mij helepen?

  • Ilse schreef:

   Hallo Li-chan Sanders,

   Een negatieve zwangerschapstest wil niet zeggen dat je niet zwanger bent. Om zeker te zijn, laat je beter bij de huisarts je bloed testen.
   Bij mijn eerste twee zwangerschappen had ik ook steeds een negatieve zwangerschapstest. Via advies van een collega van mijn man, heb ik bij mijn huisarts mijn bloed laten testen en daar bleek ik wel zwanger te zijn. Het HCG hormoon stond te laag om het via de urine te kunnen testen.

   Groetjes,
   Ilse

 31. Den schreef:

  Hallo,

  Misschien kunnen jullie me helpen,
  Ik ben 29 juli ongesteld geworden toen laaste keer 3 september daar zat 37 dagen tussen nu heb ik weer gerekend 37 dagen verder en dat had vandaag moeten zijn alleen weet ik van mezelf dat ik op een maandag of dinsdag ongesteld word , ik ben ma
  En di 2 dagen misselijk geweest heb de hele nacht niet geslapen komt het door de stress of zal ik zwanger zijn? Ik weet even niet wat ik moet doen Gr

 32. mariska31 schreef:

  mij laste ongi was op 26 sept en ik ben 7 weken over tijd is de kans groot zwanger te zijn

 33. filicia schreef:

  Hallo

  Mijn laatste cycles was eergister! Ik was naar mijn gynaecoloog geweest en die zei dat alles van mij goed is! Toen k naar mijn huis arts was geweest en haar uitlegde wat d gynaecoloog gezegd had zei ze dat mijn vriend een sperma onderzoek moest doen waaruit blijkt dat zijn sperma zwak is! Nu vragen wij ons af als het via de reageerbuis moet geschieden of rustig wachten! H stress we’ll,waarvan h soms slecht eet! Mijn cylus komt we’ll onregelmatig
  Mijn huisarts zei dat k niet zomaar pillen moet in slikken,want de fout zit niet bij mij! A.u.b een reactie van uwer zij,want k wil graag een kind maar weet geen raad meer wat te doen!

  • Peter schreef:

   Als het sperma te weinig zaadcellen bevat kun je dit aantal vergroten. Onder andere door de aanmaak van het stresshormoon te voorkomen of testosteronproductie op te hogen. Daarnaast kunnen de spermazoiden als ze te inactief zijn, actiever gemaakt worden. Om dit te behandelen kun je betrekkelijk eenvoudige zaken inzetten. Wij leggen je graag uit hoe.

   http://www.omcnederland.nl/zwangerschap

   • filicia schreef:

    Nog bedankt dat u op mijn mail heeft gereageerd! Ik woon in Suriname!
    Mijn vriend en k waren afegelopen 3 weken naar een Gezondzorg therapeut geweest en die man drukte onder mijn vriend zijn tenen met een klauw vorm
    En zei dat het probleem bij hem ligt omdat hij te lang staat,hij vermoeid
    Waardoor wanneer hij omgang moet hebben hij niet te lang erectie heeft.
    Die heer heeft mijn vriend uitgelegd wat h elke dag gaat moeten doen!
    Hij heeft vele koppels met zulk probleem geholpen.

  • Michaela schreef:

   Filicia, Het geeft meerdere mogelijkheden, IUI IVF Ziekenhuis of Fertiliteitscentrum kan je daar verder helpen.

   • filicia schreef:

    Nog bedankt voor je reactie.
    Michaela,maar gaat het we’ll lukken? Want is niet 100% gegarandeerd toch

    • Michaela schreef:

     Garantie krijg je niet, Ik kan niet “alleen” zwanger worden dus ik krijg alleen geen eisprong, ben in Behandeling van Fertiliteits Behandelcentrum Geertgen in Elsendorp. Daar doen zij wel onderzoeken en overleggen met jullie samen wat jullie het best kunnen doen. ik heb IUI gehad en was meteen zwanger, andere die zijn al heel lang bezig en zijn nog altijd niet zwanger. Maar als je perse een kind wilt moet je eens erover naar denken of je je niet wilt helpen laten.
     Op zwangerschapspagina.nl kun je heel veel informatie krijgen en daar zijn heel veel vrouwen met het zelfde probleem. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. Groetjes

   • filicia schreef:

    Hartstikke bedankt michaela! Zo,dat is we’ll goed nieuws zegt! Ik woon in Suriname! Ik zal die stapt maar plegen! Ik zal een afspraak maken met de gynacoloog van ‘slandshospitaal voor verdere behandeling!

 34. cha schreef:

  Hey Filicia, je kan zwanger worden met behulp van ivf_behandelingen aangezien zijn sperma te zwak is. De kans dat het dan gaat lukken is wel reëel groot.

 35. filicia schreef:

  Dus dat ook nog he

 36. llily schreef:

  Mmijn laaste menstruatie was 21 maart.wanneer is mijn ?volgende menstruatie weer en mijn ovulatie periode

 37. Tanja schreef:

  Wat geldt als de eerste dag van je menstruatie? Ik heb altijd een dag of drie heel weinig lichtbruin bloedverlies. Pas op dag drie of vier zet het door en wordt het veel en helderrood. Wat is de eerste dag van mijn cyclus?

 38. candyanthony schreef:

  Hallo,

  Ik was op 12-04-2014 voor het laatst van mijn menstuatie.
  Ik moest deze week worden maar n.o.d dus even afwachten op volgendeweek.

  Gr candy

 39. candyanthony schreef:

  Ik ben wel steeds misselijk en moe maar dat wil niet altijd zeggen dat het zo is

 40. Anoniem schreef:

  Ik snap jullie niet echt! D:

 41. Anoniem schreef:

  Ik snap jullie niet!

 42. Mo schreef:

  Hallo,

  Mijn vriend en ik hebben 10 jaar leeftijd verschil en ik had nooit haast met kinderen krijgen maar nu wil ik wel heel graag aangezien hij al 40 jaar is. Sinds maart vorig jaar ben ik gestopt met de pil. Februari dit jaar kwam ik op deze site terecht om mijn ovulatie te berekenen en las de tip om foliumzuur te slikken, dat doe ik dus nu 4 maanden en nog hebben we geen succes. Ik wil er niet te veel mee bezig zijn en ben dus ook nog niet bij de dokter geweest. De week na mijn ongesteldheid hebben we ongeveer iedere 2 a 3 dagen gemeenschap maar daarna gaat er soms een week voorbij zonder. Ook blijf ik na onze gemeenschap 10 minuten in bed liggen maar over het algemeen moet ik daarna na het toilet om te plassen. Tijdens onze gemeenschap gebruiken we vaak glijmiddel. Kan het plassen na onze gemeenschap óf het glijmiddel óf weinig sex ná mijn ovulatie leiden tot niet zwanger raken?

 43. kim schreef:

  ik heb weer een bloeding gehad kan dat dan zeggen dat ik zwanger ben?
  alleen het probleem is ik heb de test er na gedaan en die was negatief hoe komt het dan dat ik een bloeding krijg als de test negatief is??

  met mvg
  kim

 44. Meid 25 schreef:

  Hallo dames,

  Misschien kunnen jullie mij helpen.

  Ik probeer nu al enkele maanden circa 5 maanden zwanger te worden. Tot op heden niet gelukt.
  Nu is het het resultaat van deze maand afwachten. Dag van menstruatie is op 31 mei.

  Moet ik me zorgen maken?

 45. Setty schreef:

  Hallo lieve dames,

  Ik ben 23 jaar en wil heel graag zwanger worden!
  Mijn laatste menstruatie was 28 april die heb ik tot de dag
  Van vandaag niet gekregen ik denk en hoop dat ik
  Zwanger bent!!
  Maar ik heb vorige week zaterdag een test gedaan
  En die was neg ik heb vandaag week een test gedaan
  En die was weer neg ik weet niet meer wat ik moet
  Doen hebben jullie misschien ervaring hiermee?

  Ik heb ook op internet gelezen over schijnzwangerschap
  Zou dat misschien aan de hand zijn met mij?

  Aub help me

  • jongedame schreef:

   Als je nogsteeds niet ongesteld ben en alles komt nog steeds negatief uit zou ik even langs de huisarts gaan miss is er wat meer aan de hand. Maar zie dat dit een oude bericht is dus hoe zit het nu met je?

   Groetjes

 46. Angie schreef:

  Volgens mij is mijn cyclus in de war of ik bereken dingen verkeerd. 18 mei laatste periode, de volgende zou dan de 26e moeten beginnen maar dat is niet zo. Hoe kan dat?

 47. steve schreef:

  als je de 50 net gepasseerd bent en je heb paar maanden niet de mentruati gehad en je heb sex met elkaar gehad kan je dan als nog zwanger worden ? ook al is de menopauze aan de gang of is geweest ?

  • jongedame schreef:

   Hallo,

   Dat kan het is mogelijk dat je een paar eitjes heb die voor je 45e niet sterk genoeg waren om naar je baarmoeder te gaan en dat ze nu wel een weg hebben gevonden. Maar ik zou voor de zekerheid naar de huisarts gaan misschien kn zij/hij u beter er mee helpen

   Veel geluk

 48. MVH schreef:

  Hallo, ik ben pas 19.

  normaal gesproken word ik op de 14e ongesteld. Sinds mijn verjaardag 11/7 is dit veranderd , ik zou dus de 14e ongi moeten worden maar dit werd een week later opnde 21e juli, normaal gesproken ben ik zo lek als een vergiet en lekte vaak door. De afgelopen keer ben ik maar 3/4 dagen geweest en “netjes binnen de lijntjes” terwijl ik daarvoor 5/6 dagen was en meer bloed verlies had ook had ik deze verlate keer geen last van hoofdpijn of krampen. Nu een maand later (Augustus) ben ik weer niet op de 14e geworden, ik heb op die dag wel steken gehad wat doortrok naar mijn onderrug. Heb wel een test gedaan maar die was negatief, misschien nog wat te vroeg..

  Kan het zijn dat ik zwanger ben of is mijn cyclus veranderd?

  Groetjes’x

  • jongedame schreef:

   Hooi meid
   ik had dat ook maar als je gewoon elke maand ongesteld word is er niks aan de hand als je het erg vind dat je cyclus veranderd is moet je het bij houden met een app of aan de pil gaan. En als je nogsteeds niet ongesteld word dan moet je gewoon weer en test doen als het een helle maand weg nlijft moet je even langs de huisarts

   Veel geluk meid

 49. kim schreef:

  heey

  ik heb nu vorige week maandag 25.08.2014 mijn regels gehad maar ik heb ze maar 4 dagen gehad
  is dit dan nog normaal? het probleem doet zich voor door vorig weekend de zaterdag 23.08.2014 ging naar het toilet het probleem is ik kuiste mij vanonder af en nam bloed mee dus ik dacht heb mijn regels maar dat was dus niet is dat normaal?

  ik vraag me zelfs af of ik wel degelijk zwanger kan geraken. want heb 2 tot 3 weken een test gedaan en die was negatief.
  ik wil hierbij zeggen mijn jongere zus is zwanger geweest van een zoontje en mijn andere jongere zus ook hier bij waren wel complecatie’s bij wegens reden. dus is mijn vraag hoe komt het dan dat ik niet zwanger geraak?

 50. Elsa schreef:

  ik ook ik heb buikpijn en ik ging wat cola drinken en toen ging het over

 51. Lies schreef:

  Juni gestopt met de pil, inmiddels 2keer ongesteld geworden..
  laatste keer moest ik op dinsdag ongesteld wore maar het gebeure nu pas op donderdagavond..en vloeide weinig of bijna niet en was donker van kleur vandaan laatste dag vn ongesteltheid lichte krampen en de dag ervoor en mijn ruikvermogen is wel sterk
  en nu is de vraag of het zo mag zijn dat k zwanger ben..

 52. Kathy schreef:

  Hoi ik heb een vraag, mijn cyclus is altijd 27 dagen. Vorige maand is het 29 dagen geweest. Nu ben ik aant tellen en had gisteren dus ongesteld moeten zijn. ( Cyclus van 27 dagen dus )
  Kan het zijn dat ik na die 27 dagen al ongesteld was maar, later uit mijn is gekomen of is het echt 29 geweest? Gr

 53. ria schreef:

  hoi ik heb een vraag. 19 oktobr moest ik me menstruatie krijgen maar het is al 23 nov en ng steeds niet gekregen wat kan ik nu doen?? ik heb wel een onregelmatg cyclus.

 54. Kim schreef:

  Ik heb een vraagje. Mijn menstruatie cyclus is onregelmatig, maar ik wil graag weten wanneer mijn cyclus begint. Voor mijn menstruatie verlies ik altijd 1 of 2 dagen bruin slijmverlies (oud bloed van de vorige menstruatie) is dat het moment dat mijn nieuwe menstruatiecyclus begint of pas op de dag dat het echt rood bloed verlies? Hierdoor raak ik dus namelijk in de war wanneer mijn cyclus begint en hoe lang hij duurt..

  • NM schreef:

   @kim, je vergist je waarschijnlijk in de term ‘oud bloed’. Dit is namelijk veel verser dan je denkt, namelijk maximaal 30 uur oud. Je cyclus begint dus op dag 1 van dit gebeuren.

 55. lienneke schreef:

  Hallo,
  Ik heb eens een vraagje.
  Ik moest normaal gisteren met mijn pil beginnen. Maar ik ben ze thuis vergeten.
  Kun je zwanger geraken de eerste dagen dat je met de pil moet beginnen?

 56. amelia boer schreef:

  mijn dochter en ik
  gaan van de zomer vaklantie naar spanje
  wij wilen vragen dat wij in die dagen ook ongesteld worden
  18 augustus tot 29 augustus zitten wij in spanje zijn geworden ongesteld 4 mei tot 9 mei en 20 mei tot 25 mei hoop kunnen jullie ons helpen

 57. Alex schreef:

  K hb dit nodig voor de school?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *