positieve zwangerschapstest zwangerschapstest positief

Een positieve zwangerschapstest, ben ik echt zwanger?

Eindelijk is het zover, je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen. Het feit dat de zwangerschapstest positief is, bevestigt de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hcg in je urine. Dit hormoon wordt na de innesteling van de bevruchte eicel geproduceerd. Je bent dan zwanger! Lees hier alles over de positieve zwangerschapstest en wat je daarna moet doen en eventueel moet regelen.

Positieve zwangerschapstest

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Bij de ene zwangerschapstest moet je streepjes aflezen, bij de andere rondjes, plusjes of bij een digitale test verschijnt er het woordje “zwanger” als deze positief is. Wat ze allemaal gemeen hebben, is het resultaat: als de zwangerschapstest positief is, is de innesteling van de bevruchte eicel een feit en zit er hcg (zwangerschapshormoon) in je urine. Lees wel van te voren goed de bijsluiter, want het is belangrijk dat je de resultaten van de test afgelezen hebt binnen de aangegeven tijd. In dat geval is het resultaat voor 99% betrouwbaar.

Tijfels over een positieve zwangerschapstest

Soms kan een positieve zwangerschapstest voor twijfel zorgen, bijvoorbeeld als er een licht streepje op de zwangerschapstest verschijnt. Dit gebeurt vaak als er getest wordt met een minder gevoelige zwangerschapstest, door te vroeg testen of te veel drinken voor het uitvoeren van de test. Een licht streepje betekent hoe dan ook dat je zwanger bent.

Zwangerschapstest positief: wat doen, wat regelen?

Wanneer je met een positieve zwangerschapstest in je handen staat, spoken er ongetwijfeld een hoop vragen door je hoofd. Ik ben zwanger en nu ? Wat moet ik nu doen en wat ik moet ik nu regelen? Hoe zit het met mijn voeding? Moet ik naar de dokter? Zeker als dit je eerste zwangerschap is, weet je niet goed wat je allemaal kunt verwachten en wat je moet doen. Hieronder staan de belangrijkste dingen:

De bevallingsdatum berekenen

Natuurlijk wil je graag weten wanneer je kindje ongeveer geboren gaat worden. Dit noemen we de uitgerekende datum of de bevallingsdatum. Hier kun je deze bevallingsdatum berekenen.

Maak een afspraak met de verloskundige

Als je een positieve test hebt, maak dan een afspraak met een verloskundige bij jou in de buurt. Je mag voor het eerst langs als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Je hoeft in principe niet eerst naar de huisarts. Mocht je toch twijfels hebben over de uitslag van de test, vraag dan aan de huisarts om een bloedafname. In je bloed kunnen ze namelijk ook zien of je zwanger bent!

Leef en eet gezond

Verder is het belangrijk dat je vanaf nu goed op je voeding let en gezond leeft. Er groeit nu immers een klein mensje in je buik die je de allerbeste start wilt geven. Rook niet, drink geen alcohol, gebruik geen drugs en schrap de volgende voedingsmiddelen: rauw (en niet goed doorbakken) vlees, rauwmelkse kazen (au lait cru), vacuümverpakte vissoorten zoals gerookte zalm, niet goed gebakken eieren. Ze kunnen ziektes zoals toxoplasmose en listeriose veroorzaken, wat gevaarlijk is voor je ongeboren baby!

Slik foliumzuur

Ben je nog niet begonnen met het slikken van extra foliumzuur? Dan is het nu het moment! De inname van extra foliumzuur tijdens de eerste maanden van de zwangerschap verkleint de kans op een kindje met een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Genieten

Verder moet je op dit moment nog niet zo heel veel doen, vooral genieten van het bijzondere moment. Bereid je wel alvast voor op de eerste zwangerschapsverschijnselen. Ze kunnen je het leven soms behoorlijk zuur maken! Heb je het goede nieuws al aan je partner verteld? Je zou je positieve zwangerschapstest in kunnen pakken in mooi cadeaupapier en dat aan hem geven!

Tip: gratis babydozen aanvragen

Ouders van Nu boxen 468x60 gif

Vraag alvast de gratis babydozen aan boordevol leuke cadeautjes voor mama en baby en tijdschriften (alleen voor NL)

3 reacties op “Een positieve zwangerschapstest, ben ik echt zwanger?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *