Ik heb een positieve zwangerschapstest. En wat nu?
Eindelijk is het zover! Je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen. Je bent zwanger!

Het feit dat de zwangerschapstest positief is, bevestigt de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon ofwel hcg hormoon in je urine. Dit hormoon wordt na de innesteling van de bevruchte eicel in grote hoeveelheden geproduceerd. JLees hier alles over de positieve zwangerschapstest en wat je daarna zoal kunt en moet doen en eventueel moet regelen.

Positieve zwangerschapstest

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en meren zwangerschapstesten op de markt. Kruidvat, Action, Etos, ClearBlue, … Bij de ene zwangerschapstest moet je streepjes aflezen, bij de andere rondjes, plusjes of bij een digitale test verschijnt er het woordje “zwanger” als deze positief is.

Wat ze allemaal gemeen hebben, is het resultaat: als de zwangerschapstest positief is, is de innesteling van de bevruchte eicel een feit en zit er hcg (zwangerschapshormoon) in je urine. Lees wel van te voren goed de bijsluiter, want het is belangrijk dat je de resultaten van de test afgelezen hebt binnen de aangegeven tijd. In dat geval is het resultaat voor 99% betrouwbaar.

Tijfels over een licht positieve zwangerschapstest

Soms kan het testresultaat voor twijfel zorgen. Bij een digitale zwangerschapstest kun je echt niet om de uitslag heen. Bij testen waarbij je zelf de uitslag moet interpreteren ligt dat toch wat anders. Veel vrouwen denken dat er een hele duidelijke gekleurde lijn of stip op het testventer moet verschijnen, maar dat is niet zo. Ook een lichte of vage streep op de zwangerschapstest is een positief resultaat. Bij een licht positieve zwangerschapstest ben je gewoon zwanger. Zo staat het ook precies in de bijsluiter van de zwangerschapstest.

Een vage lijn of streep verschijnt op de test als de test niet zo gevoelig is, door te vroeg te testen of door te veel drinken voordat de test uitgevoerd word.

Zwangerschapstest positief: en nu? Wat doen?

Wanneer je met een positieve zwangerschapstest in je handen staat, spoken er ongetwijfeld een hoop vragen door je hoofd. Ik ben zwanger en nu ? Wat moet ik nu doen en wat ik moet ik nu regelen? Hoe zit het met mijn voeding? Moet ik naar de dokter? Zeker als dit je eerste zwangerschap is, weet je niet goed wat je allemaal kunt verwachten en wat je moet doen. Hieronder staan een aantal tips voor je.

De bevallingsdatum berekenen

Natuurlijk wil je graag weten wanneer je kindje ongeveer geboren gaat worden. Dit noemen we de uitgerekende datum of de bevallingsdatum. Hier kun je deze bevallingsdatum berekenen.

Een afspraak met de verloskundige maken

Zodra je een positieve test hebt, kun je een afspraak maken met een verloskundige bij jou in de buurt. Zij zal je zwangerschap verder opvolgen. Je mag voor het eerst langs als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Naar de dokter hoef je helemaal niet. Alleen als je echt twijfelt over de uitslag van je zwangerschapstest, zou je even langs kunnen gaan voor een bloedafname. In je bloed kunnen ze namelijk ook zien of je zwanger bent!

In België gaat het er net iets anders aan toe. Daar worden zwangerschappen meestal opgevolgd door een gynaecoloog en in veel mindere mate door een vroedvrouw of verloskundige. Van zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met een gynaecoloog naar keuze of een vroedvrouw als je dat liever hebt.

Leef en eet gezond

Verder is het belangrijk dat je vanaf nu goed op je voeding let en gezond leeft. Er groeit nu immers een klein mensje in je buik die je de allerbeste start wilt geven. Rook niet, drink geen alcohol, gebruik geen drugs en schrap de volgende voedingsmiddelen: rauw (en niet goed doorbakken) vlees, rauwmelkse kazen (au lait cru), vacuümverpakte vissoorten zoals gerookte zalm, niet goed gebakken of zacht gekookte eieren. Ze kunnen ziektes zoals toxoplasmose en listeriose veroorzaken, wat gevaarlijk is voor je ongeboren baby!

Slik foliumzuur

Ben je nog niet begonnen met het slikken van extra foliumzuur? Dan is het nu het moment! De inname van extra foliumzuur tijdens de eerste maanden van de zwangerschap verkleint de kans op een kindje met een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Genieten

Verder moet je op dit moment nog niet zo heel veel doen, vooral genieten van het bijzondere moment. Bereid je wel alvast voor op de eerste zwangerschapsverschijnselen. Ze kunnen je het leven soms behoorlijk zuur maken! Heb je het goede nieuws al aan je partner verteld? Je zou je positieve zwangerschapstest in kunnen pakken in mooi cadeaupapier en dat aan hem geven!


You may also like...

5 reacties

 1. Vatsha schreef:

  Hoi k hb een test gedaan en ik zie 2strepen

 2. Lidusa schreef:

  Hallo ik heet lidusa ik heb drie maanden mijn maandstonden niet gehaad maar ik heb geen licht roze bloed verlies gehad kan ik toch zwanger zijn ?

 3. Lidusa schreef:

  Ik zou graag zwanger willen zijn

 4. Manuela schreef:

  Hoi ik heb een zwangerschapstest gedaan een maand geleden en die gaf heel licht streepje aan en ik doe een andere test en die geeft niks aan ben ik nou wel zwanger of niet en alebij zijn met ochtend urine gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *