miskraam opwekken curettage medicijnen

Miskraam opwekken: medicijnen of curettage

Wanneer tijdens een echografie blijkt dat het kleintje in je buik geen hartactiviteit meer vertoont en vastgesteld werd dat de zwangerschap beëindigd is, kun je er voor kiezen om de miskraam op te wekken. Een miskraam opwekken kun je met medicijnen of door middel van een curettage.

Miskraam opwekken met medicijnen

Een miskraam opwekken kan met prostaglandinen-tabletten. De merknaam van deze medicijnen is Cytotec (Misoprostol). Dit medicijn wordt door de gyneacoloog voorgeschreven. Elke twee uur breng je twee tabletten diep in de vagina in. De spieren van de baarmoeder zullen hierdoor samentrekken; je krijgt weeën. Door deze samentrekkingen komt de miskraam (meestal) op gang. Bij ongeveer 90% van de vrouwen helpen deze medicijnen, bij ongeveer 10% moet een curettage uitgevoerd worden omdat er resten zwangerschapsweefsel in de baarmoeder achtergebleven zijn. Soms hebben de medicijnen helemaal geen effect en moet er toch nog een curettage uitgevoerd worden.

Miskraam opwekken door een curettage

Een curettage is een gynaecologische ingreep in de operatiekamer van het ziekenhuis. De gynaecoloog brengt via de vagina een dun slangetje in de baarmoeder en zuigt de baarmoeder leeg of maakt de baarmoeder schoon met een curette, een soort lepeltje. Je gaat hiervoor onder narcose. Als er geen complicaties optreden, mag je dezelfde dag nog naar huis. Het voordeel van deze manier van een miskraam opwekken is dat een curettage een hoge slagingskans heeft (99%). Het nadeel van een curettage is dat er complicaties kunnen optreden zoals infecties, kans op verklevingen en perforatie van de baarmoeder (welke normaal gesproken weer gewoon herstelt).

► In de patiëntenfolder van het Antoniusziekenhuis lees je meer over een miskraam en curetage.

2 reacties op “Miskraam opwekken: medicijnen of curettage”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *