missed abortion

Missed abortion – miskraam zonder typische verschijnselen

De term missed abortion betekent dat de zwangerschap niet meer in tact is, terwijl de miskraam niet op gang komt. De typische symptomen van een miskraam zoals bloedverlies en krampen in de onderbuik ontbreken, waardoor je niet doorhebt dat er iets mis is. Je denkt dat je zwanger bent en alles goed gaat, maar ondertussen is dit niet het geval. Een missed abortion gebeurt meestal in het eerste trimester van de zwangerschap, soms ook wel in het tweede trimester.

Hoe ontstaat een missed abortion

Na de conceptie maakt de bevruchte eicel de reis richting de baarmoeder, nestelt zich in en groeit verder. Helaas gaat er wel eens iets mis, waardoor de ontwikkeling van de zwangerschap stopt. Het kan zijn dat er geen embryo ontwikkelt; er is alleen een leeg vruchtzakje aanwezig. In medische termen wordt dit een blighted ovum genoemd. Een ontwikkelde embryo kan op een gegeven moment stoppen met groeien en het hartje stopt met kloppen. Bij een missed abortion komt de miskraam niet spontaan op gang.

Afnemende zwangerschapssymptomen

Je lichaam kan nog steeds zwangerschapssymptomen afgeven ondanks het feit dat je zwangerschap niet meer in tact is. Toch gebeurt het vaak dat deze symptomen langzamerhand minder worden, omdat het zwangerschapshormoon hCG daalt. Je borsten kunnen bijvoorbeeld minder gevoelig gaan aanvoelen en de misselijkheid lijkt te minderen voordat je het eigenlijk verwacht.

De ontdekking van een missed abortion

Een missed abortion zal duidelijk worden tijdens een echografie. Op dit moment krijg je te horen dat er iets mis is: dat het vruchtzakje leeg is of dat het hartje van het embryo niet klopt of dat het embryo gestopt is met groeien. Door dit vreselijke nieuws wordt je direct van je roze wolk geschopt. Gun jezelf de tijd om dit slechte nieuws te verwerken.

Hoe nu verder?

Je kunt beslissen om de natuur zijn gang te laten gaan en afwachten tot de miskraam uiteindelijk zelf spontaan op gang komt. De miskraam opwekken behoort ook tot de mogelijkheden: je kunt een curettage laten uitvoeren; met een zuigbuisje wordt het embryo of de foetus en ander zwangerschapsweefsel uit je baarmoeder verwijderd. Je kunt medicijnen krijgen die de baarmoeder laat samentrekken en zo de miskraam in gang zet. Nadat je het slechte nieuws ontvangen hebt, hoef je niet direct te beslissen wat je nu zult gaan doen. Neem hier gerust even de tijd voor. Bekijk de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden en kies voor de manier waarvan jij denkt dat die het beste is.

Als je een miskraam hebt gehad, is het helemaal normaal dat je bang bent dat het opnieuw gebeurt. Toch een klein lichtpuntje: bij de meeste vrouwen die een miskraam hebben doorgemaakt, gaat de volgende zwangerschap wel gewoon goed. Lees hier meer over zwanger worden na een miskraam.

► Heb jij al eens een missed abortion doorgemaakt? Wanneer ondekte je het? En hoe is de miskraam uiteindelijk op gang gekomen?

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer over zwanger worden en de zwangerschap…

17 reacties op “Missed abortion – miskraam zonder typische verschijnselen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *