nageboorte

Nageboorte: de uitdrijving van de placenta

Nageboorte

De placenta (moederkoek) zorgt er de gehele zwangerschap voor dat je kindje goed kan groeien; het krijgt zuurstof en voedingsstoffen uit jouw bloed en wordt beschermd tegen een tal van bacteriën. Na de geboorte van je baby laat de placenta los van de baarmoederwand waar deze negen maanden lang aan vast heeft gezeten. De geboorte van de placenta wordt ook wel de nageboorte genoemd.

Uitdrijving van de nageboorte

De bevalling zit erop. Althans, bijna dan toch. Je kleintje is geboren en de navelstreng is doorgeknipt. Maar de placenta moet er nog uit. Ongeveer een kwartiertje na de geboorte van je baby zul je weer wat weeën voelen; de baarmoeder trekt samen om de placenta los te laten. Wees niet ongerust, deze weeën zijn niets in vergelijking met ontsluitingsweeën. Terwijl de verloskundige of gynaecoloog op je buik drukt en zachtjes aan de navelstreng trekt, krijg je de opdracht om nog een keer te persen. Dat maakt de geboorte van de placenta mogelijk. Het gebeurt wel eens dat het wat langer duurt voordat de placenta los laat. Mocht het te lang duren dan krijg je een injectie met het hormoon oxytocine. De placenta zal dan loslaten door de krachtige samentrekkingen van de baarmoeder die de injectie veroorzaakt. En heel soms werkt het lichaam niet mee. Een spontane uitdrijving van de placenta blijft uit. Wanneer de placenta na een uur nog niet geboren is, dan moet de placenta onder volledige narcose operatief verwijderd worden.

Controle van de nageboorte

Als de nageboorte uitgedreven is, kijkt de verloskundige of deze compleet is en er normaal uitziet. Uit de nageboorte kunnen belangrijke dingen afgeleid worden. Of de placenta bijvoorbeeld goed heeft gewerkt tijdens de zwangerschap. Ben je benieuwd hoe de nageboorte eruit ziet? Je verloskundige zal het je zeker laten zien als je dat wenst.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *