Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger. Kan dat?

Ondanks het feit dat een verkeerde testuitslag wel eens voorkomt, betekent een negatieve zwangerschapstest meestal dat je niet zwanger bent. Meestal dan… Het kan namelijk gebeuren dat er bij een negatieve zwangerschapstest toch een baby op komst is. Hoe zit dit precies?


Ik heb een negatieve zwangerschapstest. Kan ik toch zwanger zijn?

Je bent er van overtuigd dat je mama wordt, want je hebt één of meer duidelijke zwangerschapsverschijnselen. Toch heb je een negatieve zwangerschapstest. Er zijn een aantal redenen waarom die test (nog) niet positief is.

Redenen voor een negatieve zwangerschapstest

Je hebt te vroeg getest

De zwangerschapstest die je thuis doet, meet het zwangerschapshormoon hCG in de urine. Dit hormoon wordt pas aangemaakt vanaf de innesteling, ruim een week na de bevruchting van de eicel. Het hCG kan alleen aangetoond worden als er voldoende van in de urine zit.

Te weinig zwangerschapshormoon

Natuurlijk willen de meeste vrouwen zo snel mogelijk weten of er een baby op komst is. Logisch, maar het is niet verstandig om vroeger te testen dan op de verpakking van de zwangerschapstest staat aangegeven. Het duurt zeker een paar dagen na de innesteling voordat er voldoende hCG te meten is. Mocht je toch een test doen dan kun je een vals negatieve zwangerschapstest – zoals dat heet als je een negatieve zwangerschapstest hebt en uiteindelijk toch zwanger bent – krijgen.

Een vals negatieve uitslag kan trouwens ook voorvallen bij een vroege zwangerschapstest. Zo’n test heeft dan wel minder hCG nodig om positief te zijn, toch kan het nét nog niet voldoende zijn op de dag waarop je volgens de fabrikant kan testen.

Lees ook: wanneer zwangerschapstest doen

Soms gebeurt het dat je een negatieve zwangerschapstest hebt terwijl je niet te vroeg getest hebt. De opbouw van het zwangerschapshormoon kan bij jou dan misschien net wat langzamer gaan dan bij de gemiddelde zwangere vrouw. Of het kan zijn dat je eisprong wat later was.

Geen ochtendurine gebruikt

Een andere reden voor een negatieve zwangerschapstest is dat de urine niet geconcentreerd genoeg was. In ochtendurine zit meer van het hormoon hCG. Dat is de reden waarom er geadviseerd wordt om een zwangerschapstest met ochtendurine te doen.

Overtijd en negatieve zwangerschapstest

Je kunt twee dingen doen als je overtijd bent en de test nog steeds aangeeft dat je geen baby verwacht. Omdat hCG elke twee tot drie dagen verdubbelt, zou je drie dagen later opnieuw kunnen testen. Hoogstwaarschijnlijk is de test dan wel positief als je werkelijk zwanger bent. Bij twijfel kun je ook aan je huisarts vragen of je naar het laboratorium mag voor een bloedafname. Een bloedtest geeft je 100% zekerheid of je binnenkort mama wordt of niet.


You may also like...

3 reacties

 1. Laila schreef:

  Hoi ik ben nu 4 dagen overtijd zou ik bloedtest kunnen proberen en wat kosten ongeveer zijn bij de huisarts?
  Ik heb om de dag getest en bleek dat ik niet zwanger ben.
  Het geeft negatief aan .

 2. Loes schreef:

  Ik heb vandaag om een bloedtest gevraagd, de doktersassistente zou het met de huisarts bespreken. Toen ik later terugbelde zei de assistente dat een bloedtest geen zin heeft, dat de uitslag altijd hetzelfde is als een thuis-urine-test. Ik gaf aan dat ik andere dingen heb gelezen, maar het had echt geen zin, ik moest het maar afwachten tot een positieve test of menstruatie.

 3. Viktoria schreef:

  Hallo

  Mijn latste menstruatie was op 21juni nu op 12 jullie lichte menstruatiekrampen gevoeld en steken in mijn onderbuik
  8 dagen er na dus op 21 juli zou ik weer mijn maandstonden moeten krijgen maar op 20 heel licht roze bloed verlies na een uurtje wat meer ik dacht dat het mijn maandstonden was omdat ik op 21 mijn maandstonden moest hebben maar die bloeding nam al na de 2 de dag af en dag 3 was ik weer proper alleen was bruine plekje maar goed dit is 3 keer gebeurd en nu niets meer mijn ongesteldheid duurt 6 dagen normaal. Ik heb al 3 keer een zwangerschapstest gedaan vandaag ook een weer en negatief. Ook maagzuur die wat boven komt, hoofd pijn en wat gevoelige borsten, duizelig soms en in begin beetje koorts gehad
  Iemand ervaring mee die me kan zeggen wat het zou kunnen zijn

  Groetjes viktoria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *