vruchtbaarheid schildklier

Nog niet zwanger? Check je schildklierwaarden!

Lukt het maar niet om zwanger te worden? Veel boosdoeners kunnen hier verantwoordelijk voor zijn. Denk maar aan een te hoge leeftijd, over- of ondergewicht, veel roken, overmatig alcohol en/of druggebruik, problemen met de voortplantingsorganen of endometeriose. Het probleem ligt natuurlijk niet altijd bij de vrouw, want ook mannen kunnen kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Wat soms bij beide kanten wel eens over het hoofd gezien word, is een slecht werkende schildklier. Een schildklier die niet goed functioneert, kan zowel bij de vrouw als de man een oorzaak zijn van een (tijdelijke) verminderde vruchtbaarheid.

Check je schildklierwaarden

Als je al meer dan zes maanden zonder succes zwanger probeert te worden, vraag dan eens aan je huisarts om een bloedonderzoek van de schildklierwaarden voordat je eventueel andere medische stappen onderneemt. Als blijkt dat de schildklier de oorzaak is van de onvruchtbaarheid, zal de vruchtbaarheid zich weer herstellen wanneer deze problemen behandeld zijn, mits er geen andere problemen aan de basis liggen die een zwangerschap in de weg staat.

Schildklierproblemen en de vrouwelijke vruchtbaarheid

De hormonen die de schildklier aanmaakt, werken nauw samen met de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen zijn erg belangrijk bij het zwanger worden, want ze zorgen voor een normale werking van de eierstokken en de rijping van de eicel.  Als de schildklier te snel werkt (hyperthyroïde) of te langzaam (hypothyroïde), kunnen deze twee hormonen uit balans raken. Hierdoor kun je een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen en soms ook geen eisprong meer, wat een zwangerschap volledig in de weg staat. Als je toch zwanger wordt, heb je een verhoogde kans op een vroege miskraam, omdat de bevruchte eicel zich vaak niet goed kan innestelen. Het komt over het algemeen weer goed met de vruchtbaarheid en zwanger worden als de schildklierwaarden zich met behulp van een behandeling gestabiliseerd zijn.

Schildklierproblemen en de mannelijke vruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere een verstoorde hormoonbalans, psychische problemen, spataderen in de balzak en een tekort aan essentiele vitamines. Maar ook een slecht werkende schildklier kan een oorzaak zijn. De schildklier speelt namelijk een belangrijke rol bij de productie van het sperma. Wanneer de schildklier niet werkt zoals het moet, komt de sperma productie in het gedrang en dit heeft natuurlijk invloed op zijn vruchtbaarheid. Wanneer de schildklierproblemen behandeld zijn, is hij normaal gezien gewoon weer vruchtbaar.

Het eerste wat je zou moeten doen als zwanger worden niet lukt is de werking van je schildklier of die van je partner laten onderzoeken door middel van een simpel bloedonderzoek. Zeker wanneer er in de familie schildklierproblemen voorkomen. Ga even langs de huisarts om een verwijsbrief voor het labo.

Problemen met de schildklier behandelen

Traagwerkende schildklier

Als uit bloedonderzoek blijkt dat jij of je partner een traagwerkende schildklier oftewel een hypothyreoïdie hebt, wil dit zeggen dat de schildklier niet genoeg schildklierhormonen aanmaakt. Hierdoor ontstaan er tekorten en kun je diverse klachten krijgen en kan dit ook een zwangerschap in de weg zitten. De arts schijft in het geval van een traagwerkende schildklier schildklierhormonen in tabletvorm voor, waarmee deze tekorten aangevuld zullen worden. Als de schildklier met behulp van de medicatie weer normaal functioneert, zal de cyclus en vruchtbaarheid hersteld worden en/of de kwaliteit van het sperma verbeteren. Wanneer blijkt dat de traagwerkende schildklier veroorzaakt wordt door een tekort aan jodium in de voeding, dan kan dat euvel opgelost worden door inname van jodium supplementen.

Snelwerkende schildklier

Indien het bloedonderzoek uitwijst dat jij of je partner een snelwerkende schildklier oftewel een hyperthyreoïdie hebt, dan maakt de schildklier juist teveel hormonen aan. De schildklier moet dan geremd worden om de vruchtbaarheid weer te herstellen en andere lichamelijke klachten te laten verwijderen die hierdoor ontstaan zijn. Het remmen van een snelwerkende schildklier kan door medicatie, een behandeling met radioactief jodium, door middel van een operatieve verwijdering van een deel van de schildklier of door een combinatie van deze methodes. Na de behandeling met radioactief jodium mag een vrouw niet direct zwanger worden. Ze moet daar minstens zes maanden mee wachten. Voor een man die deze behandeling ondergaan heeft, is de wachttijd vier maanden.

Meer informatie over de schildklier, vruchtbaarheid en zwangerschap: Freya – schildklier en zwangerschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *