Nub theorie – het geslacht van je baby bepalen rond 12 weken zwangerschap

Het eerste wat je jezelf afvraagt als je ontdekt dat je zwanger bent, is natuurlijk of je meisje of een jongen verwacht (of misschien wel allebei). Nu is het zo dat je tot de 20-weken echo moet wachten voordat je het geslacht van je baby zult kennen. Of wat eerder, rond de 14 weken als je van plan bent om een geslachtsbepalingsecho te laten doen. Tegenwoordig hoor je ook veel over de nub theorie die je kan vertellen of je zwanger bent van een jongen of een meisje. Dit klinkt geweldig, maar wat is de nub theorie precies en is het wel zo betrouwbaar?


Wat is de nub theorie

Voor de 15e zwangerschapsweek zijn de geslachtsdelen van zowel jongens- als meisjesbaby’s nog niet helemaal gevormd. Tot die tijd ziet het er tussen de beentjes zowat hetzelfde uit. Op de plaats waar bij een meisje de clitoris gevormd zal worden en bij de jongen een piemeltje, zit bij beide geslachten een soort uitsteeksel, beter bekend als de nub (genitale knobbel). Het enige verschil is dat de positie van de nub ten opzichte van de ruggengraat bij jongens en meisjes anders is. Door de hoek te meten tussen de nub en de ruggengraat kun je misschien het geslacht van je baby achterhalen.

Genitale knobbel nub 11 weken zwanger meisje en jongen

De genitale knobbel (nub) van een jongen en een meisje bij 11 weken zwangerschap.
Bron: nub theory www.ingender.com

De nub theorie is de laatste tijd erg populair bij zwangere vrouwen. Wil jij ook een poging wagen? Je hebt er een echo foto voor nodig waar je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. Je baby moet daarop in zijaanzicht te zien zijn en het liefst met opgetrokken beentjes liggen.

Jongen of een meisje

Jongen
De nub van een jongen staat in een hoek van 30 graden of meer ten opzichte van de ruggengraat.

Meisje
Een nub die op een meisje zou moeten wijzen loopt parallel aan de ruggengraat of wijst zelfs iets richting beneden. De hoek van de nub en opzichte van de ruggengraat is bij een meisje 10 graden of minder.

Het geslacht van de baby kun je niet bepalen als de nub tussen de 10 en 30 graden staat.

Enkele voorbeelden van jongens

Enkele voorbeelden van meisjes

Hoe betrouwbaar is de nub theorie

Er zijn een aantal studies uitgevoerd door zeer ervaren echoscopisten die samen dagelijks heel wat beelden onder ogen krijgen. Het doel van de onderzoeken was de betrouwbaarheid in kaart brengen van de nub theorie in een bepaalde week van de zwangerschap. Hiervoor werd de nub van foetussen tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap bestudeerd en werd er een uitspraak gedaan over het geslacht van de baby.

Uit deze onderzoeksresultaten blijkt dat de nub theorie redelijk betrouwbaar is vanaf 12 tot 14 weken zwangerschap. De percentages waarbij het geslacht juist voorspeld werd zijn als volgt:

  • 68% bij 11 weken zwanger
  • 88% bij 12 weken zwanger
  • 94% bij 13 weken zwanger
  • 98% bij 14 weken zwanger

Als deze resultaten je helemaal enthousiast maken, hou dan wel rekening met het feit dat het voor een leek pak moeilijker is om het geslacht juist te hebben. De kans op een vergissing is groot, want de navelstreng, een beentje of armpje wordt al gauw voor nub aangezien of je baby ligt niet helemaal in de juiste positie waardoor de hoek tussen de nub en de ruggengraat groter of kleiner lijkt dan het werkelijk is.

Conclusie

Alleen een professional zou misschien rond de 12 weken zwangerschap een inschatting kunnen maken of je roze of blauw kunt gaan shoppen. Maar meestal worden er rond deze termijn nog geen uitspraken over gedaan, want de kans is gewoon te groot dat het wolkje waar je op zit later plots van kleur verandert.

Ben je echt ongeduldig? Laat dan een pretecho oftewel een geslachtsecho laten maken. Meestal kun je hier rond de 14 weken zwangerschap al voor terecht bij een pretechobureau in je buurt.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *