ongesteld toch zwanger

Ongesteld en toch zwanger. Is dat mogelijk?

Ongesteld toch zwanger ?

Het feit is dat wanneer een vrouw ongesteld is, ze niet zwanger kan zijn, want een vrouw menstrueert niet tijdens de zwangerschap. Waarom dat is, leggen we je hieronder uit.

Elke maand bereid de baarmoeder zich voor op een zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies dat de binnenwand van de baarmoeder bekleed, wordt tijdens de eerste helft van de cyclus dikker zodat een bevruchte eicel zich daar later goed in kan nestelen. Indien de vrouw die maand niet zwanger wordt, laat het baarmoederslijmvlies los en wordt dit samen met bloed door de vagina uitgescheiden; dit noemen we de de menstruatie of ongesteld zijn. Wanneer een vrouw die maand wel zwanger is geworden, zal de bevruchte eicel zich gaan innestelen in de met baarmoederslijmvlies beklede baarmoederwand. Dit slijmvlies wordt pas weer afgestoten bij de volgende menstruatie na de bevalling.

Ongesteld zijn of een menstruatie is het afstoten van baarmoederslijmvlies als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt niet tijdens de zwangerschap. Een vrouw kan niet ongesteld en tegelijkertijd toch zwanger zijn.

Wat is de oorzaak dan wel?

Toch kan je wel last hebben van vaginaal bloedverlies terwijl je zwanger bent, maar ondanks dat deze bloeding soms erg op een menstruatie lijkt, mag dit bloedverlies niet onder de noemer ongesteld zijn vallen. Het kan bijvoorbeeld een innestelingsbloeding zijn, een onschuldig gesprongen bloedvaatje een pseudo-menstruatie of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Twijfel je? Doe een test!

Wil je alle twijfels wegnemen, doe dan een zwangerschapstest. Als deze negatief is, mag je er vanuit gaan dat je niet zwanger bent. Mocht je dan nog aan de uitslag twijfelen, herhaal deze dan na een dag of vier. Is de test dan nog steeds negatief is, dan weet je zeker dat je niet zwanger bent en gewoon je menstruatie hebt (gehad).

Vermoed je toch dat je ongesteld en toch zwanger bent? Dan heeft het bloedverlies of een andere oorzaak of je bent echt niet zwanger.

► Zijn er meiden die eerst dachten dat ze ongesteld waren en toch zwanger bleken? Laat het weten in de reacties.

37 reacties op “Ongesteld en toch zwanger. Is dat mogelijk?”

 1. elissa

  Halo,
  Ik ben al dagen aan het piekeren
  Ik en men vriend hebben een kinderwens. Mijn laatste regels waren de week van 24 december 4 dagen lang de maand ervoor had ik ze elke keer de 26 zeker vijf dagen lang
  Nu heb ik al weken last van misselijkheid laatste dagen ook smorgens. Eet ik meer werd ik ongemakkelijk van vleesgeur heb ik urineverlies. Prikkelbaar en alle dagen moe. Heb een test gedaan en toonde negatief maar bij men dochter van 6 zei de test ook negatief en kwas toen 8 weken ver. Iemand die dit herkent?

  1. gewoon eventjes langs de huisarts en een bloedtest doen! 😉

 2. Lola

  Hi,

  Ik ben 2 maanden geleden met de pil begonnen. Ik begon mijn eerste pil na mijn menstruatie, heb toen de hele strip afgemaakt (21 stuks), geen stopweek ingepland en dus gewoon doorgeslikt. Na ongeveer 28 pillen achterelkaar geslikt te hebben heb ik seks gehad zonder condoom. Toen die 2e strip afgemaakt en daarna een stopweek (van slechts 4 dagen) ingepland. Geen last gehad van diarree of overgeven. Ik werd ongesteld maar zeer licht. Ik heb last van buikpijn en gevoelige borsten. Kan ik zwanger zijn?

 3. Melisa

  Ik ben net begonnen met de pil toen ik dag 1 van mijn menstruatie kreeg en na 2 dagen was het over is dat normaal ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *