onregelmatige menstruatiecyclus

Onregelmatige menstruatie en zwanger worden

Een onregelmatige menstruatie of onregelmatige menstruatiecyclus is een cyclus die elke keer verschilt in lengte. De ene menstruatiecyclus duurt bijvoorbeeld 31 dagen en de andere cyclus dan weer 34 dagen. Vrouwen met een onregelmatige menstruatie hebben het wat lastiger om hun vruchtbare dagen en de eisprong te bepalen dan vrouwen die de klok erop gelijk kunnen zetten. De eisprong is over het algemeen zo’n 14 dagen voor de menstruatie, maar als je niet weet wanneer je menstruatie komt, is het ook moeilijk om het moment van de eisprong te voorspellen. We leggen je uit hoe je toch je kansen op een zwangerschap kunt verhogen als je een onregelmatige menstruatie hebt.

Onregelmatige menstruatie? Let op de eisprong symptomen

Tijdens de cyclus verandert er veel in een vrouwenlichaam. Er worden van allerlei hormonen geproduceerd om een eisprong te laten plaatsvinden. Een van die hormonen is het luteïniserend hormoon. Dit hormoon piekt zo’n 24 tot 36 uur voor de eisprong en tijdens dit moment geeft je lichaam duidelijke signalen af dat het moment van de ovulatie eraan komt: de eisprong symptomen. De stand van de baarmoedermond verandert, het cervixslijm wordt vloeibaarder, je kunt onbewust meer zin in seks krijgen, rond de eisprong kun je last hebben van ovulatiepijn of zelfs een ovulatiebloeding waarnemen. Let dus op deze signalen wat op een (naderende) eisprong wijst!

Maak gebruik van ovulatietesten

Vind je het lastig om je lichamelijke veranderingen in de gaten te houden en wil je zeker zijn van je vruchtbaarste dagen? Dan kun je beter ovulatietesten gebruiken. Een ovulatietest gaat op zoek naar een verhoogde hoeveelheid van het luteïniserend hormoon in de urine, wat wijst op een naderende eisprong.

Kan ik ook een ovulatie calculator gebruiken bij een onregelmatige cyclus?

Je maakt beter geen gebruik van de ovulatie calculator als je een onregelmatige cyclus hebt en zwanger wilt worden. De resultaten zijn in dit geval niet betrouwbaar genoeg. Je zou je vruchtbare periode zomaar eens kunnen missen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Diversen

Als je net bent gestopt met de pil, heb je in het begin vaak een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit valt onder het ontpillen. Had je voor het stoppen met de pil een onregelmatige cyclus dan is de kans groot dat dit nu ook weer het geval zal zijn.

Gebruik je misschien medicijnen zoals ibruprofen? Deze kunnen een negatieve invloed uitoefenen op de menstruatiecyclus en dus ook op de vruchtbaarheid!. Gebruik ze dus liever niet of bespreek het met je arts.

Veel vrouwen hebben baat bij capsules met teunisbloemolie om een onregelmatige cyclus te regulariseren.

Lees hier onze zwanger worden tips eens door. Ook bij een onregelmatige menstruatie komen deze tips zeker van pas!

27 reacties op “Onregelmatige menstruatie en zwanger worden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *