Onregelmatige cyclus of menstruatie en zwanger worden

Een menstruatiecylcus duurt gemiddeld 28 dagen. Een onregelmatige cyclus of menstruatie is een menstruatiecylcus die elke keer verschilt in lengte. Dat is het geval als je ene cyclus korter of langer duurt de andere.


Wat is een regelmatige cylcus?

Niet alle vrouwen hebben op de kop af een 28 daagse cylcus. Om tot een gemiddelde te komen zijn er uiteraard vrouwen met een kortere én een langere cyclus. Als we het over een regelmatige cyclus hebben, heeft de cyclus altijd dezelfde lengte. Je weet daardoor precies waneer je weer ongesteld moet worden.

Ik heb een onregelmatige cyclus

Van een onregelmatige cyclus is sprake als de menstruatie steeds wat eerder of wat later komt. De cyclus verschilt in lengte. De ene menstruatiecyclus duurt bijvoorbeeld 26 dagen en de andere cyclus dan weer 34 dagen.

In tegenstelling tot vrouwen die precies weten weten wanneer ze ongesteld moeten worden, kunnen vrouwen met een onregelmatige cyclus niet voorspellen wanneer ze weer moeten menstrueren. Het blijft altijd gokken. Vooral bij het zwanger worden kan dat lastig zijn.

Zwanger worden en onregelmatig ongesteld zijn

Bij het zwanger worden is het belangrijk dat je weet wanneer de ovulatie is, want als je op of rond die dag vrijt, heb je de meeste kans op een zwangerschap.

Wanneer is de ovulatie

De dag van de eisprong, zoals een ovulatie ook wel genoemd wordt, is bij de meeste vrouwen zo’n 14 dagen voor de menstruatie. Dat geldt trouwens voor elke vrouw: of je nu een korte, lange, regelmatige of onregelmatige cyclus hebt, de ovulatie valt bijna altijd twee weken voor de maandstonden.

Lees ook: menstruatiecyclus begrijpen en berekenen

Goed, de eisprong is over het algemeen zo’n 14 dagen voor de menstruatie, maar als je niet weet wanneer je menstruatie komt, is het ook quasi onmogelijk om je vruchtbare dagen en het moment van de eisprong te voorspellen.

We leggen je uit hoe je toch je kansen op een zwangerschap kunt verhogen als je een onregelmatige menstruatie hebt.

Onregelmatige cyclus? Let op de eisprong symptomen

Tijdens de cyclus verandert er veel in een vrouwenlichaam. Er worden van allerlei hormonen geproduceerd om een eisprong te laten plaatsvinden. Een van die hormonen is het luteïniserend hormoon. Dit hormoon piekt zo’n 24 tot 36 uur voor de eisprong en tijdens dit moment geeft je lichaam duidelijke signalen af dat het moment van de ovulatie eraan komt: de eisprong symptomen.

De stand van de baarmoedermond verandert, je verliest meer afscheiding dat er doorzichtig uit ziet, een beetje zoals rauw eiwit, je kunt onbewust meer zin in seks krijgen, rond de eisprong kun je last hebben van ovulatiepijn of zelfs een ovulatiebloeding waarnemen. Let dus op deze signalen wat op een (naderende) eisprong wijst!

Maak gebruik van ovulatietesten

Vind je het lastig om je lichamelijke veranderingen in de gaten te houden en wil je zeker zijn van je vruchtbare dagen? Dan kun je beter ovulatietesten gebruiken. Een ovulatietest gaat op zoek naar een verhoogde hoeveelheid van het luteïniserend hormoon in de urine, wat wijst op een naderende eisprong.

tip badge

 
 bestel hier voordelige ovulatietesten 
  

Ovulatie calculator gebruiken bij een onregelmatige cyclus

Je maakt beter geen gebruik van de ovulatie calculator als je een onregelmatige cyclus hebt en zwanger wilt worden. De resultaten zijn in dit geval niet betrouwbaar genoeg. Je zou je vruchtbare periode zomaar eens kunnen missen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Oorzaken van een onregelmatige cyclus

Als je net bent gestopt met de pil, heb je in het begin vaak een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit valt onder het ontpillen. Had je voor het stoppen met de pil een onregelmatige cyclus dan is de kans groot dat dit nu ook weer het geval zal zijn.

Gebruik je misschien medicijnen zoals ibruprofen? Deze kunnen een negatieve invloed uitoefenen op de menstruatiecyclus en dus ook op de vruchtbaarheid!. Gebruik ze dus liever niet of bespreek het met je arts.

Teunisbloemolie bij een onregelmatige cyclus

Teunisbloemolie is rijk aan gammalinoleenzuur, oftewel GLA omega 6. Gammalinoleenzuur is een meervoudig onverzadigd omega 6 vetzuur verkregen uit de zaden van de teunisbloem en heeft een gunstige invloed heeft op de hormoonhuishouding. Het komt in de dagelijkse voeding bijna niet voor. Teunisbloemolie ondersteunt de menstratiecyclus en als bijkomende eigenschap zorgt het ook voor een betere huid. Veel vrouwen hebben baat bij teunisbloemolie capsules om een onregelmatige cyclus te regulariseren.
You may also like...

1 reactie

  1. rochelle schreef:

    Hallo
    K heb een vraag.k heb een dochtertje van 9 maand.k wil graag de twee kind maar luk me niet nog.kan k nog zwanger raken nog
    K ben 33 jaar
    Met vriendelijk groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *