Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Veel vrouwen kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Gelukkig kunnen de meeste van deze problemen behandeld worden, zodat een natuurlijke zwangerschap mogelijk wordt. Hieronder bespreken we de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.

Geen eisprong

Een vrouw kan niet zwanger worden als ze geen eisprong heeft. De reden van aan anovulatie, zoals dat in medische termen heet, zijn heel divers.

Hormonale problemen

Elke maand rijpen er onder invloed van verschillende hormonen één of twee eitjes in de eierstok die uiteindelijk bij de eisprong vrijkomen. Deze hormonen worden in de hypofyse aangemaakt. Als er maar iets mis gaat met het transport van deze hormonen of als de organen niet naar behoren functioneren, heeft dat direct effect op de ovulatie – ze kan daardoor uitblijven of stoornissen vertonen met als gevolg dat de menstruatiecyclus helemaal in de war raakt.

PCOS

Tussen de vijf en de tien procent van de vouwen heeft PCOS. PCOS en zwanger worden is een lastige opgave, want door de hormonale disbalans die syndroom veroorzaakt, ontstaat er een zeer onregelmatige menstruatiecyclus en vaak een uitblijvende eisprong.

Slechtwerkende schildklier

De hormonen die de schildklier aanmaakt, werken nauw samen met de hormonen die belangrijk zijn bij het zwanger worden. Bij een snelwerkende schildklier (hyperthyroïde) of een langzaamwerkende schildklier (hypothyroïde) kunnen de hormonen uit balans raken en een zeer onregelmatige cyclus veroorzaken of een anovulatie. Mocht je toch zwanger worden dan heb je een verhoogde kans op een vroege miskraam, omdat de bevruchte eicel zich vaak niet goed kan innestelen. Na behandeling met schildklierhormonen (tabletjes) zal de vruchtbaarheid zich weer herstellen. Lees meer in het artikel: Nog niet zwanger? Check je schildklierwaarden!

Progesteron tekort

De voornaamste taak van de baarmoeder is om het bevruchte eitje een plaatsje te geven om daar uit te groeien tot een voldragen baby. Dit proces heet de innesteling. Het hormoon progesteron is verantwoordelijk voor de aangroei van het baarmoederslijmvlies, zodat het eitje zich daar in kan nestelen. Indien er hormonale stoornissen zijn, bijvoorbeeld door een tekort aan progesteron, kan dat van invloed zijn op het baarmoederslijmvlies. Een innesteling kan dan moeilijk plaatsvinden.

Vervroegde overgang

Een zeer klein gedeelte (1%) van de vrouwen komt voor hun veertigste levensjaar in de overgang. Bij vrouwen die al lang geen menstruatie meer gehad hebben, kan er met een bloedtest de diganose gesteld worden. Bij vrouwen die zo nu en dan hun menstruatie nog krijgen, zullen er meerdere bloedonderzoeken plaats moeten vinden. Vrouwen in de volledige (vervroegde) overgang kunnen niet natuurlijk zwanger worden. Ze zijn aangewezen op eiceldonatie.

Problemen met de eileiders

Na de eisprong verplaatst de eicel zich door de eileider, de plaats waar ze bevrucht wordt door een zaadcel. Als een vrouw daar vroeger ontstekingen heeft gehad of een operatie, kunnen er verklevingen rond de eileider ontstaan welke de doorgang blokkeren. De eicel en de zaadcel kunnen in dat geval onmogelijk samenkomen.

Endometriose

Baarmoederslijmvlies hoort normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder te zitten. Als dit woekert en zich daardoor ook op andere plekken in het lichaam bevindt, spreken we van endometriose. Dit kan ernstige verklevingen veroorzaken en tevens kunnen er ook cysten ontstaan rond de eierstokken en in de eileiders. Bij vrouwen met een lichte vorm van endometriose is de kans op een normale zwangerschap nog redelijk groot. Hoe erger de endometriose wordt, hoe minder de kans is op een spontane zwangerschap.

Problemen met de baarmoederhals

Nog voor de eisprong wordt de baarmoederhals voorbereid op de komst van de zaadcellen. Ze wordt zachter en opent zich wat. De baarmoederhals maakt tijdens de vruchtbare dagen doorzichtig en rekbaar cervixslijm aan. Het cervixslijm kan abnormaal zijn. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

 • Een vroegere operatie aan de baarmoederhals
 • Onvoldoende of slechte hormonale voorbereiding van het slijm
 • Een infectie van de baarmoederhals
 • Het cervixslijm bevat antistoffen die de zaadcellen tegenhouden; de samenlevingstest kan dit aan het licht brengen.
 • Problemen met de baarmoeder

  De baarmoeder kan een abnormale vorm hebben. Dit probleem kan aangeboren zijn of pas later ontstaan. Ook de aanwezigheid van een poliep of een fibroom kan de reden zijn dat je niet zwanger wordt.

  Te korte luteale fase

  Na de eisprong heeft een bevruchte eicel gemiddeld een dag of 9 nodig om zich richting de baarmoeder te verplaatsen en zich in het baarmoederslijmvlies in te nestelen. Helaas hebben sommige vrouwen te kampen met een korte luteale fase; de tijd tussen de eisprong en de menstruatie. Voordat de eicel zich überhaupt in het baarmoederslijmvlies kan nestelen, is het slijmvlies al afgestoten en volgt er een menstruatie. Een te korte luteale fase kan makkelijk verholpen worden met medicijnen.

  ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *