Opnieuw zwanger worden na een miskraam

Wanneer je lichaam hersteld is van een miskraam – wat heel snel gaat – kun je weer opnieuw zwanger worden. Alhoewel er geen wachttijd is tussen een miskraam en een nieuwe zwangerschap, is het toch beter om je eerste menstruatie af te wachten voordat je er weer voor gaat.

Zwanger worden na een miskraam: wachten op je menstruatie

Na een miskraam herstelt je lichaam zeer snel. Wanneer het bloedverlies na ca. één of twee weken gestopt is, kan er weer snel een eisprong optreden. Dit wil zeggen dat je lichaam volledig hersteld is en dat zwanger worden weer een optie is. Sommige vrouwen blijken direct weer zwanger na een miskraam. Medisch gezien is het echter beter om je menstruatie af te wachten. Gemiddeld gezien duurt het een week of zes voordat je weer ongesteld wordt. Maar natuurlijk is niet elke vrouw gelijk. Het kan bij jou makkelijk een paar weken eerder zijn en misschien zelfs wel wat later. Blijf ondertussen wel gewoon foliumzuur slikken.

Wanneer je menstruatie weer is teruggekeerd én je op emotioneel vlak ook klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kun je er weer voor gaan.

zwanger worden na miskraam

Hoe lang duurt het voordat ik weer opnieuw zwanger ben na een miskraam?

Zwanger worden is een complex proces en van vele factoren afhankelijk. Hoe lang het duurt voordat je weer zwanger bent, is daarom lastig in te schatten. Het wil niet zeggen dat je bij de vorige zwangerschap lang hebt moeten wachten, dat dat nu ook het geval zal zijn. Of dat je snel zwanger was en dat de geschiedenis zich weer herhaalt. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van de vrouwen na 4 maanden weer zwanger is na een miskraam. Belangrijk is dat je het onderste uit de kan haalt om je vruchtbare dagen opnieuw te ontdekken en je kansen op een nieuwe zwangerschap verhoogt: bereken je ovulatie met behulp van de ovulatie calculator, volg de veranderingen van het cervixslijm of gebruik ovulatietesten om echt zeker te weten wanneer je eisprong is. Lees onze zwanger worden tips ook eens door.

Heb ik bij een komende zwangerschap meer kans op een miskraam?

Wanneer de miskraam die je zopas hebt doorgemaakt je eerste was, heb je niet meer of minder kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap. De kans blijft net zoals bij andere vrouwen ongeveer 10%. Heb je wel al eens eerder een miskraam gehad, dan is de kans op een volgende miskraam wel wat hoger. Er kan dan iets zijn waardoor de zwangerschap niet in stand blijft. De gynaecoloog zal hier wellicht onderzoek naar doen.

 

3 reacties op “Opnieuw zwanger worden na een miskraam”

  1. hay… ik bleek op 15sep. een miskraam te hebben. erg heftig veel lichamelijke pijn..hoewel ik al een jaar geen pil slikte wist ik niet dat ik zwanger was. dit was een erg heftige shock en erg verdrietig ik ben er nog onderste boven van. daarom besloot k ook om door de omatandig heden toch dit jaar nog ff aan de pil te gaan. il hen dus op 15sep. een miskraam gekregen…5dagen v mn menstruatie. ik hrb vanaf de 15de tot de 27sept. zwaar gebloed. en ben op de 25ste sep. begonnen met de pil. vervolgends heb ik op de 30ste sept. en de 1ste van okt. weer sex grhad met mijn vriend. nu vandaag 3okt. ineens weer lichte bloeding! ik brn toch noet als nog zwanger geraakt en nu weer een miskraam???? of is dit mu mn gewone menstruati maar dat zou niet moeten want ik slik weer een pil?! iemand ervaring? volgende week brijdag toevallig nog op comtrolle bij gyneacoloog maar ben zo bang….

  2. Susanne

    Hallo,
    Ik ben pas weer ongesteld geweest na mijn miskraam dit was al weer na 3 weken. Zegt dat iets over mijn vruchtbaarheid? Was na het stoppen met de pil direct zwanger.
    Hoe groot is de kans dat ik nu zwanger word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *