overtijd - menstruatie blijft uit

Overtijd – mijn menstruatie blijft uit

Je bent overtijd; je menstruatie blijft uit. Hoe komt het dat je niet ongesteld wordt? Zou je zwanger kunnen zijn of heeft het een andere oorzaak?

Waarom overtijd

Wanneer je overtijd bent, betekent het dat je je menstruatie nog niet hebt gekregen op de dag dat je hem verwachtte. Het eerste waar je aan denkt is dat je zwanger bent. Als je dit graag wilt, hoop je natuurlijk dat dit het geval is. Toch hoeft een zwangerschap niet altijd de reden te zijn dat je overtijd bent.

Menstruatie blijft uit door een zwangerschap

De meest plausibele verklaring voor overtijd zijn terwijl je seksueel actief bent is een zwangerschap. Als je in verwachting bent, leggen verschillende hormonen de menstruatiecyclus stil. Dit betekent dat je niet meer ongesteld wordt tot de baby geboren is.

Zwangerschapstest doen

Je menstruatie blijft uit. Het eerste wat je nu zou moeten doen is een zwangerschapstest doen. Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheek, drogist of op internet. Gebruik altijd ochtendurine wanneer je een zwangerschapstest doet. De eerste urine van de dag is namelijk het meest geconcentreerd. Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan weet je direct de reden waarom je niet ongesteld bent geworden. Is de test negatief? Dan kan je eens nagaan wat eventueel de oorzaak is van je uitblijvende menstruatie.

Negatieve test, toch zwanger?

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen een negatieve zwangerschapstest hebben, terwijl ze overtijd zijn en geen andere aanwijsbare reden (zie hieronder) hebben voor een uitblijvende menstruatie. Maar toch, de menstruatie blijft uit. Misschien zijn er wel één of meerdere zwangerschapsverschijnselen die ineens de kop op komen steken. Het is dan verstandig om nog eens een zwangerschapstest te doen. Wellicht is deze dan nu wel positief. Nu zul je je waarschijnlijk afvragen hoe dit komt. Vanaf de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder, begint het lichaam met de aanmaak van het zwangerschapshormoon hcg. Normaal gesproken is dit hormoon rond de dag dat je ongesteld zou moeten worden aantoonbaar in de urine. Bij sommige vrouwen komt de stijging van dit hormoon wat langzamer op gang met als resultaat een negatieve test, terwijl er toch een zwangerschap is ontstaan. Denk je dat dit bij jou het geval is? Doe dan om de drie dagen een zwangerschapstest. De concentraties hcg verdubbelen ongeveer elke 72 uur en moeten op een gegeven moment aantoonbaar zijn in de urine. Je kunt bij twijfel ook even langs de huisarts gaan voor een bloedafname. In het bloed kunnen ze meteen zien of je zwanger bent of niet.

Andere oorzaken van overtijd zijn

Niet alleen een zwangerschap zorgt ervoor dat je niet ongesteld wordt. Wist je dat je menstruatiecyclus erg gevoelig is voor veranderingen? Je kunt een onregelmatige menstruatie krijgen door stress, slechte eet- en leefgewoontes, hormonale schommelingen, schildklierproblemen en het gebruik van bepaalde medicijnen. Zelfs reizen en een jetlag kunnen je menstruatie uitstellen. Misschien heb je je wel vergist in het berekenen van je ovulatie en moet je nog helemaal niet ongesteld worden? Mocht het te lang duren voordat je menstruatie op gang komt, breng dan een bezoekje aan de huisarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *