Overzicht: gevoeligheid van zwangerschapstesten

Alhoewel een zwangerschapstest op basis van urine via hetzelfde principe werkt, namelijk het opsporen van het zwangerschapshormoon hCg, hebben deze testen niet altijd dezelfde hoeveelheid hormoon nodig om een positief resultaat weer te geven. Het verschil tussen de verschillende merken zwangerschapstesten zit hem dus in de gevoeligheid. Hoe lager de referentie in mIL/ml, hoe gevoeliger de test. En hierbij geldt uiteraard: hoe gevoeliger de test, hoe vroeger je een positief resultaat kunt hebben.

Hieronder vind je een handig overzicht met de gevoeligheid van zwangerschapstesten, weergegeven van extra gevoelig naar minst gevoelig.


Zwangerschapstest MerkGevoeligheidWanneer testen
Zwanger & Kids Midstream Uiterst Gevoelig10 mIU/mL6 dagen voor de NOD
* Kruidvat 2 voor 5 euroGeschat: 10 mIU/mL6 dagen voor de NOD
* Trekpleister 2 voor 5 euroGeschat: 10 mIU/mL6 dagen voor de NOD
Predictor Early12,5 mlU/mL4-5 dagen voor de NOD
Tobénobé DigitaalGeschat: 10 – 20 mlU/mL4-5 dagen voor de NOD
Testjezelf.nu Cassette20 mIU/mL4 dagen voor de NOD
Zwanger & Kids Midstream Gevoelig20 mlU/mL4 dagen voor de NOD
Action zwangerschapstest25 mlU/mL4 dagen voor de NOD
Clearblue Digitaal25 mlU/mL4 dagen voor de NOD
Kruidvat EarlyGeschat: 25 mIU/mL4 dagen voor de NOD
Clearblue Digitaal (+ conceptie indicator)25 mlU/mL4 dagen voor de NOD
Clearblue Plus25 mlU/mL4 dagen voor de NOD
Sensitest Extra Vroeg25 mIU/mL4 dagen voor de NOD
EtosGeschat: 50 mIU/mLDag van verwachte menstruatie
LeidapharmGeschat: 50 mIU/mLDag van verwachte menstruatie


* De zwangerschapstesten van het kruidvat en trekpleister 2 voor 5 euro zijn dezelfde testen.

De informatie over bovenstaande zwangerschapstesten komt rechtstreeks van de fabrikanten. Wanneer er geschat staat, hebben wij deze gegevens niet kunnen terugvinden en hebben wij zelf een schatting gemaakt, gebaseerd op de “wanneer testen” gegevens van de fabrikant.

Laatste update: maart 2017

Wij zijn benieuwd of jij ervaring hebt met één of meerdere van de zwangerschapstesten uit dit overzicht. Laat je bevindingen weten via het reactie formulier.
You may also like...

9 reacties

 1. Butterfly schreef:

  Ik heb al 3 positief getest met de zwangerschapstest van kruidvat 2 voor 5 euro, nog voordat ik overtijd was. Een paar dagen vantevoren zelfs. Ik ben zeer tevreden over die tests!

  • Redactie schreef:

   Bedankt voor je reactie, Butterfly! Ik heb ook al hele goede berichten gehoord over die zwangerschapstest van Kruidvat. Zelf heb ik er nog nooit mee getest. Wel heb ik ervaring met de gevoelige zwangerschapstesten van Zwanger & Kids. Die heb ik gebruikt bij mijn laatste zwangerschap. 5 dagen voor mijn menstruatiedatum een licht positief resultaat. Ook daar ben ik tevreden over.

 2. Anna schreef:

  Hallo,
  Mijn naam is Anna en ik ben 17, bijna achtien, vroeg? Ja dat zeker. Ik vind dit artikel heel erg handig, want ik wil me testen. Eerlijk is eerlijk, ik kan geen pillen slikken, dus de morning after pil gaat niet. Ik ben ernstig onregelmatig en sla soms over, dus ik heb geen idee waneer ik mezelf, met welke, zou moeten testen. Meestal ben ik ongestelt tussen de 8e en de 18e van de maand, maar heel soms is het ook anders. Ik ben nogal gestrest over waneer ik me zou moeten testen, want ik heb echt geen idee. Sorry dat ik deze vraag hierneer zet. Jullie zijn allemaal volwassene, en zijn waarschijnlijk redelijk regelmatig, en willen een positief antwoord, maar ik liever niet. Dus zou je me kunnen helpen?
  Gr. Anna

 3. Muffin schreef:

  Butterfly is dus erg afhankelijk, 2 testen gebruikt beide negatief, test van huisarts was positief op dezelfde dag.

 4. Whitjj schreef:

  Leidapharm 6 dagen voor nod positieve test en 2 dagen voor nod nog steeds positief wel een icsi behandeling gehad dus wij wachten nog even in spanning af tot ik officieel van het zkh de test mag doen

 5. Daanske schreef:

  De waardes van Kruidvat 2vr5 kloppen niet. Die zijn een van de meest gevoelige testen, dacht dat die op iets van 8 ug/l al reageerden. Na m’n miskraam heb ik lang doorgetest om te zien wanneer hcg uit mn bloed was en Kruidvat 2vr5 waren de laatste testen die nkg een streepje gaven op een gegeven moment.

 6. Petra schreef:

  Leidapharm testen gaven mij al 3 keer een lichte zichtbare brede streep binnen de tijd en toch werd ik volgende dag ongesteld . ????

 7. Sandra schreef:

  Kruidvat 2 voor 5 testen waren bij mij negatief op mijn NOD! 6 dagen later getest met predictor en was positief.

  Vandaag getest met clearblue en gaf aan 2-3 weken.

 8. Maan schreef:

  De kruidvat early test gaf bij mij pas 3 dagen na NOD een positief. Op NOD zelf nog negatief. De 2v5 van de kruidvat gaf ook 3 dagen na NOD een positief resultaat, en veel duidelijker dan die zogenaamde “early”.

  De ultra gevoelige dipsticks van Zwangerenzo ben ik ook erg positief over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *