sperma doders

Een overzicht van sperma killers

Mannen produceren miljoenen zaadcellen per dag. Externe factoren kunnen de kwaliteit van zijn zaadcellen negatief beïnvloeden. En omdat het ongeveer 75 dagen duurt voordat zijn zaadcellen volwassen en rijp zijn, kan een beschadiging (tijdelijke) vruchtbaarheidsproblemen geven. Hieronder sommen we een aantal zaken op die niet zo goed zijn voor zijn zaadcellen.

Oververhitting

De mannelijke testikels kunnen niet normaal functioneren als ze niet kouder zijn als de rest van het lichaam. Het is niet voor niets dat ze zich buiten zijn lichaam bevinden. Wanneer de temperatuur van de testikels hoger wordt dan 36,6 graden Celsius, verlaagt dat de productie van het sperma. Als de productie wordt onderbroken, kan dit gevolgen hebben voor enkele maanden.

Te strak ondergoed

Hoe strakker zijn ondergoed zit, hoe minder optimaal de omgeving is voor de spermaproductie. Wielrennersbroekjes en te strakke boxershorts zijn dus uit de boze.

Te vaak in een te heet bad

Warme hitte is niet goed voor de testikels. Meer dan 30 minuten in een warm bad of bubbelbad kan de sperma productie tijdelijk verlagen.

Mobieltje in zijn broekzak

Je partner steekt beter zijn mobieltje niet in zijn broekzak weg, maar op een andere plaats. De blootstelling aan de straling van een GSM kan een verminderde hoeveelheid zaadcellen veroorzaken als ook een verminderde beweeglijkheid en een afwijkende vorm van zijn zwemmers.

Te vaak met een laptop op schoot

Er is een directe relatie tussen verminderde vruchtbaarheid bij een man en het gebruik van een laptop op schoot. Als je zwanger wilt worden, vertel je partner dan waarom hij nu beter zijn laptop op tafel kan zetten.

Spataderen

Ongeveer 15% van de mannen heeft spataderen of verwijdde bloedvaten in de – meestal linkse – testikel. Het kan gebeuren dat de spatader de bloedstroom blokkeert of een oververhitting veroorzaakt van het scrotum. Wanneer uit onderzoek blijkt dat een man een verminderd aantal zaadcellen heeft in combinatie met een spatader, besluiten dokters nogal eens over te gaan tot een operatie. De vruchtbaarheid verbetert daarna vaak.

Extreem overgewicht

Extreem overgewicht – ook wel obesitas genoemd – wordt geassocieerd met verhoogde productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, een verminderde hoeveelheid sperma en onvruchtbaarheid. Volgens een studie van de WHO uit 2009 hebben mannen met obesitas over het algemeen een latere spermaproductie dan mannen met een normaal gewicht of overgewicht. Deze verlaagde spermaproductie is pas echt dramatisch bij mannen met extreme vorm van obesitas.

Een slechte levensstijl

Het wordt afgeraden om te roken, alcohol te nuttigen en geen drugs te gebruiken als er een kinderwens is.  Alcohol heeft een negatief effect op de kwaliteit en de productie van de zaadcellen, terwijl roken ook veel invloed heeft op de mobiliteit en zelfs het DNA van de zaadcellen kan beschadigen. Drugs heeft dezelfde vernietigende eigenschappen.

Koorts

De sperma productie kan tijdelijk dalen met wel 35% na een ziekte welke gepaard ging met hoge koorts. Binnen een aantal weken na de ziekte is de spermaproductie weer optimaal.

2 reacties op “Een overzicht van sperma killers”

  1. ikke

    mijn vriend en ik zijn nu al bijna een jaar bezig om zwanger te worden maar hij heeft een lange tijd iedere dag gedronken ik drink soms wat op een feestje en hij drinkt dan ook maar hij weet niet wanneer te stoppen als ik dan er wat van zeg wordt hij boos ik denk dat hij inpotend is en geen kinderen kan krijgen ik heb gevraagt of hij zijn sperma wou laten testen maar weer werdt hij boos hij heeft een grotere kinderwens als ik ik heb namelijk al een pracht dochter van 7 jaar heeft iemand nog tips voor mij

    gr ikke

  2. ik lees dat hij een lange heeft en iedere dag gedronken, ja drinken is een boosdoener een lange of een korte maakt ni uit hoor! Roken is ook slecht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *