Wat is een ovulatiebloeding?

De natuur heeft het mooi geregeld. Het vrouwelijke lichaam geeft een aantal duidelijke signalen af zodra de vruchtbare dagen en de ovulatie naderen. Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van licht bloedverlies. Deze lichte bloeding, ook wel een ovulatiebloeding of spotting genoemd, gaat soms gepaard met ovulatiepijn.

Wat veroorzaakt een ovulatiebloeding?

Tot op heden is er nog niet veel bekend over de exacte oorzaak van een ovulatiebloeding. Een paar theorieën over de mogelijke oorzaak zijn er echter wel:

  • Specialisten denken dat wanneer de follikel barst om de eicel vrij te laten dit eventueel gepaard kan gaan met een lichte bloeding.
  • Een andere verklaring is dat de ovulatiebloeding te wijten is aan de verandering in de hormoonspiegels vlak voor en tijdens de eisprong en dan met name de plostelinge toename van het hormoon oestrogeen.

Wanneer kan men een ovulatiebloeding krijgen?

Een ovulatiebloeding vind normaal gezien net voor of tijdens de eisprong plaats. Het is niet meer dan een lichte bloeding of een bruin- of paarskleurige afscheiding en is soms vermengd met wat glibberig slijm. Er zijn andere redenen voor een bloeding halverwege de menstruatiecyclus, maar als je ineens wat bloed verliest rond de tijd dat je je eisprong verwacht, dan is de kans zeer groot dat het om een ovulatiebloeding gaat.

Een hoog vruchtbaarheidsgehalte…

De meeste vrouwen ovuleren kort na een ovulatiebloeding, welke doorgaans niet langer dan één of twee dagen duurt. Indien je een ovulatiebloeding en/of ovulatiepijn opmerkt, inclusief glibberig en glad slijmverlies dat eruitziet als rauw eiwit en eventueel zere borsten en een verhoogd libido hebt, zet je dan maar schrap, want dan heb je een hoog vruchtbaarheidsgehalte. Tijdens deze eispong symptomen is het de perfecte timing om een baby’tje te verwekken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *