Wat is een ovulatiebloeding?

De natuur heeft het mooi geregeld. Het vrouwelijke lichaam geeft een aantal duidelijke signalen af van zodra de vruchtbare dagen en de ovulatie naderen. Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van licht bloedverlies. Deze lichte bloeding, ook wel een ovulatiebloeding of spotting genoemd, gaat soms gepaard met ovulatiepijn.


Ooorzaak ovulatiebloeding

Tot op heden is er nog niet veel bekend over de precieze oorzaak van een ovulatiebloeding. Een paar theorieën over de mogelijke oorzaak zijn er echter wel:

 • Specialisten denken dat wanneer de follikel barst om de eicel vrij te laten dit eventueel gepaard kan gaan met een lichte bloeding.
 • Een andere verklaring is dat de ovulatiebloeding te wijten is aan de verandering in de hormoonspiegels vlak voor en tijdens de eisprong en dan met name de plotselinge toename van het hormoon oestrogeen.

Wanneer ovulatiebloeding

Een ovulatiebloeding vind normaal gezien net voor, tijdens of direct na de eisprong plaats. Het is niet meer dan een lichte bloeding of een bruin- of paarskleurige afscheiding en is soms vermengd met wat glibberig slijm. Er zijn andere redenen voor een bloeding halverwege de menstruatiecyclus, maar als je ineens wat bloed verliest rond de tijd dat je je eisprong verwacht, dan is de kans zeer groot dat het om een ovulatiebloeding gaat.

Vruchtbaar tijdens ovulatiebloeding

De meeste vrouwen hebben hun eisprong kort na de ovulatiebloeding. Deze bloeding duurt meestal niet langer dan één of twee dagen. Sommige vrouwen hebben een bloeding vlak na de eisprong. Indien je een ovulatiebloeding en/of ovulatiepijn opmerkt, inclusief glibberig en glad slijmverlies dat eruitziet als rauw eiwit en eventueel zere borsten en een verhoogd libido hebt, zet je dan maar schrap, want dan ben je erg vruchtbaar. Tijdens deze eisprong symptomen is het de perfecte timing om een baby te verwekken!


You may also like...

6 reacties

 1. Dachna schreef:

  Ik verlies roodborstje tijdens me ovulatie wat kan dat betekenen?

  Mvg

 2. sylvie schreef:

  Ik heb nooit eerder last gehad van een ovulatiebloeding en nu afgelopen maand wel eenmalig een héél klein beetje, is dat toch mogelijk ondanks dat je er nooit eerder last van gehad hebt in het verleden?

 3. Natalie schreef:

  Hallo allemaal,

  Ook ik had deze maand iets wat ik nog nooit gehad heb. Wij zijn al bijna een jaar bezig met zwanger worden. Op dag 12 had ik een ovulatie bloeding, nu heb ik dat wel vaker, maar op dag 14 kreeg ik constant menstruatie krampen en lage rugpijn wat nu al zo’n 4 dagen aanhoudt. Op dag 10 hebben wij voor het laatst geklust. Normaal krijg ik ook direct na de ovulatie pijnlijke borsten ook dat is nu niet. Iemand dezelfde ervaring gehad? En zo ja wat was de uitkomst. Ik kan iig weer niet wachten tot we weer mogen testen, is toch elke maand weer hopen.

  • Yara schreef:

   En en en??? Nataliee…. Ik heb zoooooo precies hetzelfde als jij.. het is net alsof ik jouw verhaal zelf heb getypt…. heb je al getest??? Ik nog niet…
   Ik had 25 januari laatste keer mn menstruatie…
   En toen idd ook op dag 10 geklust… en op dag 12 een bloeding van 4 dagen. Als die bloeding GEEN menstruatie was dan zou ik al mogen testen… als dat wel een (onregelmatige) menstruatie was dan moet ik nog een week wachten met testen… daarom wil nog even wachten voor ik ga testen… maar ben heel benieuwd naar jouw uitslag.. =D

 4. Regina schreef:

  Hallo dames.. iemand hier ervaring mee?
  Heb 4 aug mijn laatste ms gehad.. cyclus van 35 dagen.. 25a26 aug ovulatie.. dinsdag 28 aug begon ik s’avonds bruin bloed met slijm te krijgen.. dit tot vrijdags alleen met afvegen na wc bezoek.. donderdag 6 sept buikkrampen en zeurderige steken met 1x een behoorlijke steek.. verwachte 8 sept zaterdags mijn menstruatie.. maar tot op heden nog helemaal niks.. zit nu op cd 39 dus 4 dagen overtijd.. gister en vandaag een gevoelige test gedaan maar negatief.. heb veel last van puisten en rommelende darmen en met vlagen ben ik misselijk, moe en een zwaar/vol gevoel in de buik.. heeft iemand hier ervaring mee?

 5. Pvn1983 schreef:

  Hey hey ik heb maandelijks zo een bloeding plezant is anders natuurlijk … ik zoek iemand die ondanks de bloedingen toch zwanger is geraakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *